Nepaklusnumo dvasia atgimsta festivalyje „N žemė“

Muzikos ir ekologijos festivalis „Nepaklusniųjų žemė“ šiemet Nidoje atgims nauju turiniu, programa ir pavadinimu – „N žemė“. Vietos dvasios įkvėptas, elegantiškas, tačiau kartu ir demokratiškas festivalis Nidoje ketina apjungti gamtą, skirtingas meno sritis ir auditorijas. Liepos  4-10 d. įvairiose, kartais visai netradicinėse Nidos vietose įsikurs menininkai, siūlantys pasinerti į kitokį poilsio ritmą. Pasak festivalio meno vadovo, violončelininko Mindaugo Bačkaus, festivalis atsinaujino natūraliai, todėl neišsižada buvusių idėjų.

„Kartu su Roku Zubovu, ilgamečiu „nepaklusniųjų“ vedliu, norėjome, kad festivalis nebūtų tik tradicija ar atostogų praleidimo forma. Norėjome netikėtumo, naujesnio ir nuoširdaus požiūrio, šviežumo, nesuvaidinto kūrybinio ir dvasinio artumo. Rokas visada buvo festivalio siela, pagrindinis šauklys ir organizatorius. Jo darbštumas, entuziazmas ir nesibaigianti energija uždegdavo daugelį žmonių šiuos 15 metų buvusius ir kūrusius drauge. Didžiulį dėkingumą jiems visiems, o ypač Rokui, jaučiu nuolat. „Nepaklusnieji“ – tai ypatingas gyvenimo tarpsnis ir jis niekada niekur nedings“, – sako violončelininkas Mindaugas Bačkus, šiemet festivalio programą kuriantis drauge su kūrybos partnere choreografe ir režisiere Agnija Šeiko.


Agnija Šeiko, Mindaugas Bačkus ir Sven Helbig

Spalvinga ir kiek netikėta festivalio „N žemė“ programa apjungs įvairias meno formas – muziką, judesį, kiną, fotografiją, performansą, kvies ieškoti ryšio tarp žmogaus, miesto, istorijos ir meno. Pailsėti nuo jūros ir pliažo atgal į Nidos miestą iš viso kvies daugiau nei dešimt įvairių koncertų ir renginių.

Penkiolika metų festivalio vadovu ir įkvėpėju buvęs pianistas Rokas Zubovas džiaugiasi, jog festivalis nepaseno ir nesustabarėjo, netgi atvirkščiai, išlieka nenuspėjamu ir laukiamu renginiu Neringoje.

„Šiemet jis ir vėl bus kitoks. Esu labai dėkingas, kad Mindaugas rado savyje jėgų tęsti mūsų bendrą kelionę, net ir man apsisprendus, kad turiu kuriam laikui atsitraukti nuo man tokių brangių nepaklusnumo idėjų“, – teigia muzikantas Rokas Zubovas.

Per 15 metų „Nepaklusniųjų žemė“ subūrė unikalią menininkų bei publikos bendruomenę, kurią kasmet pakviesdavo savaitei į Neringą. Tęsdami senojo festivalio tradicijas „N žemė“, organizatoriai pavadinime koduoja „nepaklusniųjų“ vaizdinį ir papildo jį „N“ galimybių alegorijomis: Nepatirtas, Netikėtas, Niekieno, Norimas, Neramus, Nuostabus… Tai tarsi nepaklusniųjų tranzitas į „N žemę“. Žemę, kurios dar nepažįsti, nesi patyręs ar juolab supratęs.

Festivalio atidarymas su šokiu, fotografija, klasika ir elektronika

Renginiai prasidės šeštadienio pavakarę, kuomet ant Urbo kalno Nidos švyturio duris atvers Šeiko šokio teatro šokėjai. Interaktyvi šokio, muzikos ir šviesos instaliacija „In – contact“ vyks pačiame 29 metrų aukščio Nidos švyturyje. Žiūrovai galės patys tyrinėti žmogaus visagalybės iliuziją ir santykį su gamtą. Meninis projektas vyks kasdien liepos 4-8 dienomis: 17.00, 17.30, 18.00, 18.30, 19.00 valandą.

“Tai išskirtinis projektas, kurį kartu su vaizdo instaliacijų menininke iš Bulgarijos Albena Baeva kūrėme nuotoliniu būdu. Juk susitikti neleido visiems gerai žinomos aplinkybės. Ypatinga industrinio pastato istorija, kuomet jis daugybę metų buvo uždarytas nuo visuomenės, tarsi simbolizuoja praėjusį karantino laikotarpį, kuomet mes visi buvome uždaryti savo namų švyturiuose. Būtent šis etapas paskatino apmąstyti žmogaus santykį su gamta.  Pasitelkę techonogijas, elektroninę muziką ir organišką žmogaus judesį, pabandėme atrasti tikrą pasaulio vaizdą“, – pasakojo choreografė ir režisierė Agnija Šeiko.


