Patrakusios olandų šokėjos iš festivalio „Aura 25“ afišos netrukus šėls scenoje

Trečiadienį (spalio 7 d.) prasideda tarptautinis šokios festivalis „Aura 25“. Už šventiškai šelmiškos jubiliejinio festivalio afišos – rekordinis per visą festivalio istoriją spektaklių skaičius.
Per penkias festivalio dienas publikai bus pristatyta net aštuoniolika spektaklių.

Nuo netekties skausmo iki šmaikščios saviironijos

Festivalio atidarymo vakarą publika bus kviečiama praeiti nesenų karinių konfliktų pėdomis. Garsaus italų choreografo Virgilio Sieni spektaklyje „Sonate Bach“ vienuolika choreografinių kompozicijų išsiskleis tapybiškais skausmo gestais, idant primintų žiūrovui vienuolika tragiškų įvykių Sarajeve, Kigali, Srebrenicoje, Tel Avive, Dženine, Bagdade, Stambule, Beslane, Gazoje, Bentaloje ir Kabule.

Spektaklio choreografas – iškili Italijos kultūros figūra, du sykius pelniusi aukščiausią apdovanojimą Italijoje „Ubu“, V.Sieni patikėta ir garsiosios Venecijos bienalės šokio dalis. Choreografas bendradarbiauja su tarptautinę šlovę pelniusiais vaizduojamųjų menų kūrėjais, muzikantais ir kompozitoriais, kostiumų kūrėjais, kaip antai Miuccia Prada.

Tą patį vakarą susitiksime su dar vienais italų šokėjais. Tiesa, jie užduos visai kitokį toną.
„Kokį amžių vaidini?“, – ironiškai klaus porelė šokėjų iš Italijos. Šelmiška rubensiškų formų atlikėja Silvia Gribaudi ir buvęs lakūnas Domenico Santonicola žada padovanoti daug žavių akimirkų, kviesdami publiką atvirai akistatai su savimi.
„Praradau regą, prastai girdžiu, mano širdis muša vis tankiau, balsas vis tykesnis, rankos vis labiau sugrubusios, tačiau mano siela ir mano troškimai yra aistringesni, nei lig šiol“, – sako D.Santonicola.

Šokis nardins į jausmus ir Rytų išmintį

Italus scenoje matysime ir antrąjį festivalio vakarą. Tai ne atsitiktinumas. Jubiliejinis festivalis „Aura 25“ pirmą sykį Lietuvoje pristatys šiuolaikinį Italijos šokį. Italų kūrėjai parodys penkis spektaklius. Taigi, spalio 8-osios vakarą publikos laukia italų kompanijos „Versiliadanza“ spektaklis „OOOOOOO(IT)“, kuris sukurtas remiantis tikrais įvykiais ir autentiškomis šokėjų patirtimis. Spektaklyje šokėjai dalinsis savo nelaimingų santykių, sudužusios meilės istorijomis ir atsiminimais. Tai tarsi serija gyvųjų dokumentų, šokiu ir daina atskleidžiančių emocijas, kurioms išreikšti žodžių tiesiog nepakanka.

Vakarą tęs šokėjai iš Pietų Korėjos. Pernai metais festivalyje pasirodę svečiai iš Rytų susilaukė publikos simpatijų ir gausių aplodismentų. Taigi, ir šiemet žiūrovai kviečiami į Pietų Korėjos šokio vakarą, kuriame jų laukia net trys pasirodymai. Duete „Medis“ šoks šiuo metu geriausiu šiuolaikinio šokio šokėju Pietų Korėjoje pripažintas Sun – Tae Lee . Taip pat žiūrovai pamatys ir geriausio choreografo Kunt Tae Parko darbą „Vyro dienoraštis“.

Organizatoriai išpakuos jubiliejinę dovaną

Spektaklio „Šeimos medis“ centre – neįgali kūrėja, nuo gimimo turinti genetinį sutrikimą. Kūrėja patyrė keletą operacijų, kurios neišvengiamai paliko pėdsakus ant jos kūno. Žvelgdama į savo randus, ji rekonstruoja savo autobiografiją: kiekviena žymė reiškia datą, vietą, ir konkrečią atsiminimų seką.
„Per šią rekonstrukcijos kelionę žvelgdama į savo gyvenimą, tampu pagrindiniu personažu ilgame vaidinime, kurio pradžia užsimezgė mano genuose“, – sako italų kūrėja Chiara Bersani. Labai asmeniškas ir jaudinantis spektaklis bus rodomas spalio 9 d. Kauno valstybinio lėlių teatro scenoje.

Tą patį vakarą VDU didžiojoje salėje bus „išpakuota“ ir festivalio organizatorių dovana kauniečiams ir festivalio svečiams. Jubiliejaus proga žiūrovai kviečiami nemokamai žiūrėti geriausio praėjusių metų šokio spektaklio „Padaryk iš manęs jungiklį“. Šis spektaklis pelnė net du „Fortūnos“ apdovanojimus už choreografiją (B. Letukaitė) ir garso dizainą (A.Jasenka).

