Tarptautiniame projekte „Godos“ – jungtinės lietuvių ir norvegų šokio kūrėjų pajėgos

Sausio 28 d. Kaune vykusioje spaudos konferencijoje Kauno šokio teatras „Aura” drauge su partneriu iš Norvegijos šokio teatru „Panta Rei“ pristatė tarptautinio šokio projekto „Godos“ tikslus ir veiklas. Projektas yra vienas iš vienuolikos Lietuvoje finansuojamų projektų pagal Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo programą „Europos kultūros paveldo kultūros ir menų įvairovės skatinimas“.

2015-ųjų gegužės mėn. prasidėjęs ir metus vykstantis projektas „Godos“ susideda iš dviejų etapų.
Pirmasis etapas skirtas koprodukcijos – spektaklio „Godos“ sukūrimui. Spektaklį kuria trys choreografės: vieną dalį – choreografė Birutė Letukaitė, antrąją – norvegų choreografės Anne Ekenes ir Pia Holden. Šiuo metu baigiamas pirmasis projekto etapas, kurį vasario 17 d. vainikuos pasaulinė spektaklio „Godos“ premjera Norvegijoje, Moso mieste.

Sukėlė daug diskusijų

„Bendradarbiavimas prasidėjo gavus pasiūlymą iš Norvegijos „Panta Rei“ teatro. Labai džiugu, kad mus vis susiranda užsienio kūrėjai. Tai ne tik teatro profesionalumo pripažinimas, bet ir galimybė skleisti žinią apie Lietuvą ir šiuolaikinį šokį visame pasaulyje“, – sakė Kauno šokio teatro „Aura“ vadovė ir choreografė Birutė Letukaitė.

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje dalyvavę kūrėjai atskleidė, kad bene didžiausiu iššūkiu tapo paties žodžio „godos“ reikšmė, kuri lengviau numanoma, jaučiama, nei verbalizuojama. Apie tai, ką reiškia godoti, kūrėjų tarpe vyko ilgos diskusijos.

Norvegų choreografės kalbėjosi su žmonėmis gatvėje ir kavinėse, klausdami, kas jiems yra „godos“. „Buvo labai įdomus procesas. Nors norvegų kalboje neturime šio žodžio atitikmens, tačiau patį reiškinį norvegų kultūroje taip pat turime“, – sakė choreografė Anne Ekenes.

Dėmesys šokio edukacijai

Antrasis, ne mažiau svarbus projekto etapas, skirtas šokio edukacijai. Šokio teatras „Panta Rei“ turi sukaupęs didelę patirtį šioje srityje ir jau daugelį metų sėkmingai ją taiko praktikoje. „Šokis yra neatsiejamas nuo edukacijos. Daugelis žmonių Norvegijoje nežino, kas yra šiuolaikinis šokis. Taigi, kurdami šokio pastatymus, į projektus įtraukiame ir auditorijos švietimą. Tai tampa teatro filosofijos dalimi“, – pasakojo A. Ekenes.

Projekto metu teatro „Panta Rei“ atstovai pasidalino savo patirtimi ir taikoma metodika su Lietuvos šiuolaikinio šokio atstovais: Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai dalyvavo šokio meistriškumo bei auditorijos plėtros seminaruose, sėmėsi žinių apie kūrybinių dirbtuvių organizavimo ir vedimo specifiką iš „Panta Rei“ atstovų. Ši edukacinė projekto dalis yra svarbi ruošiantis gastrolėms po Lietuvos ir Norvegijos regionus.

Dirbs su regioninių miestų žmonėmis

Antrojo projekto įgyvendinimo etapo metu jungtinė šokio teatrų „Aura“ ir „Panta Rei“ komanda vyks į regioninius Lietuvos ir Norvegijos miestus, kur dalinsis šiuolaikinio šokio žiniomis ir patirtimi su atrinktais projekto dalyviais.

Projekto dalyviai – įvairaus amžiaus ir patirčių žmonės, daugiausia jaunimas, bendruomenių nariai iš Mažeikių, Švenčionių ir Nidos bei Moso ir Fredrikstado Norvegijoje. Jie dalyvaus edukaciniuose šokio užsiėmimuose bei kūrybinėse dirbtuvėse, kurių metu, padedami šokio profesionalų, sukurs trumpus šokio pasirodymus. Po savaitės darbo kiekviename mieste vyks pasirodymai, kuriuose publikai bus pristatyti trumpi projekto dalyvių darbai bei šokio spektaklis „Godos“.

Projekto baigiamasis renginys vyks balandžio 29 d. Kauno Nacionaliniame dramos teatre. Ši diena yra tarptautinė šokio diena, tad kauniečių laukia puiki dovana – galimybė nemokamai pažiūrėti premjerinį šokio spektaklį „Godos“.

Daugiau informacijos apie projektą

Skaityti daugiau