Lietuvos šokio informacijos centro ruduo: edukacija profesionalams ir tarptautiniai projektai

2019-2020 metų kūrybinio sezono pradžia pasižymėjo aktyviomis kultūros lauko diskusijomis apie scenos meno kritikų darbo sąlygas ir reikalingiausios edukacijos trūkumą Lietuvoje. Ruduo taip pat buvo itin aktyvus tarptautiniame scenos menų lauke, vyko atrankos į svarbias šokio ir cirko platformas, kuriose Lietuvos šokio ir cirko menui atstovauja Lietuvos šokio informacijos centras (LŠIC).

Aktualūs seminarai šokio bendruomenei

Rugsėjo pabaigoje LŠIC reaguodamas į vykstančias diskusijas apie scenos meno kritiką pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Scenos meno kritikų asociacija. Abi įstaigos yra suinteresuotos skatinti profesionalią scenos meno analizę ir jos sklaidą, todėl siekia ieškoti galimybių profesiniam autorių tobulinimuisi. Atsižvelgiant į finansinę situaciją abu partneriai planuoja organizuoti seminarų ciklą šokio kritikams, skatinti jų dalyvavimą tarptautiniuose rašymo platformose, bendradarbiauti autoriams teikiant paraiškas į rėmimo fondus.

Spalio mėnesį LŠIC organizavo pirmą iš numatytų mokymų ir pakvietė rašančius apie šiuolaikinį šokį autorius dalyvauti specialiai jiems skirtame seminare su šokio kritike, prodiusere Ingrida Gerbutavičiūte bei redaktore ir teatro kritike Rūta Oginskaite. „Dažniausiai apie šiuolaikinį šokį rašo teatro kritikai, tačiau analizės įrankius, kuriuos jie turi, ne visada galima pritaikyti šokiui, todėl dažnai lieka neišanalizuotas pats kūnas, judėjimas, kūnų santykis erdvėje, per ką skleidžiasi choreografinio kūrinio mintis. Taip pat pastebima, kad apie šokį rašantys autoriai ne visada žino šokio istorijos ir teorijos, nesuvokia vieno ar kito stiliaus raidos, tai neigiamai įtakoja šokio spektaklių analizę“ – pažymėjo abi lektorės. Praktiniuose užsiėmimuose dalyviai kartu apžvelgė šiuolaikinio šokio vystymosi istoriją ir vertinimo teorijos pagrindus bei dažniausias pasitaikančias kalbos, stiliaus klaidas tekstuose.


Šokio kritikams skirtas praktinis seminaras

Dar vienas svarbus klausimas, šiandien ypač aktualus šokio bendruomenei – kaip pristatyti savo kūrinius tarptautinėje meno rinkoje, megzti ir plėtoti ryšius. Pastaruoju metu Lietuvos šokio kūrėjai vis aktyviau dalyvauja tarptautinėse platformose, susitikimuose su užsienio vadybininkais, festivalio organizatoriais, todėl siekia naujų vadybinių žinių.


Seminaras „The Art of Pitching Performing Arts“

Lapkritį LŠIC pakvietė prodiuserę ir scenos meno vadybininkę iš Danijos Lene Bang Henningsen vesti seminarą „The Art of Pitching Performing Arts“. Per dvi intensyvias dienas seminaro dalyviai, Lietuvos scenos meno atstovai, mokėsi bendravimo subtilybių, savo veiklos ir kūrinių pristatymo meno. Scenos meno atstovai turėjo galimybę pristatyti savo idėjas LŠIC pakviestai kultūros profesionalų komisijai, sulaukti svarbių pastabų ir patarimų iš Lene Bang ir kolegų. Šis seminaras tęsia LŠIC mokymų ciklą, kurio tikslas  – kelti scenos menų atstovų profesinę kompetenciją vadybos srityje, geriau suprasti darbo tarptautinėje rinkoje subtilybes.


Seminaras „The Art of Pitching Performing Arts“

Lapkritis tarptautiniame lauke

Vienas svarbiausių Europos šiuolaikinio šokio tinklų „Aerowaves“ įvykdė kasmetinę dvidešimties šokio spektaklių atranką į 2020 metais Kroatijoje vyksiančio „Aerowaves“ festivalį „Spring Forward“.

LŠIC, kaip vieno iš tinklo narių, direktorė Gintarė Masteikaitė dalyvavo atrankos komisijoje. „Šių metų atranka, buvo kaip niekada sudėtinga. Galima matyti labai aiškią tendenciją – kyla siūlomų darbų kokybė ir įvairovė, stiprėja jaunų choreografų kūrybinis potencialas. Per tris atrankos dienas tenka aptarti apie 500 skirtingų spektaklių, įtampos be galo daug, nes visos šalys stengiasi atkreipti dėmesį į savo šalių kūrėjus. Jau keletą metų iš eilės bent vienas Lietuvos kūrėjo darbas patenka į paskutinį etapą, maždaug tarp 80 kitų spektaklių, iš kurių atrenkamas finalinis dvidešimtukas.“ Bent du spektaklius iš naujausio dvidešimtuko pamatys ir kitų metų tarptautinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ žiūrovai Lietuvoje.


Aerowaves partnerių komisija

LŠIC taip pat yra platformos „circusnext“ narys, todėl lapkritį projektų koordinatorė Laima Zamžickė keliavo į paskutinį platformos projektų atrankos etapą bei dalyvavo jo komisijoje. Renginio Paryžiuje metu buvo atrinkti dvylika projektų – spektaklio idėjų, kurios per artimiausius tris metus bus vystomos su platformos narių pagalba. Vėliau šie spektakliai bus rodomi skirtinguose festivaliuose Europoje.


circusnext partnerių susitikimas

„Pagrindinis atrankos kriterijus yra originalumas, tad ši platforma yra puiki galimybė šiuolaikinio cirko kūrėjams įgyvendinti savo beprotiškiausias ir inovatyviausias idėjas“ – sakė L. Zamžickė. Du „circusnext“ atrinktus spektaklius žiūrovai galės išvysti jau 2020 m. rugpjūtį Kaune, per tarptautinį scenos menų festivalį „ConTempo“.

Lietuvos šokio informacijos centro veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Skaityti daugiau