Projektas „In – contact“

Prieš pagrindinį atidarymo renginį menininkai Remigijus Treigys ir Benas Šarka atidarys savo pusantrų metų socialiniame tinkle vykusių fotodialogų parodą. Kalbėtis vaizdais kūrėjai ketina ir šio festivalio metu, Nidoje.  Jų vaizdo pašnekesius bus galima sekti festivalio Facebook paskyroje. Beje, dvi Remigijaus Treigio ir dvi Beno Šarkos juodai baltos fotografijos papuošė oficialius 2020 m. festivalio „N žemė“ marškinėlius. Tikimasi, kad meniškų marškinėlių idėja taps prasminga festivalio tradicija.

Dingusio savojo miesto koncepcijas, festivalio atidarymo koncerte, koduoja garsus vokiečių kompozitorius ir atlikėjas Sven’as Helbig’as.  Elektroninės muzikos dialogas su fortepijoniniu kvartetu yra įdomus klasikinės ir eksperimentinės muzikos derinys. Vokiečių kompozitorius pasaulyje žinomas dėl žavių melodijų, puikių klasikinių aranžuočių ir populiarių elektroninių kūrinių. Šiame koncerte kompozitorius ir atlikėjas Sven’as Helbig’as kartu su fortepijoniniu kvartetu pristatys naujus ir jau žinomų savo kūrinių kamerinės muzikos versijas.

Dedikacija valstybei ir miestui

Valstybės dieną festivalio organizatoriai siūlo susikaupti ir vėliau, sugiedojus himną,  švęsti iki nakties.  Todėl vakaro koncerte, Nidos katalikų bažnyčioje skambės Algirdo Martinaičio oratorija „Gailestingumo altorius“. Devintą valandą Nidos gyventojai ir svečiai kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru ir Kauno vokaliniu ansambliu „Acusto“ krantinėje prie Vytauto Kernagio paminklo su viso pasaulio lietuviais giedos Tautišką giesmę.

Labiausiai intriguojanti ketvirtoji festivalio diena –  visuomenei atvertame Nidos švyturyje skambės festivalio meno vadovo  Mindaugo Bačkaus violončelė. Amerikiečio kompozitoriaus David’o Lang’o kūrinys „World to come“ ir Algirdo Martinaičio  „Rojaus paukščiai“ Nidos švyturyje taps dedikacija Kuršių nerijos gamtai ir trapios dermės su žmogumi išsaugojimui.  Pasak M. Bačkaus, garsas ir muzika, kylanti per visą švyturio aukštį, simboliškai atspindi veržimąsi į erdvę, tolyn nuo banalaus egzistavimo po saule.

Naktinėjančius poilisiautojus tikriausiai nustebins nakties „Bolero” ant būsimų Kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila”pamatų.  Penkiolikos minučių trukmės prancūzų kompozitoriaus Maurice’o Ravelio kūrinys bus atliekamas keturiomis violončelėmis. Nakties „Bolero” ant pamatų – dedikacija Neringos kultūrai, ilgai lauktų statybų pradžiai ir būsimai Lietuvos kultūros sostinei 2021.

Pasak Neringos savivaldybės vicemero Narūno Lendraičio, simboliška, jog festivalis ir menininkai pirmi pakloja dvasinius pamatus, o tik paskui ima kilti Neringos kultūros ir turizmo informacijos centro sienos, tapsiančios kūrybos ir meninių mainų namais.

Šokio improvizacijos su Neringos bendruomene

Šiemet visame pasaulyje minimos choreografės, padovanojusios šokio teatro estetiką – Pinos Bausch – 80-osios gimimo metinės. Dar ankstyvą pavasarį, svečiuodamasis Klaipėdoje, ilgametis Pinos Bausch trupės šokėjas Daphnis Kokkinos aplankė Kuršių neriją ir pažadėjo čia sugrįžti, kad kartu su šokio profesionalais ir vietos bendruomene sukurtų spektaklį skirtą pasaulinei šokio legendai. Daphnis jau atvyko į Nidą ir kartu su Šeiko šokio teatro šokėjais bei Nidos šokių kolektyvu „Kalnapušė” repetuoja ant Parnidžio kopos. Choreografas puoselėja Bausch judesio ir estetikos tradiciją, o kartu mėgsta pažinti kitas kultūras, nuoširdžiai įsijaučia į naujus meninius kontekstus.


