Pirmą kartą Lietuvos šokis bus pristatytas Kanadoje

Pirmadienį Kanados mieste Monrealyje prasidėjo šešias dienas truksianti šešioliktoji tarptautinė scenos menų bienalė CINARS. Pirmą kartą joje bus pristatomas Lietuvos šokis ir naujausi mūsų choreografų darbai.

[image=310472 link=http://cinars.org/en/biennale-2014/program/home.html]

Vakar, lapkričio 17-ąją, į Monrealį sugužėjo scenos menų atstovai iš viso pasaulio. Tarp jų – ir lietuvių šokio delegacija: Lietuvos šokio informacijos centro (LŠIC), Šiuolaikinio šokio asociacijos, Menų spaustuvės, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus atstovai ir šokio kritikė bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Šokio ir judesio katedros vedėja Ingrida Gerbutavičiūtė.

Poryt, lapkričio 20-ąją, parodų salėje, kuri vadinama susitikimų ir diskusijų centru, įsikurs 130 scenos menų organizacijų ir agentūrų stendų. Savo stendą turės ir tris dienas Lietuvos šokį mugės svečiams pristatinės lietuvių delegacija.

„LŠIC, kaip visada, ta ar kita forma pristato visą Lietuvos šokį, akcentuodamas Lietuvos choreografų darbus. Taip bus ir šįkart Monrealyje. Stende pristatysime daugumą naujausių mūsų šalies choreografų spektaklių – pasakosime, rodysime vaizdo įrašus, kalbėsime ir apie visą Lietuvos šokį. Pristatymo detales lems tai, ko atėjusieji klausinės, kuo domėsis“, – sakė LŠIC vadovas Audronis Imbrasas.

Šiemet trisdešimtąjį jubiliejų švenčianti bienalė laikoma itin plačios apimties renginiu, kuriame galima atrasti tarptautinių gastrolių galimybių, užmegzti solidžius ryšius su profesionalais iš viso pasaulio, tobulinti profesinius įgūdžius ir žinias. Į bienalę šiemet susirinko 1441 dalyvis iš 40 šalių, per savaitę bus parodyta daugiau negu 150 spektaklių.

Nuo 1984 m. vykstančioje scenos menų bienalėje savo darbus pristato trupės, atlikėjai iš viso pasaulio. Šį kartą, be šeimininkų, mugėje bus galima išvysti Šveicarijos, Prancūzijos, Danijos, Ukrainos, Graikijos, Švedijos, Norvegijos, Australijos, Pietų Korėjos, Mozambiko atlikėjų pasirodymus.

„Lankiausi šioje mugėje prieš dešimt metų, bet tada buvau vienas, stendo nebuvo, tad tas vizitas buvo daugiau pažintinis – įvairių spektaklių žiūrėjimas ir kontaktų mezgimas. Dalyvauti CINARS mugėje svarbu ir įdomu dėl dviejų pagrindinių priežasčių: pirma, čia pristatomi visi scenos menai, tai gerokai platesnis negu tik šokio kontekstas, antra – tai tam tikri vartai į Kanados ir Šiaurės Amerikos menų rinkas. Todėl šiemet čia atvykome penkiese su visu stendu“, – kodėl svarbu dalyvauti Kanadoje vykstančioje bienalėje, paaiškino A. Imbrasas.

Lietuvos šokio pristatymą Kanadoje vykstančioje mugėje remia Lietuvos kultūros taryba.

Skaityti daugiau