Įteiktos 2018 metų Kultūros ministerijos premijos

Iškilmingame renginyje Vilniaus miesto rotušėje kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson įteikė šių metų Kultūros ministerijos premijas labiausiai įvairiose srityse nusipelniusiems kultūros ir meno darbuotojams, kūrėjams.

Sveikindama laureatus, ministrė sakė, kad šiandien pagerbiami ir apdovanojami tie, kurie nenuilstamai kuria ir puoselėja Lietuvos kultūrą. L. Ruokytė-Jonsson dėkojo laureatams už pasišventimą kalbai, raštijos istorijai, tradicinės ir etninės kultūros puoselėjimui. Taip pat asmenybėms, ugdančioms jaunimo kūrybinius sugebėjimus, kultūros centrų darbuotojams, muziejininkams, restauratoriams, bibliotekininkams ir fotomenininkams, talentingiems ir veržliems jauniesiems kūrėjams.

Martyno Mažvydo premija, skiriama už nuopelnus Lietuvos valstybės kalbai, raštijos istorijai ir knygos menui, šiais metais įteikta Sigitui Lūžiui – už Kazimiero Semenavičiaus knygos „Didysis artilerijos menas“ pirmosios dalies vertimą iš lotynų kalbos ir reikšmingus pastarųjų penkerių metų mokslinius senosios Lietuvos literatūros ir rašytinio paveldo, lietuvių kultūros asmenybių literatūrinės ir kultūrinės veiklos, lietuviškos knygos ir spaudos tyrinėjimus.

Balio Buračo fotografijos meno premija, skiriama Lietuvos fotografijos kūrėjams už reikšmingiausią kūrinį ar kūrinių ciklą, kuriame analizuojamos, dokumentuojamos ar interpretuojamos Lietuvos kultūros temos ir objektai, šiemet apdovanotas fotomenininkas Vytautas Pletkus.

Metų debiuto premiją pelnė kino kūrėja, režisierė, scenaristė Marija Kavtaradzė. Premija jai paskirta už pastarųjų metų kūrybinę veiklą, kuriant debiutinį ilgametražį filmą „Išgyventi vasarą“, kuris garsina Lietuvą svarbiuose tarptautiniuose kino festivaliuose.

Penkiems menininkams kultūros ministrė įteikė Jaunojo kūrėjo premijas: šokėjui, choreografui ir pedagogui Mariui Pinigiui, aktoriui ir režisieriui Pauliui Markevičiui, aktoriui, dramaturgui, režisieriui ir teatro pedagogui Aleksandrui Špilevojui, poetei, vertėjai ir literatūros kritikei Dovilei Kuzminskaitei, kino operatoriui, režisieriui ir prodiuseriui Ronaldui Buožiui.

Trys premijos paskirtos už geriausiai parengtus ir vykdytus vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos projektus: pedagogams ir meno kūrėjams Ivanui ir Tatjanai Kuzminams, Kauno IX forto muziejaus edukacijos ir lankytojų aptarnavimo skyriaus vedėjai Ritai Dabulskytei ir dailininkei Sigutei Chlebinskaitei.

Trys premijos taip pat įteiktos už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą: Jurbarko kultūros centro darbuotojai, folkloro grupės ,,Imsrė“ vadovei, tautodailininkei, kalendorinių ir tradicinių švenčių, tarptautinio folkloro festivalio ,,Ant vandens“ organizatorei Birutei Bartkutei, tautodailininkui ir meno kūrėjui Klaidui Navickui ir Anykščių kultūros centre dirbančiai etnografei, folkloro ansamblio ,,Valaukis“ vadovei Reginai Stumburienei.

Premija už muziejininkystės darbus apdovanota Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus skyriaus vadovė Vaiva Laukaitienė, o premija už muziejų vertybių restauravimo darbus – Šiaulių „Aušros“ muziejaus Restauravimo centro vedėja Vita Andrulienė.

Kultūros ministerijos premija už aktyvią, kūrybingą veiklą kultūros centruose įteikta Pasvalio kultūros centro direktoriui Robertui Lavickui.

Premija už bibliotekininkystės, bibliografijos, knygotyros mokslinius tyrinėjimus bei praktinę veiklą bibliotekose apdovanota Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė.

Kultūros ministerijos premijos kasmet skiriamos už kultūros ir meno darbuotojų profesinę veiklą, įvertinant geriausius jų pasiekimus ir darbus.

Skaityti daugiau