Startuoja šokio informacijos centro rezidencijos: ieškome tų, kam iki pilnos laimės trūksta tik rankos piršto galiuko

Lietuvos šokio informacijos centras (LŠIC) neseniai paskelbė apie pandemijos padiktuotus veiklos pokyčius – nusprendė mažinti tarptautinių projektų apimtis ir perskirstytas lėšas skirti Lietuvos šokio ir cirko bendruomenei. Šiandien skelbiami pirmieji vienos naujųjų veiklų rezultatai – atrinkti rezidencijose namuose dalyvausiantys kūrėjai. Dalis jų siūlo žiūrovams ir kolegoms prisijungti prie proceso ir tapti kūrybinių projektų dalimi jau dabar – kviečia atsiliepti pirmos nepriklausomos Lietuvos šokėjų kartos atstovus ar net pasidalinti istorijomis tuos, kas yra netekę rankos piršto galiuko.


Marija Baranauskaitė. The Sofa Project. Glasses’n beard photography nuotrauka

Galimybė stiprinti šokio bendruomenę

LŠIC šiuolaikinio šokio ir cirko lauko atstovus pakvietė teikti pasiūlymus kūrybinei trijų mėnesių trukmės rezidencijai, kuri vyks paties kūrėjo namuose arba kitose erdvėse laikantis visų saugumo reikalavimų. Įdomiausias  kūrybines idėjas bus kviečiama pristatyti metų pabaigoje vyksiančio tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ arba, esant galimybei, integruoti jas į kitus LŠIC vykdomus projektus.


Erika Vizbaraitė. Šokio tyrimas APNEA. Lauros Vansevičienės nuotrauka

Anot LŠIC vadovės Gintarės Masteikaitės, šios rezidencijos – ne tik galimybė lauko atstovams darbuotis prie savo kūrybinių projektų, bet ir erdvė stiprėti kaip bendruomenei. „Esame be galo dėkingi Lietuvos kultūros tarybai už tai, kad greitai ir lengvai leido perdėlioti veiklos prioritetus ir, atsižvelgiant į dabartinę situaciją, perskirstyti LŠIC biudžetą. Atrenkant programos dalyvius pirmiausia kreipėme dėmesį į siūlomų veiklų aktualumą, taip pat ieškojome projektų, kuriuos atrinkti rezidentai galėtų padėti vieni kitiems vystyti. Norime, kad ši rezidencija, būtų ne tik individualių idėjų vystymas, bet ir komandinis kūrybinis procesas. Visos rezidencijos laikotarpiu palaikysime nuolatinį ryšį su dalyviais bei organizuosime visos atrinktos grupės susitikimus ir proceso aptarimus.“ – apie naująjį projektą pasakoja Gintarė Masteikaitė.


Кadras iš Mariaus Paplausko kuriamo šokio filmo

Rezidencijose – kūrybiniai ir tiriamieji procesai

Iš trisdešimt vieno rezidencijoms paraiškas teikusio kūrėjo atrinkta trylika, kurie vystys savo projektus ir bendradarbiaus tarpusavyje. Dalis rezidentų – šokio srities atstovai. Choreografijos, judesio meninius tyrimus vykdys Agnė Auželytė, Agnietė Lisičkinaitė, Aistė Kriukelytė, Goda Žukauskaitė, Grėtė Šmitaitė, Ieva Navickaitė, Lukas Karvelis, prie šokio filmų kūrimo darbuosis Austėja Vilkaitytė, Erika Vizbaraitė ir Marius Paplauskas. LŠIC rezidentais taip pat tapo trys šiuolaikinio cirko atstovai. Spektaklių eskizų kūrimo ir savo kūrinių vystymo rezidencijoje imsis Džiugas Kunsmanas ir Marija Baranauskaitė, o Gildas Aleksa rengs jaunimo cirko mokyklos programą bei strategiją.


Goda Žukauskaitė. Pperformansas „st.One 33“. Tomo Tereko nuotrauka

Prisijungti prie kūrėjų projektų kviečia jau dabar

Visi atrinkti rezidentai jau kibo į pirmuosius kūrybinius darbus, ėmė gryninti savo idėjas, tačiau keletas jau  dabar siūlo prisijungti prie savo meninių tyrimų ir tapti rezidencijų dalimi. Choreografės ir atlikėjos Agnė Auželytė ir Ula Liagaitė kreipiasi į jaunąją šokio bendruomenę – kviečia dalintis savo istorijomis ir žada tirti pastarojo dešimtmečio Lietuvos šokio raidą. Pasitelkdamos skirtingas šokio kūrėjų istorijas, menininkės sieks sukurti dokumentinį šokio spektaklį, atskleidžiantį pirmosios nepriklausomos Lietuvos šokėjų kartos portretą.


