Atvira erdvė – eksperimentuoti, mokytis, klyst ir sužibėti

Ši debiutuojančių menininkų programa – tai galimybė pristatyti pirmuosius savarankiškus darbus scenos erdvėje ir už jos ribų. Tai proga sukurti pirmąjį šedevrą, tai galimybė klysti, bet ir reta prabanga pasimokyti iš savo klaidų. Menų spaustuvė atvira šiuolaikiškoms, įdomioms, netradicinėms idėjoms ir iki š.m. vasario 22 d. laukia teatro, šokio, objektų, lėlių spektaklių, performanso, multimedijų, tarpdisciplininių menų, spektaklių vaikams, paaugliams, naujojo cirko projektų pristatymų. Atrinktos projektų idėjos bus pristatomos Menų spaustuvėje, projektams bus suteikta finansinė, techninė ir administracinė parama.

„Nuolatinis noras mokytis ir tobulėti, tai bruožas, būdingas daugeliui jaunų žmogų, kurie tuo pačiu yra ir pagrindiniai „Atviros erdvė“ dalyviai. Todėl šiemet turime norą paversti „Atvirą erdvę“ kūrybine laboratorija, kurios metu programoje dalyvaujantiems kūrėjams būtų svarbus ne tik galutinis rezultatas, t.y. spektaklio sukūrimas, bet ir pats kūrybinis procesas. „Atvira erdvė“ taps mokykla, kur jaunieji profesionalai įsiklausys į mentorių pastabas ir pasiūlymus, stebės kolegų repeticijas, mokysis vieni iš kitų, tame tarpe ir Menų spaustuvės komandos, kuri padės jų idėjoms tapti realybe,“ – apie keturioliktąjį kartą vykdomą „Atviros erdvės“ projektą kalba Menų spaustuvės direktorė Jolita Balandytė.


Nuotraukos autorius – D. Matvejevas

„Atvira erdvė“ lieka ištikima keliems kertiniams programos principams, kurie nesikeičia nuo 2003 metų, kuomet ši programa buvo pradėta įgyvendinti. Atvirumas siūlomoms idėjoms, galimybė klysti, programoje kaip tikslinė grupė dalyvaujantys jaunieji profesionalai bei visapusiška pagalba, kurią Menų spaustuvės komanda suteikia programoje dalyvaujantiems menininkams. Tačiau, keičiantis aplinkai bei sąlygoms, kuriose kuria menininkai, neišvengiamai turi keistis ir pati „Atvira erdvė“. Prieš keletą metų pradėta įgyvendinti mentorystės idėja, kur mentoriaus-profesionalo dalyvavimas buvo daugiau rekomendacinio pobūdžio, šiemet tampa vienu iš privalomų reikalavimų, keliamų būsimiems projekto dalyviams. Ir tokių profesionalų, ypač užsienio ekspertų, būvimas šalia kuriančių jaunų žmonių tampa ne prabanga, o būtinybe. Priežastis – siūlomos idėjos dažnai neįtelpa į tradicinių scenos menų sąvoką Lietuvoje, neturime performanso, klounados ir pan. specialistų.

Programoje „Atvira erdvė“ debiutavo ir iš jos vėliau į platesnius vandenis išplaukė ne vienas šiuo metu žinomas kūrėjas: režisieriai Artūras Areima, Vidas Bareikis, Loreta Vaskova, Tadas Montrimas, choreografai Petras Lisauskas, Loreta Juodkaitė, Airida Gudavičiūtė ir Laurynas Žakevičius. Programoje buvo sukurta darbų, kurie buvo nominuoti ir pelnė aukščiausius šalies teatrinius apdovanojimus.


Nuotraukos autorius – D. Matvejevas

Daugiau informacijos apie jaunųjų scenos menininkų programą „Atvira erdvė“ ir projektų paraiškų formas galima rasti Menų spaustuvės tinklapyje internete: www.menuspaustuve.lt.

Dalyvių paraiškų laukiama iki š.m. vasario 22 d. Projektų atranką vykdys Menų spaustuvės taryba.

Skaityti daugiau