Kultūros naktyje – Japoniško šokio apokaliptinės ateities vizijos

Šiemet, jau trečią kartą iš eilės Kultūros Naktis festivalio žiūrovai galės susipažinti su šiuolaikinio šokio teatro Okarukas kūryba ir šį kartą bendradarbiavimo su Oskaro Koršunovo LMTA vaidybos kurso studentais rezultatu. Kultūros nakties žiūrovus Vilniuje Okarukas pakvies į Lietuvos dailės muziejaus kiemelį, kuriame vilniečiams ir sostinės svečiams pristatys naują šokio performansą “Birds”. Šis performansas, gegužę debiutavęs Hull festivalyje Transgressions Didžiojoje Britanijoje Lietuvoje bus pristatomas pirmą kartą.

Specialiai Lietuvos dailės muziejaus kiemeliui pritaikytas performansas “Birds” sukuria apokaliptinę ateities scenarijaus atmosferą, kuri formuojama Japoniškojo šokio butô technikos pagalba bei specialiai šiam performansui sukurta Phil Von muzika. Šis performansas kviečia  pamedituoti ateities tema, subtiliai nagrinėjant kokią įtaką gamtai daro mūsų patogaus vartotojiškas gyvenimo būdas. Performanso metu naudojami automobiliai reprezentuoja žmonių kasdienį prietaisą, kuris palengvina mūsų gyvenimą sukuriant komfortą. Tačiau žmonija tampa priklausoma nuo kuro, naftos ir pan., ko gavimas ir naudojimas teršia aplinką.

 “Birds” buvo užburiančiai tylūs. Žiūrovai nedrįso nė kvėpuoti, kol į juos spoksojo paukščiai judantys vienukart tokiais mažais, bet milžiniškais judesiais. Jų judesiai neįspėjami, mažoje erdvėje jų sukurti krustelėjimai buvo nebežmogiškai gilūs”. Helen Powel, Transgressions Hull.

Performansą atlieka Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijos Oskaro Koršunovo kurso vaidybos studentai, kurie studijavo su butô meistre Sakuruko, šio spektaklio režisiere ir choreografe. Kostiumus ir grimą sukūrė jaunoji menininkė VDA scenografijos absolventė Marina Jasinskaja.

Šokio teatras Okarukas pasižymintis netradicine scenos raiška ir unikaliais šokio performansais buvo įkurtas 2017 m. ir siūlo alternatyvą šiuolaikinio šokio kontekste Lietuvoje. Okarukas teatro charakteristika – šiuolaikinio šokio ir avangardinės japoniškos butô (angl. butoh) technikos sintezė.

Šokio teatro įkūrėjai –  po 20 metų gyvenimo užsienyje į Lietuvą grįžusi menininkė Sakurako kartu su prancūzų kompozitoriumi ir scenos menų atlikėju Phil Von.

Performansas “Birds” Lietuvos dailės muziejaus kiemelyje, Kultūros Naktis festivalio metu, birželio 14 d. 20:45. Šį projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

Skaityti daugiau