Šokio partnerių paieškos dviejuose žemynuose ir dėmesys bendruomenei

Lietuvos šokio informacijos centras (LŠIC) apžvelgia svarbiausius praėjusių poros mėnesių įvykius, šokio bendruomenės renginius ir pristato tolimų kelionių vaisius.

Šokio spektaklių ir partnerių paieškos skirtinguose pasaulio žemynuose

Lietuvos šokio informacijos centras vasarį ir kovą rinktis šokio produkcijos festivaliui, megzti naujų ryšių ir pristatyti Lietuvos šokio keliavo į tolimus kraštus: Kanadą ir Australiją. Centro direktorė ir tarptautinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ vadovė Gintarė Masteikaitė vasario 18-21 dienomis lankėsi pirmą kartą pasaulio šokio profesionalams organizuotoje tarptautinėje Vankuverio šokio vitrinoje (angl. Vancouver International Dance Showcase). Šešių Kanados šokio organizacijų („Ballet BC“, „Belsher Arts Management“, „The Dance Centre“, „DanceHouse“, „Eponymous“ ir  „Kidd Pivot“) pristatytoje vitrinoje dalyvavo  50 atrinktų šokio lauko prodiuserių, festivalių programų sudarytojų ir šokio organizacijų atstovų iš viso pasaulio.

Į Vankuverį LŠIC buvo pakviestas dėl ilgametės Lietuvos ir Kanados draugystės, užsimezgusios po „Naujajame Baltijos šokyje’16“ pristatytos Kanados šokio fokuso programos, nuo 2014 metų kas du metus Lietuvos šokis taip pat yra pristatomas CINARS šokio bienalėje. „Vykome su tikslu susipažinti su pagrindiniais Vankuverio šokio atstovais, organizacijomis ir trupėmis bei atrasti galimų partnerių bendradarbiavimui. Vizito metu pradėjome kalbėti apie daugiaetapį ateities projektą, kuris galėtų susidaryti iš meninių, edukacinių programų ir mainų bei apjungtų pagrindines Lietuvos šokio institucijas. Tam tikra įžanga į projekto startą įvyks jau šių metų „Naujojo Baltijos šokio“ metu, kai svečiai iš Kanados susipažins su Lietuvos šokio atstovais per „Baltijos šokio platformą“.“ – apie kelionės vaisius pasakoja Gintarė Masteikaitė.

LŠIC taip pat apsilankė Australijoje, kovo 12-24 d. vykusiame didžiausiame Melburno šiuolaikinio šokio festivalyje „Dance Massive“, kuriame buvo pristatyti išskirtinai Australijos šokio menininkai ir trupės, o ypatingas dėmesys buvo skirtas Australijos aborigenų bendruomenės menininkų kūrybai.

Lietuvą pirmą kartą susipažinti su „Art House“, „Dancehouse“ ir „Malthouse Theatre“ rengiamais festivaliais pakvietė Australijos meno taryba. „Dance Massive“ dalyvavusi Gintarė Masteikaitė turėjo galimybę pamatyti jau išbaigtus, vakarinės programos darbus ir dar tik vystomus šokio projektus, eskizus ir jų idėjas, taip pat dalyvauti tarptautinei profesionalų bendruomenei skirtuose tinklinimosi renginiuose ir diskusijose.

Kelionės rezultatus, anot Gintarės, pamatyti Lietuvoje bus galima jau greitai – 2020 metų „Naujajame Baltijos šokyje“  planuojama pristatyti platesnę Azijos ir Australijos regionų šokio panoramą. Tiesa, pirmąjį Australijos šokio atstovą festivalio programoje išvysime jau šiemet. Tai – jaunosios kartos šokėjas ir choreografas Jamesas Batcheloras, pristatysiantis monospektaklį „Hipererdvė“.

Šokio bendruomenės renginiai

Kovo 14 dieną LŠIC bendradarbiaudama su  LATGA ir AGATA asociacijomis surengė Autorinių teisių ir gretutinių teisių seminarą šokio sektoriui. Jo metu buvo pristatyti muzikinių kūrinių naudojimo pricipai ir klaidos, pranešėjai diskutavo su šokio sektoriumi dėl choreografų ir šokio atlikėjų saugomų teisių, atsakė į šokio lauko atstovų klausimus.

Kovo 20 dieną Kauno „Romuvos“ salėje miesto bendruomenei buvo pristatytas LŠIC vykdomas projektas – dokumentinė apybraiža „Lietuvos šokio kūrėjų portretai“, vyko žiūrovų diskusija su filmo kūrybine grupe ir herojais.

(c) G. Žaltauskaitė

Kiekvienais metais projekto „Lietuvos šokio kūrėjų portretai“ metu kuriami trumpametražiai dokumentiniai filmai, pristatantys Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjų ir atlikėjų asmenybes, jų vykdomą kūrybinę veiklą skirtingais etapais. Projektas siekia artimiau supažindinti žiūrovus su šiuolaikinio šokio lauku, stebėti Lietuvos šokio istoriją, šokio raidą.

Lietuvos šokio informacijos centro veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

 

 

Skaityti daugiau