Šokio teatras „Dansema“ – Briuselyje vaikus supažindina su Lietuvišku teatru

Šių metų kovo 6 – 15 d. šokio teatras „Dansema“, jau ketvirtą kartą vieši Tarptautinėje Briuselio II-oje mokykloje (Schola Europaea). Tai išskirtinė mokykla, kurioje mokosi daugiau nei 3000 įvairių tautybių ir pilietybių vaikų, kurių tėvai dirba Europos Parlamente ir Komisijoje. Šis gražus bendradarbiavimas prasidėjo 2009 metais, choreografės Birutė Banevičiūtės dėka. Tais metais „Dansema“ parodė pirmąjį spektaklį – „Bala žino“ (chor. B. Banevičiūtė).

Praėjus vos keliems metams šokio teatras vėl sugrįžo aplankyti vaikų Briuselyje ir parodyti savo naujausią kūrinį, choreografės Birutės Banevičiūtės sukurtą spektaklį – „Pasaulio sutvėrimą“, kuriame kartu su profesionaliais šokėjais dalyvavo ir Schola Europaea besimokantys lietuvių vaikai. Tuo pačiu metu vyko edukaciniai šokio užsiėmimai kitų sekcijų, kurios yra suskirstytos pagal vaiko gimtąją kalbą, mokiniams. Po sėkmingo bendro profesionalų ir vaikų pasirodymo, mokyklos bendruomenė išreiškė didelį norą į spektaklį įtraukti ir kitų kalbinių sekcijų mokinius.

Tad nuo 2013 metų su šokėjais Giedre Subotinaite, Agne Ramanauskaite, Mantu Stabačinsku „Pasaulio sutvėrimo“ spektakliuose dalyvauja devynių kalbinių grupių – lietuvių, portugalų, prancūzų, olandų, vokiečių, suomių, švedų, anglų ir italų pirmų klasių mokiniai, šiemet iš viso 196 vaikai. Bus parodyti trys spektakliai, kuriuose tikimasi apsilankys daugiau nei penki šimtai žiūrovų, kaip ir 2013 metais. Spektakliai susilaukė itin palankių atsiliepimų, tėvai buvo sužavėti savo vaikų atsiskleidusiais meniniais gebėjimais.

Šių metų „Dansemos“ kelionė į Briuselį plati savo veiklomis: kovo 6 d. mokyklos priešmokyklinių klasių mokiniams buvo parodyti du „Mozaikos“ spektakliai, kuriuose šoko Giedrė Subotinaitė, Agnė Ramanauskaitė, Mantas Stabačinskas ir Marius Pinigis, o kovo 11 d. choreografė Birutė Banevičiūtė jau antrą kartą ves seminarą „Kūrybinės šokio raiškos ugdymas“ mokyklos mokytojams. Po pirmojo seminaro 2013 m. seminare dalyvavę mokytojai išreiškė itin didelį susidomėjimą B. Banevičiūtės siūlomais ugdymo metodais ir pradinių klasių mokinių šokio veiklos organizavimu, tad choreografė buvo pakviesta ir šiemet vesti seminarą, supažindinantį su ikimokyklinio amžiaus vaikų šokio ugdymo ypatumais.

„Dansemos“ šį pavasarį dar laukia gastrolės Shanghai Children’s Art Theatre, kur bus parodyti aštuoni „Mozaikos“ spektakliai, o choreografė Birutė Banevičiūtė yra pakviesta skaityti pranešimo „Dance didactics in Lithuania: context and content of paradigm change” (Šokio didaktika Lietuvoje: paradigminių pokyčių kontekstas ir turinys) tarptautinėje NOFOD (Nordic forum for dance research) konferencijoje „Expanding Notions: Dance/Practice/Research/Method” Reikjavike.

Šokio teatras „Dansema“ informacija.

Skaityti daugiau