Daphnis Kokkinos. Augustino Našlėno nuotrauka

„Žinote, labai keista, bet paskutinė mano kelionė prieš pandemiją buvo į Lietuvą, ir pirmoji išvyka ten pat, tikriausiai tai kažką reiškia,” – juokėsi choreografas. – „Turiu prisipažinti, buvau priblokštas vietos grožio. Gamta Kuršių nerijoje yra didinga. Kai lankiausi, jūroje siautė bangos ir pūtė stiprus vėjas – imk ir šok – nereikia net muzikos. Kopose, kurios visai šalia – nuotaika kitokia, mistiška. Tikrai nesitikėjau būti taip paveiktas”.


Daphnis Kokkinos. Augustino Našlėno nuotrauka

Nebus pamiršti ir muzikos improvizacijų mėgėjai – liepos 5d. į nepaprasta muzikinį vyksmą  „Gy Va Ta” įtrauks menininkas Benas Šarka ir būrys muzikuojančių bičiulių.  Pasak B. Šarkos, tai muzikinis šėlsmas apie dieviškąsias bangas ir mus, plaukiančius jose.


GYVATA projektas

Liepos 8 d. Džiazo virtuozai Arkadijus Gotesmanas ir  Dmitrijus Golovanovas gyvai įgarsins  komiko Harold‘o Lloyd‘o beveik prieš šimtą metų sukurtą nebylųjį filmą „Saugumas paskutinėje vietoje“. Skambant muzikai, projektoriuje žiūrovai matys kino klasika tapusią kino juostą.

Paskutiniąją festivalio dieną – liepos 9d. kiek provokuojantis ir ironiškas L. van Bethoven’o 250-osioms metinėms skirtas koncertas „Beethoven in salsa”. „Los Secretos de Pablo” pakvies sekti kompozitoriaus nežinomos kelionės Pietų Amerikoje pėdsakais ir pasinerti neįprastą Ludwig’o van Beethoven’o muzikos skambesį!

Ramybę saugančiame kurorte festivalio organizatoriai iki išnaktų triukšmauti neketina. Tačiau kasvakarą po koncertų  norinčius pabendrauti kviečia į improvizuotą festivalio klubą, atokesnėje vietoje esančiame, Nidos kempinge.

Tarptautinis tarpdisciplininis festivalis N žemė”

PROGRAMA

Liepos 4 d. 

N PRADŽIA

„In – contact“

Renginio vieta: Urbo kalnas, Nidos švyturys.

Pasirodymų laikas: 17.00, 17.30 18.00, 18.30, 19.00 val.

Šokio, muzikos ir šviesos instaliaciją Nidos švyturyje pristato Šeiko šokio teatras.

Choreografė, režisierė: Agnija Šeiko

Instaliacijos ir medijų kūrėja: Albena Baeva (Bulgarija)

Kūrybinė komanda:  Andrius Kairys, Marius Lukošius, Aurelijus Davidavičius

Inga Kuznecova, Mantas Černeckas, Marija Ivaškevičiūtė, Dovilė Binkauskaitė

Prodiuserė: Goda Giedraitytė

Bilietus platina Tiketa.

„N foto“

Renginio vieta: Nidos bendruomenės namai.

Renginio laikas: 19.00 val.

Remigijaus Treigio ir Beno Šarkos fotografijų parodos atidarymas.

„N miestas” – festivalio atidarymo koncertas

Renginio vieta: amfiteatras prie Nidos Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios.

Renginio laikas: 20.00 val.

Sven Helbig (elektronika)

Fortepijoninis kvartetas: Indrė Baikštytė (fortepijonas), Dalia Dėdinskaitė (smuikas),

Ugnė Žilinskė (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė)

Likus valandai iki renginio, bilietai parduodami koncerto vietoje.

Liepos 5 d.

N GY VA TA

Muzikinis vyksmas „Gy Va Ta”

Renginio vieta: Nidos bendruomenės namai.

Renginio laikas: 20.00 val.

Scenarijaus autorius ir režisierius Benas Šarka

Atlikėjai: Benas Šarka (vokalas, tūba, jaučio sausgyslė), Donatas Bielkauskas (kontrabosas, birbynė), Vladimiras Konstantinovas (sintezatorius), Karina Novikova (vokalas), Larion Dyakov (altas, elektronika)

Likus valandai iki renginio, bilietai parduodami koncerto vietoje.

„In – contact“

Renginio vieta: Urbo kalnas, Nidos švyturys.

Pasirodymų laikas: 17.00, 17.30 18.00, 18.30, 19.00 val.

Šokio, muzikos ir šviesos instaliacija Nidos švyturyje.

Šeiko šokio teatras

Bilietus platina Tiketa.

Liepos 6 d.

N VALSTYBĖ

Algirdo Martinaičio oratorija „Gailestingumo altorius“

Renginio vieta: Nidos Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčia.

Renginio laikas: 19.45 val.

Klaipėdos kamerinis orkestras, meno vadovas Mindaugas Bačkus

Vokalinis ansamblis „Acusto“, meno vadovas. Kęstutis Jakeliūnas

Solistės: Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Nora Petročenko (mecosopranas)

Renginys nemokamas.

