„Naujasis Baltijos šokis ’19“: 5 miestai, 20 spektaklių ir svečiai iš Žaliojo Kyšulio

Balandžio 29–gegužės 12 d. net penkiuose Lietuvos miestuose vyks jau 23-iasis tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis“. Šiųmetėje programoje – 20 spektaklių ir svečiai iš Žaliojo Kyšulio salų, tolimosios Australijos, Kanados, Libano, Prancūzijos, Nyderlandų, Belgijos, Italijos, Graikijos, Vokietijos ir šalių kaimynių – Latvijos bei Estijos.

 

„Uniforma“

(c) Hichem Dahes

23-iojo festivalio perlai

Kaip sako festivalio „Naujasis Baltijos šokis ‘19“ vadovė Gintarė Masteikaitė, kalbėdama apie šiųmečio renginio programą, džiaugtis tikrai yra dėl ko, ir viena to priežasčių – po dvejų metų derybų į festivalį atvežamas prancūzų kūrėjų Satchie Noro ir Silvaino Ohlo šokio spektaklis „Origamis“, kuris atvirose miestų erdvėse bus atliekamas ant įspūdingos metalinės konstrukcijos. Viename didžiausių šiųmečio festivalio projektų kūrėjai, pasitelkę stulbinamai vizualią ir gilią poetinę patirtį, į vieną sujungia šokį, judančią architektūrą ir kraštovaizdį.

Dar vienas šio festivalio perlas – iš Žaliojo Kyšulio kilusi išskirtinė kūrėja, daugybę prestižinių apdovanojimų susižėrusi Marlene Monteiro Freitas. Būtent jos šokio spektakliu „Iš dramblio kaulo ir mėsos – skulptūros irgi kenčia“ Vilniuje gegužės 2-ąją prasidės „Naujasis Baltijos šokis ’19“. Marlene šokio profesionalų vadinama kūrėja ne iš šio pasaulio. Jos kūriniai pasižymi unikalia choreografija ir judesio kalba, beveik visuose spektakliuose ji pati ir šoka.

„Iš dramblio kaulo ir mėsos – skulptūros irgi kenčia“

(c) Pierre Planchenault

Derybos su šia kūrėja vyko intesyviai keletą parų, smagu, kad rezultatai vaisingi ir mūsų festivalio žiūrovai turės galimybę su ja susipažinti. Tikiu, kad meilė bus abipusė“, – džiaugiasi G.Masteikaitė.

Vienu keisčiausių ir teatrališkiausių šiųmečio festivalio spektaklių G.Masteikaitė vadina graikų režisieriaus ir choreografo Euripidžio Laskaridžio darbą „Titanai“. Kaip ir ankstesniame savo kūrinyje „Reliktas“, taip ir šįkart per pajuokos ir transformacijos sampratas E. Laskaridis tiria žmogaus ištvermę susiduriant su nežinomybe. „Jis žiūrovus nuginkluoja dėmesiu detalėms, istorijai, savo vizualiais sprendimais. Karjerą pradėjęs kaip atlikėjas su pasaulinio garso režisieriais Dimitriu Panaioannou ir Robertu Wilsonu, sukūrė unikalų scenos pasaulį, kuriame gyvena keistos būtybės, ir užtikrintai įžengė į tarptautinį scenos meno olimpą. Šis spektaklis neabejotinai bus iššūkis ir mūsų techninei komandai“, – intriguoja festivalio vadovė.

„Titanai“

(c) Elina Giounanli 

Dėmesys Baltijos šokio platformai

Ne mažiau vertingi ir šiuolaikinio šokio mylėtojų dėmesio verti ir likę festivalio spektakliai. Antrą kartą festivalyje svečiuosis kanadietis Manuelis Roque‘as, šiemet atvežantis savo darbą „bang bang“. Dar vienas svečias iš Kanados – Emile’is Pineault ir jo kūrinys „Normalūs troškimai“. Australas Jamesas Batcheloras Lietuvos publikai pristatys spektaklį „Hipererdvė“, per kosmologijos prizmę žvelgiantį į žmogaus kūną.

