Pasaulinėje šokio mugėje – dėmesys Lietuvos šokiui ir „Low Air“ sėkmė

Vokietijoje vykstanti šokio bienalė „Tanzmesse NRW“ – tarptautinis renginys, įrašytas visų šokio profesionalų kalendoriuose ties paskutine rugpjūčio savaite. Šiemet mugė išplėtė geografines ribas ir pasitiko 40 šalių atstovus iš viso pasaulio. Tarp 120-ties parodos stendų dalyvių – Lietuvos šokio informacijos centras (LŠIC), jau vienuoliktą kartą organizuojantis Lietuvos šokio pristatymą mugėje. Kartu su LŠIC komanda į „Tanzmesse NRW“ šiemet vyko Šiuolaikinio šokio asociacijos atstovės, kūrėjos ir atlikėjos Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė, Kauno atstovė Birutė Letukaitė (Kauno šokio teatras AURA) bei Klaipėdos atstovė Agnija Šeiko (Šokio teatras PADI DAPI Fish).

Nuotraukos: Dmitrijus Matvejevas

Lietuvos delegacija teikė informaciją mugės dalyviams apie Lietuvos šokio trupes ir kūrėjus, organizacijas, šokio festivalius ir rezidencijų Lietuvoje galimybes. Vienu svarbiausių lietuvių prisistatymo akcentu tapo Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ pasirodymas, uždaręs mugės meninę programą.

Mugėje užmegztų kontaktų reikšmė

Dėl itin plataus dalykinio ir meninio konteksto ši tarptautinė šokio mugė turi didžiulę įtaką pasaulinei profesionalaus šokio rinkai. Per mugės egzistavimo laikotarpį čia gimė daugybė bendradarbiavimo idėjų ir projektų. Lietuvos delegacijos nariai turėjo galimybę užmegzti tiesioginius ryšius su kitų šalių atstovais, pristatyti savo produkciją, generuoti naujas projektų idėjas. „Džiugu, kad Lietuvos šokio pristatymas šioje mugė sulaukia vis didesnio dėmesio. LŠIC stendas išsiskyrė ne tik savo ryškiu dizainu, bet ir lankytojų kiekiu. Beveik 100 profesionalų eilė laukiančių papildomų bilietų į pilnai užpildytą Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ spektaklį „Žaidimas baigtas“, tik patvirtina, kad esame įdomūs pasauliui ir turime kuo didžiuotis. Džiugina ir tai, kad vis daugiau užsienio profesionalų domisi konkrečiais kūrėjais, seka jų kūrybinį kelia, siūlo įvairius bendradarbiavimo projektus, domisi galimybe dalyvauti LŠIC organizuojamoje Lietuvos šokio platformoje.“ – apie patirtį šių metų mugėje atsiliepia LŠIC vadovė Gintarė Masteikaitė.

Pradėtas pokalbis dėl Baltijos šalių šokio platformos pristatymo

Tanzmesse NRW bienalėje taip pat buvo pristatyta informacija apie kolegų – Latvijos šokio informacijos centro – vykdymą veiklą ir vystomą Baltijos šalių bendradarbiavimo projektą: „Su mugės tarybos nariais pradėjome pokalbį dėl išskirtinio Baltijos šalių šokio pristatymo 2020 metais vyksiančioje mugėje. Tai reiškia, kad Lietuva kartu su Latvija ir Estija turi unikalią galimybę pristatyti savo kūrėjus po Baltijos šalių šokio vitrinos vėliava.“ – pasakoja Gintarė Masteikaitė ir priduria, kad tai – neabejotinai ilgos ir nuoseklios veiklos tarptautiniuose tinkluose rezultatas.

Mugės meninės programos uždarymas patikėtas Vilniaus miesto šokio teatrui „Low Air“

Šiemet mugės organizatoriai atrinko dalyvius meninei programai iš daugiau nei 700 pasirodymų, Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ kartu su spektakliu „Žaidimas baigtas“ buvo pakviestas uždaryti bienalės meninę programą. Spektaklis „Žaidimas baigtas“ sulaukė itin didelio susidomėjimo, salėje nebebuvo laisvų vietų ir dalis žiūrovų negalėjo pamatyti spektaklio, tačiau turėjo galimybę asmeniškai susitikti su „Low Air“ komanda. Spektaklio kūrėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius mugėje pasirodė jau antrą kartą: „Pirmą kartą čia buvome prieš šešerius metus – labai jauni, nepatyrę, dar nemokėjome savęs pristatyti, per daug tikėjomės greito efekto. Su laiku supratome, kad viskam reikia laiko. Šįkart vykome jau su daugiau patirties, mugėje sutikome daug pažįstamų veidų, o nepažįstamus traukėme LŠIC stendu. Bilietai į mūsų spektaklį buvo išparduoti likus mėnesiui iki mugės, tad atsirado dar daugiau norinčių jį pamatyti, gavome daug užklausų spektaklio įrašui atsiųsti. Sulaukėm puikios reakcijos iš publikos ir šokio lauko profesionalų bei kontaktų ateities planams – turime kvietimą iš prodiuserio, programuojančio festivalį Kanuose ir vieno Honkongo prodiuserio susidomėjimą.“ Be „Low Air“ pasirodymo, meninėje programoje daugiau nei 50 kompanijų ir menininkų iš viso pasaulio pristatė daugiau nei 50 spektaklių ir beveik 60 atvirų studijų bei spektaklių eskizų.

Tanzmesse šokio bienalė, kurią nuo 1994 m. rengia Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės šokio biuras, yra svarbiausias ir didžiausias pasaulinis šokio bendruomenę vienijantis susitikimas. Joje dalyvauja ne tik šokėjai, choreografai ir jų vadybininkai, bet ir šokį prodiusuojančios organizacijos, agentūros, informacijos centrai, mokyklos, universitetai, šokio aprangos ir šokiui skirtos įrangos gamintojai bei prekiautojai, valdžios institucijų atstovai, besirūpinantys šokio menu įvairiose šalyse.

Lietuvos delegacijos kelionę į mugę dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Skaityti daugiau