Tautiška giesmė. Giedame kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru ir Kauno vokaliniu ansambliu „Acusto”.

Renginio vieta: Kuršių marių krantinė Nidoje prie Vytauto Kernagio skulptūros.

Renginio laikas: 21.00 val.

„In – contact“

Renginio vieta: Urbo kalnas, Nidos švyturys.

Pasirodymų laikas: 17.00, 17.30 18.00, 18.30, 19.00 val.

Šokio, muzikos ir šviesos instaliacija Nidos švyturyje.

Šeiko šokio teatras

Bilietus platina Tiketa.

Liepos 7 d.
N DEDIKACIJA

Švyturio violončelė

Renginio vieta: Urbo kalnas, Nidos švyturys.

Renginio laikas: 20.00 val.

Programoje amerikiečio kompozitoriaus Davido Lango kūrinys violončelei ir elektronikai „World to come“ ir  Algirdo Martinaičio „Rojaus paukščiai“. Vakaro dedikacija ypatingai Kuršių nerijos gamtai ir jos trapios dermės su žmogumi išsaugojimui.

Solistas Mindaugas Bačkus (violončelė)

Likus valandai iki renginio, bilietai parduodami koncerto vietoje.

Nakties Bolero ant pamatų

Renginio vieta: Kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ statybų duobė.

Renginio laikas: 23.44 val.

Klaipėdos violončelių kvartetas kultūros ir informacijos centro „Agila“ statybvietėje atliks Maurice’o Ravelio „Bolero“. Dedikacija Neringos kultūrai, ilgai lauktų statybų pradžiai ir būsimai Lietuvos kultūros sostinei 2021.

Solistai: Mindaugas Bačkus (violončelė) , Karolis Vaičiulis (violončelė),

Jurgis Karbauskas (violončelė), Kornelija Kupšytė (violončelė)

Renginys nemokamas.

„In – contact“

Renginio vieta: Urbo kalnas, Nidos švyturys.

Pasirodymų laikas: 17.00, 17.30 18.00, 18.30, 19.00 val.

Šokio, muzikos ir šviesos instaliacija Nidos švyturyje.

Šeiko šokio teatras

Bilietus platina Tiketa.

Liepos 8 d.

N LAIKAS

„Nebyli komedija”

Renginio vieta: Nidos bendruomenės namai.

Renginio laikas: 20.00 val.

Džiazo virtuozai įgarsina Harold Lloyd nebylaus kino klasikos komediją  „Safety Last!“ 1923 m.

Arkadijus Gotesmanas (perkusija), Dima Golovanovas (klavišiniai)

Likus valandai iki renginio, bilietai parduodami koncerto vietoje.

„In – contact“

Renginio vieta: Urbo kalnas, Nidos švyturys.

Pasirodymų laikas: 17.00, 17.30 18.00, 18.30, 19.00 val.

Šokio, muzikos ir šviesos instaliacija Nidos švyturyje.

Šeiko šokio teatras

Bilietus platina Tiketa.

Liepos 9 d.

N ŠOKIS /Pinai Bausch 80/

Šokio performansas „Klajojančios kopos”

Renginio vieta: Parnidžio kopa, prie saulės laikrodžio.

Renginio laikas: 20.00 val.

Ilgametis Pinos Bausch trupės šokėjas Daphnis Kokkinos (Vokietija) kartu su Šeiko šokio teatru pristato dedikaciją šokio legendai.

Teatro meno vadovė: Agnija Šeiko

Choreografas: Daphnis Kokkinos

Šokėjai: Tsai-Chin Yu, Gaudray Donnio Gabriel,  Oksana Griaznova, Niels Claes, Gintarė Ščavinskaitė, Evgenij Kalachov,  Inga Kuznecova, Mantas Černeckas, Marija Ivaškevičiūtė, Dovilė Binkauskaitė.

Nidos šokių kolektyvas „Kalnapušė“

Prodiuserė: Goda Giedraitytė

Bilietus platina Tiketa.

Liepos 10 d.

N BEETHOVEN

Los Secretos de Pablo „Beethoven in salsa”

Renginio vieta: amfiteatras prie Nidos Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios.

Renginio laikas: 20.00 val.

Ironiškas L. W.  Beethoven’o gimimo 250 metinių paminėjimas Lotynų Amerikos ritmu.

Likus valandai iki renginio, bilietai parduodami koncerto vietoje.

Išsami festivalio programa festivalio „N žemė“ „Facebook“ paskyroje.

* Festivalio organizatoriai pasilieka teisę keisti festivalio programą.

* Apie netikėtus pasikeitimus pranešime festivalio „Facebook“ paskyroje.

Skaityti daugiau