Frey Faust, Axis Syllabus šokio ir judesio bendruomenės įkūrėjas, pirmą kartą lankysis Lietuvoje spalio 27-29 dienomis.

Frey Faust būdamas profesionalus šokėjas, 80-tųjų New York šokio scenos bei kontaktinės improvizacijos alumni, kaip ir daugelis profesionalų šokėjų, asmeniškai susidūrė su šokio profesijai būdingomis traumomis, kas paskatino jį pradėti tyrinėti judantį kūną. Taip gimė noras surasti būdą, kaip judėti netraumuojant savęs tam, kad judėjimu galėtume džiaugtis ilgiau.

Paklausę, tai kaipgi mokinti šokio, Frey Faust pasiūlo geriau pirmiau panagrinėti ir suprasti, kas yra šokis apskritai.

“Šokis tai palygint nekonkurencinga veikla suteikianti vietos kūrybai, skatinanti bendravimą ir bendradarbiavimą bei bendrą erdvės panaudojimą kartu su kitais. Tai socialinis ritualas ir individuali terapija. Šokis, moksliškai įrodyta, padeda integruotis į skirtingas bendruomenes, tai labai svarbi mūsų visuomenės dalis, kuri tikriausiai buvo su mumis nuo pat mūsų istorijos pradžios. Šokis taipogi skatina žaidimą. O žaidimas yra gyvybiškai svarbus kūrybingumo atsiskleidimui, jis mums leidžia įsitraukt į visuomenę neprarandant savo individualumo. Kai mes šokame, mes susipažįstame su savo kūnu, kuris yra mūsų šaltinis: mūsų organai, mūsų nervų sistema, mūsų asmenybė ir charakteris. Dalinai tai yra kultūros suformuota, kitais žodžiais tariant, perduota mums per edukaciją, bet jei jūs pažiūrėtumėt į žaidžiančius vaikus, jie visi tyrinėja natūraliai, juda impulsyviai bei instinktyviai. Ir šis eksperimentavimas yra tai, kas padeda jiems mokytis. Taigi mokymasis, susijęs su žaidimu, tyrimu ir eksperimentavimu. Suaugusiems žaidimas tampa įdomesnis, jeigu jisai turi daugiau iššūkių. Taigi šokis yra sudėtingesnis būdas žaisti, nes jame yra tiek daug parametrų, tiek daug techninių aspektų, tiek daug kitų kintamųjų, kas padaro jūsų mokymosi galimybę begaline.”

Taigi kas tas Axis Syllabus ir kuo jis skiriasi nuo kitų mokymo būdų ir šokio bendruomenių?

“1997-ais metais aš supratau, kad tai, ką aš vis daugiau ir daugiau mokau yra iš skirtingų šaltinių surinktos informacijos junginys: klinikiniai bandymai, biomechanikos ir fizikos mokslai. Pats patyręs daug traumų, atėjusių, greičiausiai, iš mokymų, kuriuos turi praeiti visi šokėjai, aš jaučiausi atsakingas prieš savo studentus. Taigi pradėjau rinkti informaciją, kuri padėtų jiems save apsaugoti. Vėliau atsiradus aplinkinių susidomėjimui ir prisijungus kelių žmonių būriui, tai peraugo į bendrą komandinį darbą. Kartu su jais mes sukūrėm kitokį pedagoginį požiūrį į šokį ir judesį. Kadangi buvome iš skirtingų sričių ir turėjome skirtingas kompetencijas, galėjom vieni iš kitų mokintis bei gauti daugiau informacijos, kurią nuolat galėjome taisyti ir atnaujinti. Ši pastanga dabar vadinama „Axis Syllabus”.”

Axis Syllabus – tai žinių šaltinis apie tai, kaip mokytis iš savo unikalaus kūno ir svarbiausia, kaip judėti netraumuojant savęs tiek fiziškai, tiek emociškai. Pagrindinis pedagoginis principas, kuriuo grindžiamas Axis Syllabus – pagarba žmogaus kūno judėjimo kompleksiškumui. Axis Syllabus bendruomenė surenka informaciją iš skirtingų sričių, tokių kaip medicina, fizika, ir pabando sudėlioti ir pritaikyti šią informaciją visiems, kas domisi judėjimu apskritai. “Taigi mes žiūrime į teorinę infromaciją ir pritaikome ją padėdami atlikti realius veiksmus: kaip apsiversti, kaip pašokti, kaip kristi, kaip mesti kamuolį,- ir kaip visa tai daryti natūraliai, teisingai ir nežalojant savo kūno.” Axis Syllabus nėra specifiška šokiui, tai gali būti pritaikyta praktiškai kiekvienai situacijai. Tai gali būti susiję su tuo, kaip funkcionuoja keliai, klubai ar petys, arba tai gali būt susiję su pusiausvyros samprata, su tuo kaip sukurti ir panaudoti kinetinę energiją. Axis Syllabus suteikia žinių kiekvienam, kuris nori suprasti judesį. Kai pasikeičia supratimas, kaip juda kūnas ir kokios jo ribos, pasikeičia ir tai kaip mes mąstome apie savo kūną, ko pasekoje gali pasikeisti ir tai, kaip mes judame. Ką Axis Syllabus stengiasi padaryti, tai labai paprasta kalba paaiškinti, ką daryti ir ko ne, kad liktume sveiki ir galėtume džiaugtis judėjimu ilgiau.


2017 m. Spalio 27 – 29 d. Lietuvoje vyks pirmasis Axis Syllabus intensyvus seminaras su mokytoju Frey Faust.

Daugiau apie seminarą

*Seminaras nereikalauja jokios ankstesnės judėjimo, šokio patirties ar specifinių įgūdžių.

(Daugiau apie Axis Syllabus: www.axissyllabus.org )

Skaityti daugiau