Agnė Auželytė. Dieter Hartwig nuotrauka

Choreografė, šokėja, somatinio judesio edukatorė Aistė Kriukelytė  planuoja kviesti žiūrovus, kurie norėtų virtualiu būdu gauti dovanų asmeninį šokį. Individualaus šokio žiūrėjimas ir atsiliepimai taps meninio tyrimo apie ryšį tarp dviejų žmonių ir iš to ryšio gimstantį autentišką judėjimą dalimi. Jo rezultatai suguls į būsimą knygą apie somatinio judesio taikymą.

Šokėjas ir choreografas Lukas Karvelis suklusti kviečia tuos, kuriems teko patirti specifinę traumą – netekti rankos piršto galiuko. Vienišumo, priklausomybių ir nepakankamumo jausmo temas jungiantis meninis tyrimas – naujo spektaklio dalis. Jame autorius atsispiria nuo savo paties tragikomiškos istorijos – paauglystėje prarasto piršto galiuko.


Lukas Karvelis. Auros Skulskytės nuotrauka

Norinčius ateityje prisijungti prie vieno ar kelių iš šių LŠIC rezidentų kūrybinių projektų kviečiami rašyti į info@dance.lt.

Išsamius visų rezidentų projektų pristatymus ir naujienas apie rezidencijų eigą galima sekti LŠIC „Facebook“ paskyroje ir www.dance.lt

LŠIC veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Kviečiame susipažinti su Lietuvos šokio informacijos centro kūrybinių rezidencijų dalyviais:

Agnė Auželytė ir Ula Liagaitė

 

Dokumentinis šokio spektaklis-tyrimas „Po dešimties metų“, nagrinėjantis Lietuvos pastarojo dešimtmečio šokio raidą bei siekiantis atskleisti pirmosios nepriklausomos Lietuvos šokėjų kartos portretą per tikras šokio kūrėjų istorijas.

Agnietė Lisičkinaitė

 

Protesto kultūros inspiruotas judesio vyksmas „Upraised Hands“. Tai meninis tyrimas, kuris siekia atrasti formas, prasmes ir koncepcijas galutiniam rezidencijos rezultatui – pakeltų rankų protestui.

Aistė Kriukelytė

„Žmogus. Impulsas. Judesys.“ – meninis tyrimas apie ryšį tarp dviejų žmonių ir iš to ryšio gimstantį autentišką judėjimą. Tyrimo rezultatai bus įtraukti į būsimą knygą apie somatinio judesio taikymą.
Austėja Vilkaitytė

Šokio filmo „Atvanga blokinių rajonų scenoje“ sukūrimas. Filmas taps šokio spektaklio ATVANGA II įžangine dalimi, vystoma Justiniškių mikrorajono teritorijoje, Vilniuje.
Džiugas Kunsmanas

 

Šiuolaikinio cirko spektaklio „MOOD“ sukūrimas bei spektaklio ištraukų pristatymas viešose erdvėse arba vietovėse, kur yra daugiau rizikos grupėje dėl paskelbtos pandemijos esančių asmenų.

Erika Vizbaraitė

 

„Ma Karalystė“ (The Kingdom of Ma) – trumpo metro video šokio filmo sukūrimas. Filme, pasitelkiant prozinį, poetinį stilių – Haiku, atsiskleis tyliųjų Ma erdvės momentų tyrimas, dokumentacija ir meninis rezultatas.

Gildas Aleksa

 

Jaunimo cirko mokyklos programos bei strategijos parengimas.

Goda Žukauskaitė

„Performatyvi realybė“ – ilgos trukmės performanso praktika atlikėjų ugdymui, naujo darbo sukūrimui bei kasdienės praktikos dalinimasis su publika sukurtoje platformoje.
Grėtė Šmitaitė

Choreografinio tyrimo „Šokant ant žemės“ įgyvendinimas. Tyrimo metu bus kuriama sąryšio choreografija, suvokiant gamtinį ir visuomeninį pasaulį kaip nuolat kintančių ryšių audinį.
Ieva Navickaitė

Šiuolaikinio šokio tyrimo ir spektaklio vystymas: kelias nuo abstraktaus priėjimo link konkretesnės kūrinio formos sukūrimo.
Lukas Karvelis

Šokio tyrimas „Theo #loveyourself“, kuriame jungiasi vienišumo, priklausomybių ir nepakankamumo jausmo temos.
Marija Baranauskaitė

Tarptautinio pasirodymo „Pasaulis aplink sofą“, skirto baldų, o ne žmonių publikai, sukūrimas. Pasirodymą online metodais kurs virtualiai atrinkti menininkai iš viso pasaulio.
Marius Paplauskas

Šokio ir judesio filmo kūrimo ir postprodukcijos darbai. Filmo siužetas: Žmogaus desperatiškas būdas atrasti ryšį su gamta, kai jau per vėlu.

 

Skaityti daugiau