Dansemos šokio teatro spektaklis kūdikiams „Mozaika“ – kertinis pokyčių akmuo Kinijos vaikų kultūriniame gyvenime

Šokio teatras „Dansema“ gegužės 12–19 dienomis viešėjo Kinijoje Šanchajaus vaikų teatre, kur parodė aštuonis šokio spektaklius „Mozaika“, skirtus vaikams nuo 0 iki 3 metų amžiaus. Dansemos gastrolių organizatorius – Tarptautinė Šanchajaus vaikų kultūros vystymo kompanija – šį renginį įvardino kaip vieną reikšmingiausių Kinijos vaikų kultūrinio gyvenimo istorijoje, nes pirmą kartą Kinijoje buvo rodomi šokio spektakliai kūdikiams. „Mozaika“ sulaukė itin didelio Šanchajaus publikos, kurią sudarė ne tik vietiniai gyventojai kinai, bet ir užsienio šalių piliečiai, reziduojantys Kinijoje, tame tarpe ir lietuviai, susidomėjimo. Likus savaitei iki gastrolių pradžios visi bilietai į „Mozaikos“ spektaklius buvo parduoti.

Organizatorių ir publikos teigiami atsiliepimai, mažųjų žiūrovų tėvų susižavėjimas Dansemos trupės gebėjimais išlaikyti mažų vaikų dėmesį tiek ilgai, nors spektaklis trunka pusę valandos, dar kartą patvirtino, kad choreografės Birutės Banevičiūtės sukurtas ir šokėjų Giedrės Subotinaitės, Agnės Ramanauskaitės, Manto Stabačinsko, Mariaus Pinigio atliekamas spektaklis „Mozaika“ yra išskirtinis reiškinys vaikų kultūroje, pritraukiantis įvairios publikos dėmesį, nepriklausomai nuo tautybės ar kultūros. Mažieji žiūrovai vienodai aktyviai reaguoja tiek Vašingtone, tiek Berlyne, Briuselyje ar Šanchajuje, kur buvo rodyti „Mozaikos“ spektakliai.

Choreografė Birutė Banevičiūtė Šanchajuje keletą kartų davė interviu, aiškindama kaip kūrė spektaklį, kokiais principais vadovavosi, kad spektaklis būtų patrauklus ir suvokiamas tokio amžiaus vaikams. Teko aiškinti, ir apie taip, kaip tėvams bei mokytojams atpažinti vaikų suvokimo raišką per būdingus jiems judesius, krykštavimą ar nuščiuvimą, kaip neskubinti jų reaguoti ar neužgniaužti emocijų, kurias sukelia spektaklis.

Šanchajaus vaikų teatro direktorė Liang Xiao Xia ir projekto vadovė Ya Jing Zhao teigė, kad iš pradžių jie nežinojo, kokios tikėtis publikos reakcijos ir kaip pasiseks tokio pobūdžio spektaklis, kadangi Kinijoje anksčiau tokios patirties nebuvo. Tačiau jau po pirmų spektaklių, sulaukus iš publikos didžiulio susidomėjimo, Dansema buvo pakviesta pakartotiniam turui kitais metais, apimant ir daugiau Kinijos miestų, išplečiant gastrolių veiklas nuo spektaklių parodymų iki seminarų mokytojams, tėvams, kūrybinių laboratorijų su vaikais mokyklose ir darželiuose bei bendrų pasirodymų su Dansemos trupės šokėjais.

Šios Dansemos teatro gastrolės – tai Lietuvos šokio informacijos centro direktoriaus Audronio Imbraso vizito Kinijoje 2014 m. spalio mėnesį, kur jis Kinijos kultūros ministerijos kvietimu kartu su grupe Rytų ir Vidurio Europos šokio vadybininkų lankėsi šios šalies šokio organizacijose, rezultatas. Vizito metu vykusiame Šanchajaus tarptautinio menų festivalyje ir Šanchajaus scenos menų mugėje buvo pristatyta Dansemos šokio teatro produkcija, pritraukusi Šanchajaus vaikų teatro vadovybės dėmesį, kuri atsirinko šokio spektaklį „Mozaika“. Dansemos gastroles Šanchajuje dalinai rėmė Lietuvos kultūros taryba, taip prisidėdama prie aktyvėjančio tarptautinio Lietuvos ir Kinijos kultūrinio bendradarbiavimo šokio srityje.

Šiais metais Dansemos gastrolių maršrutai driekėsi per Briuselį iki Vašingtono, per Betliejų ir Ramalą iki Šanchajaus, o sezono pabaigai teatras Vilniuje dar parodys spektaklius „Mozaika“ gegužės 27 dieną ir „Maži stebuklai“ (3-6 metų vaikams) gegužės 31 d.

Skaityti daugiau