Tarptautinė šokio diena! „Naujasis Baltijos šokis ’16“ pristato Lietuvoje ir šešiose užsienio šalyse kuriančius lietuvius

Lietuvos šokio informacijos centras sveikina šokio bendruomenę ir visą visuomenę balandžio 29-ąją minimos Tarptautinės šokio dienos proga ir pristato kitą savaitę prasidedančiame „Naujajame Baltijos šokyje ’16“ dalyvausiančių lietuvių choreografų bei trupių spektaklius ir Lietuvos šokio plėtrą užsienyje.


Festivalio viešnios – iš Briuselio, Niujorko, Bochumo ir kitur

Kitą savaitę, gegužės 3 d., į Vilnių atkeliauja tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis ’16“. Per dvi jo dienas, gegužės 7-ąją ir 8-ąją, bus parodyti keturi lietuvių spektakliai, edukacinėje programoje paskaitą skaitys viešnia iš Vokietijos, vyks Lietuvos šokio „Pitch Sessions“.

Gegužės 7 d. Menų spaustuvėje bus parodytas pirmasis Lizos Baliasnajos Kauno šokio teatrui „Aura“ sukurtas spektaklis „(Be)kulminacijų“. L. Baliasnaja yra porą metų šokusi „Auros“ trupėje, vėliau studijavusi „Artez“ menų akademijoje Nyderlanduose, o šiuo metu – P.A.R.T.S. Briuselyje, Belgijoje. Šis spektaklis yra bandymas sukurti erdvę, kurioje per atpažįstamas formas įprasta tampa klausimų ir abejonių šaltiniu.


Nuotrauka: Liza Baliasnaja

Dar viena gegužės 8 d. festivalio viešnia – Niujorke gyvenanti ir dirbanti, sparčiai su performansais per žymiausias pasaulio dailės galerijas keliaujanti Ieva Misevičiūtė. Lietuvos publikai ji atveža savo darbą „Jautienos valdovas“, kurio premjera praėjusiais metais įvyko LAXART meno centre Los Andžele. Ieva yra performanso menininkė, dirbanti vizualiųjų menų ir teatro srityse, įgijusi du magistro laipsnius – kultūros analizės ir politikos mokslų – Kauno ir Amsterdamo universitetuose. Menininkės praktika jungia fizinį teatrą, šokį, stand-up, buto, spekuliatyvią akademinę kalbą ir skulptūrą.


Nuotrauka: Michael Underwood

Neįprastas festivalio atradimas – Rūro universiteto Teatro katedros (Bochumas, Vokietija) mokslinių tyrimų asistentė dr. Jurgita Imbrasaitė, gegužės 7 d. Menų spaustuvės Infotekoje skaitysianti paskaitą „Nesusipratimai apie baletą, arba Šiuolaikinio šokio ištakos“. Gegužės 6 ir 7 d. Menų spaustuvės III studijoje vyks Lietuvos šokio „Pitch Sessions“. Čia trumpai žodžiu, pasakojimu ar ištrauka iš spektaklio prisistatys 20 tėvynėje ir svetur gyvenančių bei kuriančių lietuvių choreografų ir trupių.

Šiųmetė premjera ir sugrįžimas

Gegužės 7 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre šokio gerbėjai išvys klaipėdiečių šokio teatro „PADI DAPI Fish“ naujausią darbą „Dior in Moscow“, kurio premjera įvyko vasarį. Jį kartu kūrė dviem „Auksiniais scenos kryžiais“, o šiemet ir Boriso Dauguviečio auskaru įvertinta choreografė Agnija Šeiko ir žymiausia lietuvių šiuolaikinio šokio kritikė, dramaturgė, šiuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Šokio ir judesio katedrai vadovaujanti Ingrida Gerbutavičiūtė. Spektaklyje jo kūrėjos analizuoja šiuolaikinės moters identitetą ir jį formuojančias aplinkybes. Kas lemia šiuolaikinės moters elgesio ir mąstymo bruožus?


Nuotrauka: Vytautas Petrikas

Šiemet į festivalį grįžta ir vienas populiariausių pastarųjų metų Menų spaustuvės spektaklių, 2013 m. „Auksinį scenos kryžių“ Metų scenos meno reiškinio kategorijoje pelnęs „Contemporary?“. Agnės Ramanauskaitės, Pauliaus Tamolės ir Manto Stabačinsko darbas tapo puikiu Lietuvos šiuolaikinio šokio veidrodžiu ir ambasadoriumi, vienu labiausiai įvertintų šio laikotarpio šokėjų pasirodymu, skinančiu apdovanojimus ir kritikų liaupses ne tik gimtinėje, bet ir toli už jos. Vaidintas ir šoktas įvairiomis kalbomis gegužės 8 d. spektaklis grįžta į Menų spaustuvės sceną, kad apžvelgtų ne tik savo gyvavimo metus, bet ir „Naujojo Baltijos šokio“ dvidešimtmetį.


Nuotrauka: Dmitrijus Matvejevas

Lietuvos šokio gairės užsienyje

Spektaklis „Contemporary?“, jau rodytas Estijoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Azerbaidžane, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, o šiemet turintis vykti į Italiją, Kiniją, Albaniją ir Bulgariją, liudija per pastaruosius du tris sezonus ryškėjantį lietuvių šiuolaikinio šokio bumą. Pernai septynios šokio organizacijos iš Lietuvos 14-oje valstybių 48 kartus parodė 10 skirtingų spektaklių.

Šiemet ši statistika turėtų nuteikti dar smagiau: numatoma, kad aštuonios organizacijos iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos 20-yje Europos, Azijos ir Šiaurės Amerikos šalių pristatys 14 spektaklių. Šiųmečiai maršrutai apima ir ilgesnes gastroles. Šokio teatras „Dansema“ neseniai grįžo iš Kinijos, kur per savaitę parodė 17 spektaklių, o vasarą Airijoje per tris savaites ketina surengti 32 pasirodymus. Menų spaustuvė spektaklius „Contemporary?“ ir „Feel Link“ planuoja dvi arba tris savaites rodyti garsiajame Edinburgo „Fringe“ festivalyje, „Feel Link“ įvairiuose Prancūzijos miestuose bus rodomas dešimt kartų. Vien tik Kinijoje per šiuos metus numatoma pristatyti aštuonis skirtingus šokio spektaklius iš Lietuvos.

„Prieš du dešimtmečius pradėdami šį festivalį sakėme, kad pagrindinis jo tikslas yra anuomet mūsų visuomenei visiškai naujos meno rūšies – šiuolaikinio šokio – atvedimas į Lietuvą ir aplinkines valstybes. Galima įvairiai vertinti mūsų veiklas, bet akivaizdu – šis tikslas pasiektas“, – džiaugėsi festivalio vadovas Audronis Imbrasas.

Jubiliejinį tarptautinį šiuolaikinio šokio festivalį „Naujasis Baltijos šokis ’16“ globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Festivalį rengia Lietuvos šokio informacijos centras ir Vilniaus festivaliai, renginio partneriai – Kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Skaityti daugiau