„Vonia“: trys moterys – vienas pasaulis

Sausio 27 d. 19 val. kultūrinių renginių išsiilgusių lankytojų laukia dar viena premjera namuose – šiuolaikinio šokio spektaklis „Vonia“. Tai projektas, kuriame savo vizijas sujungia trys choreografės ir šokėjos: Greta Grinevičiūtė, Sigita Juraškaitė, Agnietė Lisičkinaitė.

Kadaise Agnietės išgirstas M. Ravelio kūrinys „Undinė“ kūrėją paskatino mąstyti apie skirtingų meno formų, laikmečių, kultūrų ir kiekvieno iš mūsų požiūrį į tokius, atrodytų, nekintančius įvaizdžius kaip pati Undinė. Šie apmąstymai persikėlė į vizualius įkvėpimus, o pasidalijus mintimis su kolegėmis kilo ir būsimojo spektaklio „Vonia“ idėja. Čia trys menininkės pasirinko sau neįprastą kūrybinę formą ir choreografiją kūrė individualiai, nieko nežinodamos apie viena kitos darbą.

Vonia – pats objektas, o dar svarbiau – vonios kambarys liko vieninteliu bendrai įvardintu jungikliu tarp kūrėjų. Ši asmeninė erdvė dažnai priskiriama išskirtinai moteriai, kaip jai saugi, intymi erdvė, kurioje ji galinti būti savimi. Nors reklaminiuose įvaizdžiuose moteris vonioje dažniausiai rodoma rami ir savimi pasitikinti, realybėje dauguma žinome, jog tai netiesa. Buvimas vonioje tolygus akistatai su savimi, savęs įvertinimui, o dar dažniau – nuvertinimui.

Pasukusios individualių tyrinėjimų link, choreografės atrado itin skirtingas temas ir požiūrio kampus, liečiančius tokią mažą erdvę ir daugiasluoksnį jame užgimstantį pasaulį. Scenografo Vlado Suncovo patalpintos į sąlyginę erdvinę instaliaciją šokėjos nuo pat pradžių planavo pasirodymą rengti neįprastoje erdvėje, o pastaruosius porą mėnesių ėmė tikslingai ruoštis vaizdo formato premjerai. Įvardinti kiekvienos kūrėjos erdvės temas būtų sunku, tačiau visos jos atsispiria nuo konkretaus pamato: vienišos undinės įvaizdžio, objektofilijos sąvokos ar visiems gerai pažįstamos prokrastinacijos būsenos.

Kūrybinio proceso metu su šokėjomis dirbo dramaturgė Sigita Ivaškaitė, kuriai buvo patikėta vienu metu stebėti visų menininkių darbą ir sujungti tris dalis į vientisą spektaklį. Savaime suprantama, jog galutinis kūrinys neišvengiamai kalba apie moters būsenas, savęs suvokimą šiandienoje, o gal ir žymiai platesnėse laiko apimtyse.  Publikai ištransliuoti iš pirmo žvilgsnio sudėtingos struktūros kūrinį padės operatorė Odeta Riškutė, kompozitorė Gailė Griciūtė, šviesų dailininkas Julius Kuršis bei kostiumų dailininkė Morta Nakaitė.

Kūrybinė „Vonios“ komanda kvies žiūrovus atitrūkti nuo kasdienybės ir pamatyti save ar savo artimą kiek kitokioje realybėje, galbūt panerti po vandeniu, o gal – į savo vidų.

„Facebook“ tiesioginė transliacija vyks: https://www.facebook.com/events/329346282063070/

Spektaklio sukūrimą finansavo Lietuvos kultūros taryba

Spektaklio transliacija organizuoja Lietuvos šokio informacijos centras

Skaityti daugiau