Be „Origamio“, festivalio žiūrovai išvys dar vieną prancūzų darbą – šokio trupės „Nach Van Van“ spektaklį „Cellule“. Graikas Christos Papadopoulos atveža „Opus“, belgė Sabina Scarlat – „Uniformą“, italė Annamaria Ajmone – „Trigerį“, svečiai iš Nyderlandų Guilherme‘as Miotto ir Corpo Maquina – „Dar blogiau“, vokiečių šokio trupė „CocoonDance – „Impulsą“, libanietis Bassamas Abou Diabas – itin asmenišką darbą „Giliai po oda“, keliantį klausimus, kaip kūnas reaguoja karo akivaizdoje ir kaip ši išgyvenimo būsena gali virsti specifinės technikos šokiu.

„Normalūs troškimai“

(c) Vanessa Fortin

Pasak G.Masteikaitės, pirmą kartą festivalio programoje bus pristatyta Baltijos šokio platforma, kuri organizuojama kartu su Lietuvos kultūros institutu, Latvijos šokio informacijos centru ir estų teatru bei šiuolaikinio šokio platforma Sõltumatu Tantsu Lava.

Šios platformos pagrindinis tikslas yra ne tik kokybiškai pristatyti trijų šalių šokį tarptautinėje scenoje, bet ir skatinti šiuolaikinio šokio kūrėjų ir organizacijų tarpusavio bendradarbiavimą, tinklo mezgimą, informacijos sklaidą, bendrų projektų įgyvendinimą, įvairių edukacinių veiklų vystymą. Per festivalį bus pristatyti kūrėjai ir jų darbai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, organizuojama speciali užsienio ekspertų, kurių tikimasi sulaukti apie 60, programa“, – pasakoja G.Masteikaitė.

Festivalio žiūrovai išvys tris lietuvių premjeras: Šeiko šokio teatro su Danijos šokio trupe Granhøj Dans sukurtą „Boléro“, Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklį „Kaunas Zoo“ ir Luko Karvelio monospektaklį „Blank Spots“. Latvė Sintija Siliņa pasirodys su savo darbu „Dugne“, o Agatė Bankava ir Andris Kačanovskis pristatys „Ateities keistuolį“. Estai W A U H A U S atveža spektaklį „Skysčiai“, o Sigrid Savi – „Įsivaizduok žuvį“.

Pakvies penki Lietuvos miestai

Kalbėdama apie šiųmetį festivalį, G.Masteikaitė teigia, kad jis nuosekliai laikosi pernai nustatytos krypties: suteikti kuo daugiau matomumo jauniems kylantiems kūrėjams iš viso pasaulio; pristatyti menininkus iš geopolitiškai sudėtingų geografinių regionų; siekti lyčių lygybės formuojant programą; pristatyti šiuolaikinio šokio formų ir temų įvairovę; vystyti ilgalaikius ryšius tarp kūrėjų ir auditorijos; plėsti festivalio geografiją ir skatinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą.

„Origamis“

(c) Karine de Barbarin 

Taigi šiais metais festivalio renginiai vyks net penkiuose Lietuvos miestuose (Viniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir Anykščiuose) ir visur aktyviai bendradarbiaujant su vietos kultūros institucijomis: MO muziejumi, „Kaunas 2022“, Kauno kameriniu teatru, Kauno rajonu, Juozo Milinio dramos teatru, Šiaulių galerija, Anykščių kultūros centru, – pasakoja festivalio vadovė priduria: – Šiemet dėl rekonstruojamų pagrindinių Vilniaus miesto erdvių neturėjome galimybės festivalio žiūrovams pristatyti išskirtinio didelio projekto, todėl susikoncentravome į mažosios programos kokybę ir išskirtinumą. Esame tikri, kad žiūrovai bus labai maloniai nustebinti.“

Visą informaciją apie šiųmečio festivalio trupes ir spektaklius rasite portale newbalticdance.lt. Bilietus platina tiketa.lt ir teatrai.lt. Festivalį organizuoja „Lietuvos šokio informacijos centras“ ir „Vilniaus festivaliai“, finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Skaityti daugiau