Virtualus 2020 m. festivalis „Cirkuliacija“ baigiasi: išryškėjusi bendravimo svarba ir tęstiniai projektai

Tarptautinis šiuolaikinis cirko festivalis „Cirkuliacija“, šiemet rengtas virtualiu formatu, skelbia renginio pabaigą, tačiau dirbtuvių metu ruošti dalyvių darbai ir kūrybiniai Vilijampolės mikrorajono tyrinėjimai bus tęsiami 2021 m. festivalio programoje.

Šių metų tarptautiniame renginyje, vykusiame birželio 6-14 d., išliko du svarbūs aspektai: bendravimas ir edukacija, kurie buvo išpildomi tinklalaidžių ir kūrybinių dirbtuvių metu. Festivalis kasmet siekia aktyvinti šiuolaikinio cirko plėtrą ir populiarumą, suteikti scenos profesionalams edukacines bei kūrybines galimybes.


Donato Ališausko nuotraukos

„Edukacija visada buvo kone svarbiausias „Cirkuliacijos“ aspektas. Kasmet kviečiame gerai žinomus cirko mokytojus ir kūrėjus – norime suburti bent dalį šalies ar regiono cirko bendruomenės ir paskatinti kūrybinius tyrinėjimus. Edukacija svarbu, nes scenos profesionalai gali iš naujo atrasti žanro subtilybes ir kurti drauge, o tai yra kelias į tolimesnius Lietuvos kūrėjų projektus“, – komentuoja renginio koordinatorė Monika Citvaraitė.

Nors šiemet teko adaptuoti edukacinę festivalio programą prie susiklosčiusių pandemijos aplinkybių, renginio dalyviai turėjo progą iš arti susipažinti su lektoriais, jų darbo metodais, tyrinėjamomis temomis ir pačiu Vilijampolės kontekstu. Šių metų kūrybinių dirbtuvių lektoriais tapo Kanados kūrėja Claudel Doucet ir Izraelio menininkas Ariel Bronz.

M. Citvaraitės teigimu, vienas didžiausių virtualios programos pliusų – tinkamos sąlygos cirkuliuoti idėjas. Kūrybinių dirbtuvių maratonas užsitęsė laike, o kurti darbai ir kūrybiniai ieškojimai bus plėtojami ir kitais metais.

„Po Ariel Bronz dirbtuvių pristatytas work-in-progress tiesiog prašosi būti plėtojamas. Iš rezultato matyti, kaip svarbu scenos menininkams kurti kartu, kiek daug skirtingų ir sudėtingų temų atranda kūrėjai. Claudel Doucet workshopas buvo baigiamas intervencijomis Vilijampolėje – jautriais šiuolaikinio cirko artistų eskizais. „Cirkuliacijos“ vienas iš naujų iššūkių yra šį Kanados ir Lietuvos bendradarbiavimą pratęsti ir artimiausių festivalių  kontekste pristatyti premjerą“, – komentuoja M. Citvaraitė.

„Cirkuliacijos“ atstovė pabrėžė, kad šiemet visgi išryškėjo bendruomenės ir tiesioginio bendravimo svarba.

„Cirkuliacijoje“ įprastai susiburdavo įvairūs žmonės, kurie žavisi šiuolaikinio cirko raiška ir subtilumu, nori dalintis, o galbūt dar tik atranda  cirko išskirtinumą. „Cirkuliacijai“ šiemet persikėlus į virtualią erdvę, teko atsisakyti daugybės nušvitusių veidų, malonių kaimynų ir vietos bendruomenės įsitraukimo, kurį pavykdavo sukurti cirko festivalio metu. Visgi, kitoks festivalio formatas leis susipažinti su cirko kūrėjais, o tai atvers dar kitas perspektyvas žiūrint į spektaklius 2021 m.“, – akcentuoja M. Citvaraitė.

Pasak festivalio „Cirkuliacija“ meno vadovo, režisieriaus Gildo Aleksos, šis virtualus festivalis atnešė naujus kūrybinius atradimus, komandą papildė montažo specialistai, garso režisieriai ir vertėjai, tačiau pritarė, kad trūko tiesioginio ryšio kūrimo.

„Dėl intensyvaus darbo iki festivalio pradžios daug nervų sutaupyta kitiems metams, tačiau pasigedau to adrenalino, kai mikrorajonas pamažu keičia savo santykį į mus. Kai nežinai, ar žmogus pasirinks šypseną ar grasinimus tave pamatęs. Kai žmonės aikčioja iš susižavėjimo. Visgi, tai yra scenos menas, šiemet tik „išsisukom“. Kitais metais grąžinsim skolą Vilijampolei su kaupu“, – mintimis dalinasi G. Aleksa.


Festivalio „Cirkuliacija“ meno vadovas, režisierius Gildas Aleksa

Festivalio vadovas primena, kad žiūrovai, net ir pasibaigus festivaliui, turi galimybę niekur neskubėdami perklausyti tinklalaides ir geriau susipažinti su žinomais festivalio dalyviais, kurie tikimasi, gyvai pasirodys 2021 m. renginio programoje. Video ir audio formatu įrašytos tinklalaidės bus prieinamos visus metus įvairiose perklausymo ir vaizdo įrašų platformose.

Pasak organizatorių, šiais metais pasirinktas kitoks „Cirkuliacijos“ formatas sulaukė įvairių atsiliepimų: „Feedback‘as yra toks pat kaip ir realaus scenos meno festivalio, bet svarbiausia, yra aiškus vienas faktas: į „Cirkuliaciją“ atvažiuoja asmenybės. Įdomios, spalvingos, ne vieno kirpimo, ne vien akrobatai, bet tikri menininkai“, – sako G. Aleksa.

Tinkalaides galima rasti „Cirkuliacijos“ Facebook ir „Teatronas“ Youtube, Spotify, Soundcloud ir kitose paskyrose. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba. Festivalį organizuoja Asociacija „Teatronas“.

Skaityti daugiau