Tarptautinis šokio projektas gaivins Žaliąjį tiltą

Rafałio Dziemidoko „Petia ir vilkas. Reinterpretacija“

Spalio 3, 4 dienomis, 17 val. krantinėje šalia Vilniaus Žaliojo tilto, Vilniaus teatro festivalio „Sirenos“ klubo programoje bus parodytas neįprastas šokio projektas. Adomo Mickevičiaus instituto Varšuvoje kuruojama lenkų kultūros platforma culture.pl, bendradarbiaudama su Teatro agentūra bei urbanistinio šokio teatru „LowAir“ Lietuvoje ir UIT festivaliu Estijoje, pristato „Koncentrat“ menininkų grupės (Lenkija-Vokietija) šiuolaikinio šokio projektą „Petia ir vilkas. Reinterpretacija“. Čia naujai žvelgiama ne tik į garsų S. Prokofjevo kūrinį, kūrybinį darbą grupėje, bet ir viešąsias erdves.

Garsus Lenkijos choreografas Rafalis Dziemidokas supriešina 1936 metais kompozitoriaus parašyto kūrinio pasakojimą su savo darbo metodais ir šiuolaikiniam menui tipišku kasdienybės, deformacijos, kitokio prisitaikymo skoniu. Choreografas savo darbe klausia: ar gali viename meno kūrinyje egzistuoti klasika ir šiuolaikiškumas, ar jie vienas kitą nuolat neigia, o galbūt papildo?

Projektas „Petia ir vilkas. Reinterpretacija“ – kitokios formos kūryba. Kurdami šį spektaklį „Koncentrat“ kūrėjai visuomet susitinka su naujais atlikėjais ir naujomis šalimis. Vis keisdami miestus jie atsirenka vietos šokėjus ir per penkias dienas dar kartą atkuria, iš naujo interpretuoja savo pačių darbą. Šis projektas jau buvo rodytas Bilbao (Ispanijoje) ir Varšuvoje (Lenkija). Vilniuje, o vėliau ir Tartu (Estija) žiūrovai susitiks su lietuvių atlikėjais Žana Gončiar, Vilma Pitrinaite, Pauliumi Markevičiumi bei Linda Vaher, Barbara Lehtna, Jaanu Ulstu iš Estijos.

Repeticijos Vilniuje prasidėjo jau pirmadienį. Per penkias dienas turi būti ne tik atkurtas pasirodymas, bet ir susiburti visa nauja komanda „reinterpretuosianti“ save, kūrinį ir net pasirodymo erdvę. Pasirodymams menininkai pasirinko Žaliojo tilto prieigose esančią krantinę. Susipažinę su spalvinga šio tilto istorija, menininkai kvies žiūrovus ir atsitiktinius praeivius kitaip pažvelgti į jiems puikiai pažįstamą, galbūt net kasdien matomą erdvę. Iš karto po antrojo pasirodymo naujai susibūrusi trupė keliaus į Tartu. Čia pasirodymas bus atliktas naujoje ir teatro dar neišbandytoje erdvėje – Kesklinna mokyklos naujai renovuotame kieme, nuo šiol pritaikytame įvairiems meniniams renginiams. Visi pasirodymai bus nemokami ir tinkami visoms amžiaus grupėms.

Menininkų grupė „Koncentrat“ – ilgametis nepriklausomas, tarptautinis šokio projektas, pradėtas 2005 metais choreografų Ankos Jankowskos ir Rafalio Dziemidoko, kartu su šviesų dailininke Ewa Garniec. Šiandien jų darbai apima šokio, performanso ir vizualiųjų menų projektus. Dziemidokas ir Garniec savo idėjoms įgyvendinti nuolat kviečiasi ir bendradarbiauja su skirtinų meno šakų ir tautybių atlikėjais. Estijos publikai ši grupė jau yra žinoma iš Dziemidoko mono pasirodymo „Floe“, pristatyto „August“ festivalio metu 2011metais.

Šis projektas vienas iš pirmųjų Lenkijos Adomo Mickevičiaus instituto žingsnių Baltijos šalyse. Juo pradedamas nauja, tęstinė šio regiono kultūrinio bendradarbiavimo programa, kuria siekiama sukurti galimybes Lenkijos menininkams susitikti su kūrėjais iš Lietuvos, Estijos bei Latvijos ir skatinti jų bendradarbiavimą.



Nuotraukos – Lauros Vansevičienės.

Idėja, choreografija, režisūra – Rafał Dziemidok.
Erdvė, šviesos, kostiumai – Ewa Garniec.
Muzikinė adaptacija – Oliver Schneller.
Atlikėjai iš Lietuvos ir Estijos: Žana Gončiar, Vilma Pitrinaitė, Paulius Markevičius bei Linda Vaher, Barbara Lehtna, Jaan Ulst.

Skaityti daugiau