Sakurako ir Phil Von scenoje be kaukių – performanso „Not A Love Story“ lietuviška premjera

Šokio teatras „Okarukas“ toliau sėkmingai trina ribas tarp teatro, šokio ir performanso meno. Šį kartą menininkai Sakurako ir Phil Von duetas Lietuvos žiūrovams pristato naujausią scenos menų darinį „Not A Love Story“ („Meilė-ne-meilė“), kurio premjera įvyks Kauno dramos teatre spalio 2 d. 20.30 val. tarptautiniame šokio festivalyje „Aura 30“.


A. Gudo nuotr.

Po pasaulinio karantino sezoną pradėjęs menininkų tandemas žiūrovams pristatė naujausią savo darbą – karminės meilės istoriją pasakojantį pasirodymą, kaskart pritaikydami jį prie vis kitokios erdvės ir konteksto. Rugsėjo 4 d. Tauragėje vykusiame menų festivalyje „Kvadratu“ menininkai atliko performansą „Trans/Form“, o įvietintas performansas „Time Machine“ rugsėjo 12 d. šių dviejų personažų istoriją kvietė sekti tarybinės architektūros paminklo Panevėžio santuokų rūmų erdvėse, renginio „Pastatai kalba“ metu. Šie pasirodymai buvo lyg repeticija prieš pagaliau teatro scenoje pasirodysiančio pilnametražio „Not A Love Story“ seansą. Sakurako ir Phil Von skirtingus istorijos epizodus jau yra pristatę Kioto (Japonija), Vičencos (Italija), Amsterdamo, Paryžiaus ir kitų miestų žiūrovams. Kuriant lietuviškąją šio performanso versiją, prie komandos prisidėjo ir šviesų dailininkas Norvydas Birulis bei videomenininkas Andrius Seiliuta.


Fabrice Pairault nuotr.

Menininkų duetas kuria dviejų žmonių meilės istoriją žiūrovų vaizduotėje, naudodamas flamenko ir butô (angl. Butoh) šokio technikas, fizinio teatro ir performanso meno elementus, vaizdo projekcijas ir elektroninę muziką bei vokalą. Daugiabriauniai kūrėjai puikiai sujungia savo pajėgas – vaizduojamojo meno atstovė Sakurako pasirūpina spektaklio vizualine puse, o kompozitorius, muzikantas ir dainininkas Phil Von kuria garso takelį ir dainuoja scenoje. Abu atlikėjai demonstruoja išskirtines savo ir Lietuvoje dar nematytas technikas: čia susiduria savitas Sakurako butô stilius su Phil Von per dešimtmečius nugludinta elektro-flameneko technika, spektaklio turinį autoriai kuria ir pasitelkdami performanso menui būdingą specifinę kalbą. Kinematografinės videoprojekcijos nėra vien scenografija ar fonas – tai lygiaverčiai turinio pasakotojai. Įvairių videomenininkų specialiai projektui sukurti vaizdo epizodai Paryžiaus metro, Fushimi Inari šventykloje Kioto ar Panevėžio santuokų rūmuose pasakoja šių dviejų personažų vis kitokias reinkarnacijas įvairiose erdvės ir laiko plotmėse.


A. Gudo nuotr.

Vizualus muzikos ir šokio performansas „Not A Love Story“ – tai pasakojimas apie moters ir vyro, netikėtai atsiradusių čia ir dabar, santykius, kurie galbūt tęsiasi jau ne vieną gyvenimą. Neįtikėtinos, bet neišvengiamos meilės scenarijų žiūrovai gali dėliotis savo vaizduotėje, kurią maitina gyvai ir per vaizdo projekcijas pateikiami fragmentai iš įvairių laikų bei erdvių. Ieškodami rakto autentiškiems santykiams, šie du veikėjai nechronologiškai susitinka vis kitoje realybėje ar vizijoje, vis kituose vaidmenyse, nevalingai pasakodami savo istorijas ir bandydami suvokti, kas jie, kodėl jie čia ir dabar bei kaip, pagaliau pasinaudojus šiuo šansu, sugebėti išlikti kartu.

Šį projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Skaityti daugiau