Jubiliejinis festivalis AURA30: nenutrūkstanti tradicija šokti tęsiasi

Pasauliui išgyvenant pandemijos krizę, Tarptautinio šokio festivalio AURA įkūrėja choreografė Birutė Letukaitė juokauja – rugsėjo 30 – spalio 4 dienomis Kaune vyksiantis festivalis AURA30, simboliškai grįžo į sudėtingas renginio organizavimo sąlygas. Visai kaip tada, kai su ribotomis galimybėmis, bet su dideliu užsidegimu buvo organizuojami patys pirmieji modernaus šokio festivaliai.  


Kauno šokio teatras AURA „Begalybės“. Kūrybinis partneris Mamaika

Iki keliavimo apribojimų, planuota, kad šiemet Kaune turėjo pasirodyti per 30 metų festivalyje viešėjusios svarbios šokio pasaulio figūros iš užsienio: „Sasha Waltz & Guest’s“ (Vokietija), „L-E-V dance company“ (Izraaelis), trupės iš Italijos,Vengrijos ir kitų šalių. „Per tris festivalio egzistavimo dekadas, Kaune svečiavosi šimtai šokėjų ir choreografų. Norėjome sukviesti bičiulius grįžti parodyti naujausius darbus ir atšvęsti solidaus festivalio gimtadienio. Tačiau pandemija padiktavo savo sąlygas – kasdien keičiantis LR Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimams, reikėjo ieškoti naujų galimybių, kad rudens tradicija tapęs festivalis startuotų su jam įprasta veržlia energija. Gal savo geografija siauresnis, tačiau festivalis išlieka tarptautinis, kaip niekada kupinas premjerų, kaip visada išlaikantis aukščiausius kokybės ir įdomumo standartus,“ –  tikino B. Letukaitė.


Clara Giambino „Sužeistas elnias“. Miško archyvas nuotrauka

Atidaryme – šiuolaikinio šokio, skulptūros ir muzikos sintezė

Rugsėjo 30 d. 19 val. festivalis iškilmingai prasidės kauniečiams dar neatrastoje erdvėje: meno festivalio publikai duris atvers neseniai  Kauno senamiestyje iškilę Lietuvos  „Krepšinio namai“.  Šokiu užpildanti ne tik scenos, bet ir alternatyvias viešąsias erdves, teatro „ Aura“ trupė, spektaklyje „Begalybės“, pirmą kartą istorijoje pasirodys kartu su Kauno simfoniniu orkestru. Vakaro metu skambės  su „Aura“ daug metų kuriančio šiuolaikinės muzikos kompozitoriaus Antano Jasenkos 5-oji simfonija, o šokėjai begaliniu gyvenimo podiumu keliaus vilkėdami žymios Nyderlandų menininkės Gudos Koster kurtais kostiumais – skulptūros objektai. Visa kūrybinė komanda žada turtingą garsais, vaizdais ir asociacijomis reginį, pažadinsiantį įvairių meno žanro gerbėjų jusles.

Lietuviško šokio scena ir spektakliai apie žymias menininkes

Festivalyje šiemet ypač gausu lietuvių kūrėjų darbų: naujausią, egzistencializmo persmelktą premjerą „ i (aš)“, bendrą darbą su lenkų choreografo Maciej Kuźmiński trupe,  pristatys klaipėdiečių „Šeiko šokio teatras “.


Šeiko šokio teatras ir Maciej Kuźmiński trupė „aš“. Dragan Jereminov nuotr.

Iš Vilniaus į festivalį parodyti spektaklių atvyks šokio teatras „Airos“, buto šokio – teatro trupė „Okarukas“ dalinsis  intymiu choreografės Sakurako San ir kompozitoriaus Philo Vono duetą.


Šokio teatras OKARUKAS „Meilė(ne)Meilė“. Fabrice Pairault nuotr.

Gerai žinomi gatvės šokio profesionalai broliai Nosovai kvies į jautrų, buvimo kartu temą analizuojantį projektą „Familia“, kuriame scenoje pasirodys ir judesyje susijungs visi jų šeimos nariai: broliai, sesuo, mama ir tėtis.


Familia „Šalia“. Dainiaus Ščiukos nuotr.

AURA30 programoje ir publikos pamiltų buvusių „Auros“ šokėjų darbai. Kaune dirbti ir gyventi pasilikusi prancūzė Clara Giambino į sceną grįžta su autoriniu šokio spektakliu „Sužeistas elnias“, paremtu Fridos Kahlo gyvenimu, kuriame dailininkės vyrą Diego įkūnys naujasis išskirtinės plastikos „ Auros“ šokėjas iš Italijos Liudovico Murgia. Tuo tarpu, jau metus Vokietijoje dirbanti, dar viena buvusi teatro šokėja kinė Mei Chen, specialiai festivaliui sukūrė ir pirmą kartą parodys duetą, inspiruotą  dainininkės Editos Piaf gyvenimo ir muzikos.


Mei Chen, Yannis Brissot „Mažytis vaško lašas“. Dario Wilmington nuotr.

Festivalio dovana iš Estijos bei belgiškas uždarymo siurrealizmas

Laikinai netekus galimybė laisvai keliauti, 30-tas festivalis išlieka tarptautinis: skaičuojama, kad scenoje žiūrovai išvys atlikėjus iš 16 šalių – buvę ir dabartiniai daugiakultūrės „Auros“ šeimos šokėjai, atvyksta trupės iš kaimyninių šalių Latvijos ir Estijos. Bičiulių, daugkartinių festivalio dalyvių, estų trupės „Fine 5“ pasirodymą, kauniečiai ir miesto svečiai galės pamatyti nemokamai Kauno Rotušėje – tai jubiliejinio festivalio dovana žmonėms.


Fine5

Spalio 4 d., festivalio uždarymo metu, publika bus laukiama dar viename festivalio šeimininkų spektaklyje – belgų choreografo Brandono Lagaerto premjeroje „Deginanti trintis“. Kupinas fiziškumo, mistiškas ir įgarsintas specialiai spektakliui kurta grupės „Tin fingers “ vokalisto muzika, „Auros“ spektaklis nukels į paralelinę tikrovę, kurioje, tiek šokėjams, slepiantiems veidus po kaukėmis, tiek publikai, bus tiesiogine prasme sunku atgauti kvapą.


Kauno šokio teatras AURA „Deginanti trintis“. Kristinos Čižiūtės nuotr.

Išsamios festivalio programos ieškokite www.dancefestival.lt

Skaityti daugiau