Teatronas atveria šiuolaikinio cirko centro „Cirko Sapiens“ duris meninėms rezidencijoms

Tarp dviejų pandemijos bangų atsidaręs šiuolaikinio cirko centras „Cirko Sapiens“ veikė lygiai 26 dienas. Tik kiek mažiau, nei mėnesį ši vieta kvietė tuos, kurie norėjo mokytis, lavinti savo kūną ir kūrybingumą. Atsitraukę nuo edukacinės veiklos cirko mokytojai – profesionalūs menininkai – pradėjo naudotis cirko erdvėmis savo asmeninei kūrybai. Toks žingsnis paskatino duris atverti ir kitiems menininkams, norintiems pasinaudoti „Cirko Sapiens“ teikiamomis galimybėmis.


Vytauto Paplausko nuotraukos

Didieji rezidencijų periodai

Tarptautiniame kontekste vis dar kyla abejonių, ar praėjus pandemijai turėtume grįžti prie tų pačių įpročių, kuriuos praktikavome iki jos. Vienas  iš jų – dažnas keliavimas lėktuvais: iš festivalio į festivalį, iš vienos rezidencijos į kitą.

Norėdami išvengti dažno keliavimo ir skirti laiką nuodugnesnei kūrybai, „Cirko Sapiens“ organizuoja du ilgesnius rezidencijų periodus užsienio kūrėjams. Kiekvienas periodas trunka visą mėnesį ir pirmajame periode rezidencijos pristatymas įtraukiamas į tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ programą. Antras periodas sutampa su net keturių scenos menų festivalių, į savo programą įtraukiančių ir cirko spektaklius, laiku, tai – Contempo, ReRiga, Plartforma ir Naujojo cirko savaitgalis.

Be šių dviejų rezidencijų periodų cirko centras atviras ištisus metus norintiems lavinti  kūrybingumą ar pristatyti savo kūrybą. Nors prioritetas visuomet bus teikiamas šiuolaikinio cirko kūrybai, priimamos bus ir kitos kūrybos formos, susijusios su fizinėmis scenos praktikomis.

Cirko centras – ne tik mokykla

Tik pradėjus „Cirko Sapiens“ veiklą paaiškėjo, jog šio centro funkcijos neturėtų apsiriboti vien edukacija. Šiuolaikinio cirko centras – tai vieta, į kurią pirmiausia  kreipiamasi, norint susipažinti ar bendradarbiauti su jį kuriančiais žmonėmis. Čia randame  dar ir kitą, (-) cirkui nuo seno būdingą, (-) ypatybę –  menininkai nuolat keliauja. Todėl „Cirko Sapiens“ planuoja turėti nuolat rotuojančių menininkų bazę, apie kurią informaciją suteiktų interesantams Lietuvoje, o pačius menininkus skatina lavinti centre besimokančius įvairaus amžiaus žmones.

->>> Daugiau apie kvietimą ir sąlygas

Skaityti daugiau