Šokio spektaklio „Sprendimas“ premjeroje – judančios skulptūros

Sausio 26 ir 27 dienomis Kauno šokio teatras „Aura“ pakvies į pirmąją šių metų premjerą. Apie būsimą premjerą rašoma jau ir užsienio spaudoje. Prie spektaklio „Sprendimas“ kūrybinės komandos prisijungė garsi Nyderlandų menininkė Guda Koster, kuri sukūrė šiam spektakliui įspūdingus kostiumus – skulptūras.

Kostiumai – tarsi narvas

„Kostiumų-skulptūrų kolekciją šokio spektakliui kūriau pirmą kartą. Tai buvo nepaprastai įdomus iššūkis. Pirmą sykį susidūriau su „praktiškumo” sąvoka. Juk šokėjai kostiumuose turi jaustis tarsi namuose. Skulptūra yra statika, o šokis – judesys“, – sakė Guda Koster. Nepaisant to, menininkė liko ištikima savo savitam kūrybiniam stiliui.

G.Koster kostiumai tapo impulsu choreografijai. Spektaklio „Sprendimas“ kalba apie laisvę plačiąja prasme. Į žmogau laisvę nuolat kažkas kėsinasi – kitas, sistema, jis pats. Didžiuliai kostiumai, kuriuose „įkalinti“ šokėjai, puikiai tai atspindi. Kostiumai – tarsi narvas, kuris apriboja šokėjų judesius, tačiau tai ne tik fizinis, bet ir mentalinis apribojimas.

„Žmogaus viduje visuomet buvo toji laisvės dvasia ir noras išsiveržti iš mus sukausčiusios sistemos. Spektaklyje šokėjai po truputį stengiasi išsilukštenti iš kostiumo. Buvo labai įdomus kūrybinis procesas, mąstant, kaip dar tas formas galima transformuoti per judesį, kuomet pradedant nuo išlaisvintų akių ir matymo, nukeliaujama iki visiško išsilaisvinimo“, – sakė sprektaklio choreografė Birutė Letukaitė. Scenoje ir grupės „Royce“ vokalistas.

Spektaklis bus sąlyginai dviejų dalių, nors ir be pertraukos Antrojoje dalyje šokėjai išsilaisvina iš kostiumo narvo, tad kūnas jau bus panaudojamas visiškai kitaip. Po minimalistinio judesio, scenoje laukia netikėtas posūkis.

„Auros“ šokėjai judės house stiliaus ritmu. „Auroje” šokantis niujorkietis per repeticiją užleido house stiliaus muziką ir man netikėtai kilo mintis šį stilių panaudoti spektaklyje. House muzika savyje turi paslėptą žinutę. Tai buvo afroamerikiečių ir „neformatų“ būdas išsikalbėti per judesį. Tai juk dar viena laisvės spalva“, – sakė choregrafė.

Ne vienerius metus su teatru bendradarbiaujantis kompozitorius Antanas Jasenka taip pat žada neįprastų muzikinių sprendimų. Spektaklyje išgirsime ir grupės „Royce“ vokalisto Iljos Gun balsą.

„Žemas vyriškas balsas. Jis – kaip Dievas, kaip velnias, kaip stebėtojas, gundytojas, išteisintojas. Dievas ir velnias, forma ir ne forma, juoda ir balta, šokame ir dainuojame.“, – sakė Antanas Jasenka, kuris, beje, ir pats scenoje gros gyvai.

Šokio spektaklis SPRENDIMAS
Kada: Sausio 26 d. 19 val.
Sausio 27 d. 18 val.
Kur: Verslo lyderių centras „BLC“ (K. Donelaičio g. 62 / V. Putvinskio g. 53, Kaunas)
Bilietus platina tiketa.lt ir Kauno šokio teatras „Aura“

Skaityti daugiau