Lietuvos šiuolaikinio šokio įvairovė pristatyta Bulgarijoje

„Lietuvių šokio programa atskleidė Lietuvą, kaip Baltijos scenos menų varomąją jėgą“  – sako Elia Liloff, vadovaujanti Bulgarijos šiuolaikinio šokio festivaliui „One Dance Week“, kuriame spalį buvo pristatyta speciali „Focus Lithuania“ programa. Vienuoliktą kartą vykusiame šokio forume Plovdivo mieste lietuviškoje programoje buvo pristatyti trys gerai žinomi darbai: Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Godos“, Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ „Žaidimas baigtas“ bei „Menų spaustuvėje“ sukurtas Manto Stabačinsko, Agnės Ramanauskaitės ir Pauliaus Tamolės „Contemporary?“.

Net dvejus metus planuota lietuvių šiuolaikinį šokį pristatanti programa uždarė beveik mėnesį vykusį festivalį ir, anot jo vadovės, parodė Lietuvos šokio scenos įvairovę ir jaunus, įkvepiančius šokio menininkus. „Lietuvos šokio fokusas mums reiškia tikrai daug. Plovdivo auditorija turėjo šansą išvysti spartų Lietuvos šiuolaikinio šokio vystymąsi – nuo tradicijų ir didelės šokio technikų įvairovės iki mitų, technologijų, virtualios realybės scenoje ir, aišku, puikaus humoro jausmo bei ironijos. Tai – sektinas pavyzdys Bulgarijos menininkams.“ – įspūdžiais dalinasi Elia Liloff ir priduria, kad tai tikrai ne paskutinis šalių bendradarbiavimo projektas, Bulgarijoje stipriai išauginęs susidomėjimą Lietuvos šokio scena.

Vienas spektaklio „Contemporary?“ autorių ir atlikėjų, šokėjas ir choreografas Mantas Stabačinskas pasakoja, kad džiaugiasi ne tik puikiai pavykusiu pasirodymu, bet ir garbe šokti viename festivalyje su itin svarbia šokio pasaulio asmenybe: „Taip išėjo, kad festivalį atidarė pasaulinio lygio žvaigždė, nuostabus kūrėjas Dimitris Papaioannou, o uždarėme – mes. Nors jo spektaklio pamatyti nespėjome, visgi jausmas šokti toje pačioje scenoje – neapsakomas.“ Anot saviironiškai į šiuolaikinį šokį žvelgiančio spektaklio „Contemporary?“ autoriaus, jį taip pat labai nudžiugino festivalio komandos nario komentaras po spektaklio, kad tai – geriausias jo matytas kūrinys, kurį vertėtų pamatyti visiems Bulgarijos šiuolaikinio šokio menininkams.

Lietuvos fokuso programa festivalyje „One Dance Week“ buvo kuruojama Lietuvos šokio informacijos centro ir dalinai remiama Lietuvos kultūros tarybos.

 

Skaityti daugiau