Liza Baliasnaja pristatys Vilniaus miesto žiūrovams performansą „Trieb”

Liza Baliasnaja kviečia žiūrovus į performansą „Trieb“, kuris įvyks gegužės 28-29 d. projektų erdvėje „Swallow“ (Vitebsko g. 23, Vilnius).

Performansas įvyks net keturis kartus: Gegužės 28 d. 19:00-20:00 ir 20:30-21:30; bei gegužės 29 d. 19:00-20:00 ir 20:30-21:30. Po paskutinių performansų gegužės 28 ir 29 d. vyks pokalbis su autore.

Norėdami apsilankyti, užpildykite registracijos formą.

Pasitelkus peilį kaip objektą, performanse Trieb tyrinėjama pjūvio veiksmo logika. Gebėjimas mąstyti racionaliai, „aštriai“, yra būtent tai, kas istoriškai atskyrė Žmogų nuo gyvūno ir kitų kategorijų. Kai sakome, kad kažkas pasižymi aštria klausa ar aštriu žvilgsniu, paprasta kalba atskleidžia, kad aštrumas ir gėris yra vartojami sinonimiškai kalbant apie percepciją. Kaip aštrus peilis skrodžia medžiagą – panašu į tai, kaip kognityviai suvokiame savo aplinką per jusles.

Šiame kūrinyje Liza Baliasnaja atlieka mintinį eksperimentą, kurio metu kūno ir proto vienovė pakeičiama kūno ir peilio vienove. Ji nagrinėja, kas atsitinka, kai į nematerialų protą, kuris, regis, veikia kaip peilis, iš tikrųjų pažvelgiama taip, tarsi jis būtų apčiuopiamas objektas, pasižymintis konkrečiomis fizinėmis savybėmis. Ji klausia, ką reiškia mąstyti ir jausti kaip peiliui, kokios yra materialios mąstymo kaip pjaustymo konceptualizavimo pasekmės.

Liza Baliasnaja (LT) – choreografė ir performanso menininkė, šiuo metu gyvenanti Briuselyje, Belgijoje. Jos kūriniai buvo rodomi į vizualųjį meną orientuotose erdvėse, tokiose kaip Mykolo Žilinsko dailės galerija (LT), Izraelio muziejus (IL), Petah Tikvos dailės muziejus (IL), MO muziejus (LT), taip pat performanso meno ir šokio festivaliuose, tokiuose kaip „Almost Summer Festival 2019“ (BE), „Bâtard Festival 2021” (BE) ir „March Hare Dance Festival 2018“ (IL).

Daugiau informacijos apie renginį.

Skaityti daugiau