B&B grįžta į sceną: amerikietišką svajonę pakeitė lietuviški bananai

Jaunųjų menininkių Agnietės Lisičkinaitės ir Gretos Grinevičiūtės ironiškosios blondinės „B&B“ grįžta į sceną. Gruodžio 19 ir 28 d. sostinės Menų spaustuvėje kūrybinis duetas pristatys spektaklio „Banana Dream” premjerą. Scenoje įprastą būties klausimą – kas aš esu, interaktyvus šokio performansas pakreips kita linkme ir su žiūrovais diskutuos apie tai, kas mes nesame.

„Banana Dream” – tai tarptautinių meno festivalių ir visuomeninių renginių pamėgto personažų „B&B“ naujausia pasirodymo serija. Atlikėjos A. Lisičkinaitė ir G. Grinevičiūtė perukais jungia pastarųjų trijų metų kūrybinius vyksmus ir kalba lygybės, žodžio laisvės, moterų teisių klausimais. Šįkart scenoje blondinės nagrinės asmens tapatybės krizes.

„Žmonės vargsta, analizuodami savo tapatybę. Žvelgiant į veidrodį, vaizdą užstoja aplinkinių vertybės ir įsitikinimai. Svajones, siekius ir troškimus gali nulemti kitų nuomonės. Norime būti išskirtiniai, tačiau tampame priklausomi nuo Facebook ar Instagram. Tad mūsų kūrinys pirmiausia padės atsakyti, kas nesame. Arba užduos dar daugiau klausimų,“ – sako viena idėjos autorių ir atlikėjų A. Lisičkinaitė.

Spektaklis pradėtas kurti „Vermont Performance Lab“, kuriame praėjusiais metais rezidavo menininkės A. Lisičkinaitė ir G. Grinevičiūtė.  „Vermonte pristatytas eskizas „American Dream“ analizavo amerikietiškos svajonės sampratą ir įtaką tapatybės formavimuisi. Dabartiniame darbe „dream“ lieka, tačiau kalbėsime platesnėmis asmeninės ir visuomenės svajonės sąvokomis, mūsų kasdienybės kontekste“ – sako kūrėja.

Spektaklio pavadinime atsiradęs žodis „banana“ inspiruotas garsių menininkų Banksy, Andy Warholo darbų, kuriuos „B&B“ pasirodyme pačios ir pakomentuos.

„Šiame spektaklyje Greta ir aš, kaip kūrėjos, grįžtame prie savo šaknų – šiuolaikinio šokio. Tačiau „B&B” šokio abstrakcijai suteikia daugiau interaktyvumo, teksto, ironijos bei absurdo,” – sako A. Lisičkinaitė.

„Banana Dream” Gruodžio 19 ir 28 d. 19:00 val., Kišeninė salė, Menų spaustuvė (Vilnius)

„Banana Dream” komanda:

Idėjos autorės ir choreografės: Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė
Atlikėjos: „B&B” – A. Lisičkinaitė, G. Grinevičiūtė, Ugnė Laurinavičiūtė, Emilija Karosaitė
Scenografė Renata Valčik
Muzikos autorius Artūro Bumšteino
Šviesų dailininkas Julius Kuršys
Prodiuseris Atviro kodo laboratorija.

Projektą finansuoją Lietuvos kultūros taryba

Skaityti daugiau