Rokiškyje prasideda tarptautinis festivalis „START|AS“: kvies pasikalbėti apie rožinį arklį

Rokiškis šiuolaikinio meno gerbėjus vėl kviečia į kasmetinį tarptautinį festivalį „START|AS“. Didžiausio regione šiuolaikinio meno renginio programoje – 20 visuomenei atvirų ir nemokamų renginių netradicinėse miesto erdvėse. Organizatoriai šiemet kviečia publiką atviriau žvelgti į meną ir žengti iš komforto zonos. „Rožinis arklys?! O kodėl ne?“ – sako jie.


Agnietės Lisičkinaitės šokio spektaklis „Z+“

„Iššūkiai virsta galimybėmis – dėl neaiškios pandeminės situacijos dalį planuotų užsienio kūrėjų perkėlus į kitų metų festivalį, šiemet pasinaudojome proga užmegzti dar glaudesnius ryšius su kaimynais. Tad šiais metais pamatysime dar daugiau Latvijos ir Estijos menininkų darbų, o platesnę pasaulio geografiją atspindėsime kaip niekad gausia filmų programa. Be to, tradiciškai ne tik gėrėsimės anksčiau sukurtais darbais, bet ir kursime vietoje – Rokiškyje laikinai įsikūrusiose menininkų rezidencijose. Po savaitės viešnagės ir bendros kūrybos Daina Dieva, Simonas Nekrošius, Ieva Lapelytė ir Vilniaus miesto šokio teatras „Low air“ žiūrovams pristatys Rokiškyje gimusį kūrinį“, – intriguoja festivalio koordinatorė Birutė Bagdonienė.


Vilniaus miesto šokio teatras „Low air“ / Lauros Vansevičienės nuotr.

„START|AS“ organizatoriai pabrėžia, kad šiemetinis festivalis publiką kvies dialogui. „Norime skatinti žiūrovus plėsti akiratį ir, nuplėšus stereotipų uždangas, pamatyti, kad juk arklys gali būti ir rožinis. Menas gali ir turi būti drąsus, paveikus ir sukrečiantis, jis gali būti destruktyvus, skatinantis įžvelgti problemas ir jų esmę. Jis kelia klausimus, o atsakymų kviesime ieškoti kartu. Todėl į festivalio programą šiemet įtraukiame naują formatą – tinklalaides, kuriose pasikalbėti susitiks žiūrovas ir menininkas. Pavyzdžiui, pokalbyje „Kūrėjas ir žiūrovas: santykių diagnozė“ mėginsime atskleisti, ką gi menininkai nori pasakyti ir kaip jų kūriniai atspindi jų pačių ir visuomenines vertybes“, – pasakoja B. Bagdonienė.

Festivalyje žiūrovai išvys Auksinio scenos kryžiaus, nacionalinių apdovanojimų laureatų ir iššūkių nebijančių Lietuvos ir užsienio menininkų kūrinius, tarp kurių – ir karantino laikotarpiu gimęs Redos ir Arūno Uogintų performansų grupės „Archeologai“ pasirodymas „Pandemija“. Šie menininkai savo pasirodymuose priešinasi šalies kultūroje, o ypač provincijoje, vyraujančio vietinio „meno“ ar tiesiog mugių estetikai ir sarkastiškai bei ironiškai kvestionuoja šalies socialinį ir politinį gyvenimą.

Agnietės Lisičkinaitės šokio spektaklis „Z+“ įkvėps kalbėtis apie kitas šiuolaikines grimasas – virtualybę. Telefonuose ir daugybėje kitų įrenginių paskendusiam jaunam žmogui skirtas pasirodymas kvies susimąstyti apie ryšį tarp žmonių, tarp skirtingų kartų. Menininkė teigia nesiekianti moralizuoti, ji tenori paskatinti jaunus žmones atrasti daugiau juos intriguojančių veiklų, pavyzdžiui, šiuolaikinį šokį. Kūrėja sako, kad spektaklio idėja kilo suvokus, kad Lietuvoje visiškai nėra specialiai paaugliams sukurtų šokio spektaklių.

Plačioje filmų programoje žiūrovai atras ir keturis „Oskarus“ pelniusį „Parazitą“, ir daugybę dokumentinių filmų festivalių apkeliavusį „Irano reivą“. Festivalio organizatoriai taip pat atkreipia dėmesį į visuomenei nepatogias temas nagrinėjančius jaunųjų Latvijos ir Estijos režisierių darbus. Rūta Pakalne (Estija) filmas „Aš ją išleidžiu“ („I Let Her Out“) prisiliečia prie Lietuvos regionams ir net didiesiems miestams opaus klausimo – kaip nebijoti būti savimi ir turėti drąsos būti kitokiu? Istorija apie atlikėją Joosepą Jürgensoną ir jo sceninę asmenybę Ursulą atskleis šių dviejų asmenybių santykį viename kūne. O latvių režisierė Liene Linde savo filme „Septynios keistos ir nepatogios sekso scenos“ („Seven Awkward Sex Scenes“) tarsi kuria kitą filmą apie dar vieną visuomenės tabu – seksą, procese atskleisdama su tuo susijusias personažų mintis ir emocijas. Karlovi Varų festivalyje rodytas ir Latvijos nacionalinį kino apdovanojimą „Lielais Kristaps“ pelnęs filmas kalba apie tai, ką viešai įprastai dar vis nutylime.

Rugpjūčio 24-29 d. netradicinėse Rokiškio erdvėse vyksiančio šiuolaikinio meno festivalio „START|AS“ renginiai – nemokami, o visą programą rasite čia. Dalis renginių bus tiesiogiai transliuojami portale. Festivalis vyks laikantis visų saugumo reikalavimų: patalpose vyksiančiuose renginiuose bus ribojamas žmonių skaičius, o žiūrovams organizatoriai rekomenduoja dėvėti kaukes.

Skaityti daugiau