Paskelbti „Kaunas visiems“ apdovanojimų laureatai: įvertinta šiuolaikinio šokio laboratorija su negalią turinčiais žmonėmis

Antrus metus iš eilės rengiama kampanija „Kaunas visiems“ – simbolinis padėkos ir pagarbos ženklas organizacijoms bei pavieniams kauniečiams už ypatingą dėmesį negalios paliestiems žmonėms ir pastangas kuriant visiems prieinamą miestą. Antradienį vykusiame Kauno miesto tarybos posėdyje paskelbti trys 2020-ųjų laureatai: bendrovės „Argentavis“ ir „Genba Food“ bei tarptautinį Kauno bienalės projektą „Stebuklingi kilimai“ pristatę menininkai.


Kauno bienalės vykdomo projekto „Stebuklingi kilimai“ choreografų ir šokėjų Manto Stabačinsko bei Vasaros Visockaitės judesio laboratorija. Severinos Venckutės nuotr.

Kitoks požiūris į negalią

Skirtingai nei prieš metus, šįkart apdovanojimų „Kaunas visiems“ laureatai pasveikinti virtualiai, o jiems skirtos padėkos bus įteiktos karantinui pasibaigus.

„Įvertintos iniciatyvos, verslo organizacijos yra gyvas įrodymas, kad negalios paliesto žmogaus integracija bendruomenėje, darbo rinkoje yra reikšminga ne tik jiems patiems, bet ir kuria pridėtinę vertę pačiam verslui. Tam tikra prasme tai praturtina visą įmonę ir tuo pačiu stiprina visuomenę“, – apie antrus metus rengiamą kampaniją „Kaunas visiems“ kalbėjo jos iniciatorius Kauno miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas dr. Donatas Večerskis.


Kauno bienalės vykdomo projekto „Stebuklingi kilimai“ choreografų ir šokėjų Manto Stabačinsko bei Vasaros Visockaitės judesio laboratorija. Severinos Venckutės nuotr.

Šiuolaikinio šokio improvizacijos

Metų iniciatyvos kategorijoje šiais metais išrinkta tarptautinio Kauno bienalės vykdomo projekto „Stebuklingi kilimai“ (angl. „Magic Carpets“) choreografų ir šokėjų Manto Stabačinsko bei Vasaros Visockaitės judesio laboratorija. Menininkai leidosi į kūrybiškumo paieškas su negalią turinčių asmenų centro „Korys“ bendruomene.

„Laiminga ir produktyvi visuomenė susideda iš laimingų individų. Sunku įsivaizduoti gerai veikiantį mechanizmą, kai kelios detalės yra neprižiūrėtos ir pamirštos. Ir šiuo atveju šokis – ypatingai šiuolaikinis – yra puiki platforma kelti visuomenės sąmoningumą šiuo klausimu. Šiuolaikinio šokio atlikėjai nuolatos ieško naujų judėjimo, išraiškos galimybių, tad išsivadavimas iš stereotipų gali tik praturtinti šią sritį. Gebėjimas judėti pagal muziką ar ritmą yra prigimtinis poreikis, kurį kartais prarandame augdami, tačiau tikiu, kad galima jį vėl atrasti. Galimybė bendradarbiauti yra pats svarbiausias privalumas dalyvaujant panašiuose projektuose, o tai labiausiai ir įkvepia tęsti darbus“, – pasakojo V.Visockaitė.

Skaityti daugiau