„Ne[w]kritika“ dar nebaigė savo veiklos ir žada dar vieną recenzijų pliūpsnį

Šiaurės ir Baltijos šalių projekto dėka „Writing Movement“ gimęs ir prieš trejetą metų tarptautiniame festivalyje „Naujasis Baltijos šokis“ startavęs projektas „Šokis žodžiu – ne[w]kritika tęsia savo veiklą kitame tarptautiniame festivalyje – „Aura‘23“, kuris rugsėjo 18-22 d. vyksta Kaune.

Šio projekto tikslas – vystyti ir plėsti šokio kritikos žanrą ir bendrą šokio diskursą. Žodžių žaismas pavadinime „nekritika“ arba „new (naujoji) kritika“ reiškia, jog projekto dalyviai ieško naujų kelių, kaip galima kitaip matyti, skaityti ir suprasti šokį, kaip galima apie jį kalbėti ir jį analizuoti. Čia nėra mokoma klasikinės šokio recenzijos rašymo pagrindų, atvirkščiai – naujų šokio analizės sprendimų projekto dalyviai ieško pasitelkdami savosios įgytos ar studijuojamos profesijos žinias ir patirtį.

Šio projekto idėjos autorė ir kuratorė šokio kritikė Ingrida Gerbutavičiūtė teigia, jog šokis scenos menų fone laikomas viena lanksčiausių meno formų, todėl ir jo kritika turėtų būti itin lanksti, nuolat ieškanti naujų vertinimo kriterijų.

Iš jau nemažo trejus metus gyvuojančio būrelio „ne[w]kritikiečių“ buvo atrinkti keli asmenys, pasiryžę dalį savaitės gyventi Kaune ir leisti vakarus teatrų salėse, o po spektaklių skubiai rašyti recenzijas. Prie jų prisijungs ir dar keli „Ne[w]kritkos“ dalyviai, kurie stebės ne visus spektaklius. Geriausios recenzijos bus skelbiamos Kauno šokio teatro „Aura“ svetainėje, Lietuvos šokio informacijos centro „Šokio naujienose“, interneto svetainėse kamane.lt, kaunozinios.lt, kaunoaleja.lt, bernardinai.lt bei „Kauno dienoje‘ ir „Nemune“. Prieš festivalį keliems projekto „Šokis žodžiu – ne[w]kritika“ dalyvių seminarams apie šokio spektaklių analizės galimybes Vilniuje Menų spaustuvės patalpose vadovaus I.Gerbutavičiūtė, Suomijoje gyvenantis choreografas Andrius Katinas ir šokio kritikė Vita Mozūraitė.

[image=387079 link=http://www.kedja.net/wordpress/?page_id=15]
Skaityti daugiau