Prancūzijoje – bendro klaipėdiečių ir prancūzų šokio spektaklio premjera

Gruodžio 19-20 dienomis Prancūzijoje, Kano mieste Normandijoje Šeiko šokio teatras iš Klaipėdos ir garsus prancūzų šiuolaikinio šokio choreografas Albanas Richardas pristatys unikalią Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui skirtą premjerą „Pareiškiu – Brandir“. Spektaklis jau apkeliavo Lietuvos didžiuosius miestus ir buvo pristatytas Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose, o šią savaitę bus rodomas Nacionaliniame Kano miesto šokio centre Normandijoje.

Nuotraukos – Dmitrijus Matvejevas

Kurdamas spektaklį, choreografas ieškojo bendrų Prancūzijos ir Lietuvos istorijos taškų. A. Richardą įkvėpė lietuvių patirtis, kurioje, nepaisant didžiulės priespaudos, tauta išlaikė savo tapatybę ir laisvę. Vis dėlto kūrinyje gvildenama problematika, pasak kūrėjų, yra bendražmogiška. Kalbama apie žmogaus troškimą ir galimybes būti laisvam net ir sunkiausiomis aplinkybėmis.

„Kaip išsaugoti save, nepaisant socialinių, politinių, etinių, religinių aplinkybių? Atsistoti ir garsiai pasakyti – „žiūrėkite, koks aš esu” reikalauja drąsos ir laisvės pojūčio, o stebėti tokį asmenybės, bendruomenės ar net tautos manifestą – visada jaudinantis ir įkvepiantis įvykis“, – teigia spektaklio kūrėjai. Šiame spektaklyje žiūrovai galės iš labai arti pažvelgti į individo ir kartu visos tautos siekį besąlygiškai būti savimi ir laikytis niekieno neprimestų nuostatų bei vertybių.

Šokio spektaklyje laisvės tema bus pateikiama šiuolaikiškai – vedant paralelę tarp kūno ir valstybės. Kūnas, pasak Agnijos Šeiko, taps struktūra, kurioje siekiama būti laisvam. Kadangi spektaklyje šokėjų kūno kalba bus išraiškinga, žiūrovai bus kviečiami sėdėti arti šokėjų. „Kai spektaklyje nelieka ketvirtosios – žiūrovų – sienos, spektaklis būna labai paveikus“, – įsitikinusi ji.

„Pareiškiu – Brandir“ – jau antrasis prancūzų šokėjų trupės bei Šeiko šokio teatro bendras darbas, kuris yra tarptautinės programos „KlaipėDanse“ dalis. Tai Lietuvos ir Prancūzijos šiuolaikinio šokio meninio, edukacinio ir universitetinio bendradarbiavimo programa, įgyvendinama 2017 m. spalio 19 d. Klaipėdos miesto savivaldybės, Prancūzijos ambasados Lietuvoje ir Klaipėdos universiteto pasirašytos bendradarbiavimo sutarties pagrindu.

Trijų metų programoje numatyta kasmet pastatyti po vieną šiuolaikinio šokio koprodukcijos spektaklį ir užtikrinti jo sklaidą Lietuvoje ir užsienyje bei įgyvendinti trejus meistriškumo kursus profesionaliems šokėjams ir Klaipėdos miesto bendruomenei, parengti tarptautinę šiuolaikinio šokio bakalauro programą.

Spektaklis „Pareiškiu – Brandir“ pažymi glaudų Prancūzijos ambasados, Prancūzų instituto Lietuvoje ir Klaipėdos miesto savivaldybės bei universiteto bendradarbiavimą, Klaipėdos šiuolaikinį šokį įrašo į Prancūzijos kultūros žemėlapį bei stiprina pagrindą kitiems kultūriniams projektams.

Spektaklio sukūrimą ir sklaidą finansuoja: Klaipėdos miesto savivaldybė, Klaipėdos universitetas, Prancūzų institutas Lietuvoje, Prancūzijos ambasada Lietuvoje, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba

Skaityti daugiau