Vakarą užbaigs duetas: tamsiaodis, raumeningas, tylus kanadietis Emmanuel Jouthe ir plepi raudonplaukė italė Chiara Frigo. Su jaudinančia energija ir stipria fizine jėga jie atskleis spektaklio temą, kuri gimė vaikštant po Vankuverio parką. Anksčiau čia plytėjo miškai. Medžiai buvo iškirsti statant degalinę. Galiausiai degalinė buvo nugriauta ir suformuotas parkas. „Susiduriame su nuolatine kaita, laiko sluoksniais, lyg istorinėje Romoje. Žmogaus galvoje taip pat be perstojo gula minčių sluoksniai. Asmeninė istorija panaši į kraštovaizdžio istoriją. Žmogaus gyvenimas – įvykių grandinė, kur sena keičia nauja. Koks seno ir naujo ryšys?“, – svarsto spektaklio kūrėjai.

Programoje – ir naktinis spektaklis

Festivalio savaitgalio programa prasidės dar vidurdienį. Šokio entuziastai kviečiami į šokio ekskursiją, pavadinimu „4×4“. Maždaug tris valandas truksiančio pasivaikščiojimo po Kauno senamiestį metu, grupė pamatys ir keturis šokio spektaklius skirtingose senamiesčio erdvėse.

Ankstyvą pavakarę žiūrovų lauks net du Izraelio kūrėjų pasirodymai. Kaip visuomet – talentingi ir jaudinantys. Tomo Weinbergerio Ir Milenos Twiehaus duetas scenoje pieš labai asmenišką ir, tuo pat metu, labai universalų poros portretą. Choreografo Idano Sharabio spektaklis „Mūsų“ pakvies publiką į dviejų šokėjų susikurtus namus. „Kas yra namai?“ – iš pirmo žvilgsnio – labai paprastas klausimas, tačiau atsakymai gali būti patys netikėčiausi.

Spektaklyje „Sugretinti“ iš festivalio afišos į sceną žengs dvi patrakusios olandės. Cecilia Moisio ir Katarzyna Sitarz spektaklyje demonstruoja abejingų nepaliekantį talentą ir profesionalumą. „Jos tiesiog tobulos“, – vienbalsiai tikina užsienio kritikai. Stulbinamos energijos ir charizmos kupinos atlikėjos scenoje kalbės apie moteris. Jos nuolat priverstos manevruoti – būti ne tik itin moteriškomis, bet ir vyriškomis bei atkakliomis, būti tuo, kuo tik nori aplinkiniai, bet ne savimi.

Naktiniame spektaklyje „Bálta“, kuris prasidės valanda prieš vidurnaktį – brazilų kilmės šokėja Vania Vaneau tarsi šamanė galynėsis su nematomomis jėgomis, publikai išliedama galingos energijos pliūpsnius. Nors šokio išsilavinimą kūrėja gavo Prancūzijoje, spektaklyje stipriai jaučiamos braziliškos šaknys ir ritualo bei šamanizmo elementai.

Uždarymo vakarą – pasaulinė premjera

Uždarymo vakarą publika turės unikalią progą išvysti buvusią ilgametę „Auros“ šokėją, Auksinio scenos kryžiaus laimėtoją Gotautę Kalmatavičiūtę vokiečių choreografo Johanneso Wielando spektaklyje „darwintodarwin“. Beje, ir choreografas turėtų būti taip pat gerai pažįstamas sekantiems šiuolaikinio šokio įvykius. J. Wielandas Kauno šokio teatre „Aura“ yra pastatęs spektaklius „Užrištomis akimis“ ir „Melancholijos dėžutė“.

Šį sykį jis atvyksta su spektaklio „darwintodarwin“ premjera. Choreografas drauge su šokėjais svarsto, kaip mes gyvename, įsitaisę į per septynis milijonus metų evoliucionavusį kūną. „Mes net nenutuokiame, kas iš tiesų vyksta su mumis: esame instinktų vergai, matome tai, ką matyti norime, norime žinoti tik tiek, kiek sužinoti viliamės. Tiesa, evoliucionuojame, tačiau niekur nepabėgsime. Esame pirmykščiai, išgyvenimas – svarbiausias mūsų siekis, reprodukcija – būtina.“

Jubiliejinį festivalį papuoš ir garsios lietuvių grafikės Jūratės Stauskaitės paroda. Menininkė po dvidešimt penkerių metų sugrįžta į festivalio erdvę su paroda „Judesiai“. I-ojo šokio festivalio metu menininkė pristatė savo darbų ciklą „Šokis“, kurį, beje, bus taip pat galima pamatyti ir šioje parodoje.
Judesys – pagrindinė menininkės kūrybos tema. „Esu šokio žmogus. Jei nebūčiau tapusi dailininke, būčiau šokėja. Mane visuomet stebino, kiek yra galimybių, per judesį žmogui išreikšti patį save“, – sako menininkė. Paroda bus atidaryta VDU 8 d. 19 val. ir veiks iki spalio 30 dienos.

Daugiau informacijos skaitykite tinklalapyje www.dancefestival.lt.

Skaityti daugiau