2018 m. teatro kritiko prizas – Aušrai Kaminskaitei

„Teksto raktas“ – tai naujas apdovanojimas, skirtas scenos meno kritikui. Prizą įsteigė Scenos meno kritikų asociacija. Pirmuoju prizu apdovanojama teatro apžvalgininkė Aušra Kaminskaitė, kurios straipsniai pažįstami menufaktura.lt, 15min.lt, „7 meno dienų“, „Nemuno“, dance.lt „Kultūros barų“ skaitytojams.

Aušra Kaminskaitė rašo apie dramos teatrą, šiuolaikinį šokį ir cirką. Kaip skelbia vieno jos straipsnio antraštė „Nes be teatro pasaulis žlugs!“ Kritikė apdovanojama ne vien už tai, kad rašo aktyviai ir profesionaliai, su didžiule pagarba kūrėjams. Šių metų Aušros Kaminskaitės tekstuose atsiranda dar viena svarbi tema – jai išties rūpi kritiko profesija, apie kurią įprasta tylėti arba ją ironizuoti. Straipsnyje „Kritikai emigrantai“ autorė nagrinėja, kodėl kritikai apleidžia savo profesiją ir nustoja rašyti. Tai jautri žmogaus, pasirinkusio šią profesiją, statuso ir išgyvenimo tema. Ir jeigu, kaip rašo Aušra Kaminskaitė, menininkai ir kritikai „pradės daugiau kalbėtis tarpusavyje ir iš tikrųjų, o ne formaliai, vieni kitus gerbti, gali būti, kad pagarba išplis ir turės teigiamos įtakos visai diskusijų kultūrai – o tai jau tiesus kelias į kritiškai mąstančią visuomenę“. Vadinasi, tai ne vien kritiko, bet visuomeniškai aktyvaus žmogaus, viešojo intelektualo pozicija.

„Teksto raktas“ Aušrai Kaminskaitei bus įteiktas sausio mėnesį. Tada Scenos meno kritikų asociacija paskelbs dar vieną laureatą, kuriam įteiks „Meno raktą“ – šį apdovanojimą gali pelnyti menininkas arba vadybininkas, sukūręs scenos meno reiškinį.

Laureatus renka vertinimo komisija, kurią sudaro profesorė Ramunė Marcinkevičiūtė (pirmininkė), menotyrininkas, šokio kritikas Helmutas Šabasevičius, teatrologė Rasa Vasinauskaitė, teatro kritikai Milda Brukštutė, Vaidas Jauniškis, Monika Jašinskaitė, Rūta Oginskaitė, Kamilė Žičkytė.

Apdovanojimų kritikams nėra daug, net jei apžvelgsime įvairius menus. Nuosekliausiai savo srities tyrėjus vertina Kompozitorių sąjunga – geriausių muzikologijos darbų konkursai rengiami kasmet nuo 2004 m., skiriamos net trys vardinės premijos. Literatūros kritikai ir literatūrologai kasmet nuo 2012-ųjų pelno literatūrologo Vytauto Kubiliaus premiją. Šį apdovanojimą šiemet gavusio literatūros apžvalgininko, poeto, vertėjo Mariaus Buroko nuomone, „kritikams reikėtų skirti daugiau premijų, gal tada kritikos situacija pagerėtų“.

Teatro kritikams apdovanojimai iki šiol būdavo teikiami epizodiškai. 1994 m. per Tarptautinės teatro dienos ceremoniją buvo apdovanota Rūta Oginskaitė, daugiau joks kritikas per Teatro dieną nėra pastebimas, nebent kritikos veteranams kartais skiriama Padėkos premija. 2012-2015 m. premijas kritikams teikdavo Lietuvos teatro sąjunga, laureatais yra tapę Vaidas Jauniškis, Ramunė Balevičiūtė, Šarūnė Trinkūnaitė ir Rūta Oginskaitė. Scenos meno kritikų asociacija, teikdama „Teksto raktą“, ketina kasmet vertinti teatro kritikus už įdomiausius metų darbus.

Scenos meno kritikų asociacija sukurta 2017 metais. Šiemet ji priimta į Tarptautinę teatro kritikų asociaciją IATC.

Skaityti daugiau