Šokio seminaruose – apie ryšį su žeme

Ispanijoje gimusi Roser López Espinosa – intensyviai kurianti šokėja ir choreografė, kurią taip pat galime sutikti ir šiuolaikinio cirko repeticijose. Lietuvos šokio informacijos centro organizuojamo „Dance.lt Summer Intensive“ metu ji ves seminarus, kuriuose labiausiai bus gilinamasi į darbą su šokėjams itin svarbiu paviršiumi – žeme. Iki didžiausio šokio edukacijos renginio Lietuvoje likus vos dviem savaitėm, su Roser López Espinosa kalbamės apie judesio technikas ir tai, kas laukia nusprendusių šešias dienas praleisti besitreniruojant jos seminaruose.

(c) Mirabelwhite

Jūsų seminare  pagrindinis dėmesys skiriamas floorwork – darbo su žeme technikoms. Kaip svarbu yra atrasti tinkamą ryšį su žeme?

Ryšys su žeme yra esminis. Tai yra pats pirmas ryšys, kurį sukuriame kasdien, vos nubudę ryte ir atsistoję ant žemės. Susiduriame su gravitacija, mūsų svoris ir energija keliauja žeme, palikdami joje pėdsakus. Mes neutralizuojame žemės trauką kurdami jai lygiavertę jėgą tam, kad stovėtume tiesiai ir nenugriūtume.

Taip pat daug dirbate su įvairiais stuburo judesiais. Kaip tai veikia kartu su žemės technika?

Stuburas yra pagrindinis mūsų kūno ramstis. Ji susideda iš atskirų slankstelių, o tai suteikia daug universalumo mūsų kūno judesiams. Jis taip pat gali funkcionuoti kaip judesio perdavimo grandinės dalis, jam keliaujant iš kūno centro į galūnes ir atgal. Kai leidžiame sau maksimaliai išnaudoti visas stuburo galimybes, mūsų judesys praturtėja, tampa universalesnis, geriau adaptuojasi sudėtingose situacijose ir greičiau veikia. Mes tiesiog įgauname pagreitį, nes leidžiame judesiui keliauti po visą kūną, vietoje to, kad kaskart generuotume naujus impulsus.


(c) Manu Arenas

Jūsų biografija atskleidžia, kad dirbate ne tik šokio, bet ir cirko lauke. Kaip cirko patirtį ir įtaką galima pajusti jūsų vedamuose seminaruose?

Daugiausia man visgi teko treniruotis šokio srityje, tad supratau, kad kai kurios cirko disciplinos veikia labai panašiu principu, tačiau įdarbina visai kitus raumenis, nei esame pratę šokyje. Mano vedamame seminare startuosime su paprastais akrobatiniais pratimais ir palaipsniui judėsime link sudėtingesnių. Į akrobatinius elementus visada stengiuosi žiūrėti su didele pagarba. Čia svarbu išmokti fiziškai įsiklausyti į savo partnerius, išanalizuoti judesio mechanikas ir net fizikos dėsnius tam, kad kuo geriau suprastume, ką darome, kai dirbame su svoriu ir skirtingomis jėgomis.

Jums teko treniruotis net su Olimpinės gimnastikos treneriu. Kokia tai patirtis?

Treniruotis su Jaume Miró buvo didžiulė garbė ir dovana mano karjeroje. Jis yra meistras, mane išmokęs ne tik dirbti, bet ir mėgautis savo darbu. Daug precizikos, dėmesio ir rūpesčio.

Atrodo, esate labai užsiėmusi – nuolat kuriate ir vedate mokymus. Kas jums padeda išgyventi tokią įtemptą dienotvarkę?

Tiesą sakant, taip – pastaruosius keletą metų mano dienotvarkė yra itin užimta. Padeda tai, kad viskas, ką darau, man sugrįžta su kaupu: mokydama kitus, aš pati mokausi geriau šokti, atrandu naujų idėjų kūrybiniam darbui, o kurdama naujus savo darbus, atrandu naujų judesių, kompozicijų, kuriuos vėliau panaudoju praturtinti savo mokymams. Visose savo kryptyse stengiuosi patirti kuo daugiau.

„Dance.lt Summer Intensive“ metu, seminarus vesite net šešias dienas. Ko dalyviams tikėtis iš savaitės šokio studijoje su jumis?

Dirbsime daug. Praktikuosimės žemės techniką ir darbą su šokio partneriais. Stengsiuosi, kad dalyviai išmoktų esminių fizinių ir mechaninių judesio principų, kuriuos galėtų naudoti ir taikyti ateityje. Man labai patinka, kai žmonės iš seminarų išsineša tai, kas praverčia vėliau ir leidžia tobulėti techniškai. Taip pat gražu matyti, kiek dalyviai ištobulėja po ištisų dienų įtempto darbo. Tai jausmas, kad buvo verta.


(c) Luis Castilla

Kokį patarimą duotumėt tiems, kas lankysis jūsų ir kituose seminaruose? Kaip pasiimti kiek įmanoma daugiau ir nepamiršti, ko išmokome?

Manau, svarbiausia yra mėgautis, treniruotis su malonumu. Nes džiaugsmas sutelkia dėmesį, padeda susikaupti. O susikaupę,  geriau suprantame, ką darome.

„Dance.lt Summer Intensive“ vyks Vilniuje, „Menų spaustuvėje“ rugpjūčio 16-24 d. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė. Daugiau informacijos – www.dance.lt

Skaityti daugiau