„Low Air“ edukacinės stipendijos padės jauniems šokėjams tobulinti savo gebėjimus Lietuvoje ir užsienyje

Kasmet šokio entuziastai bei profesionalai buriasi Vilniaus miesto šokio teatro | mokyklos „Low Air“ organizuojamame renginyje „Didysis metų įvykis“ – Menų spaustuvėje, teatro scenoje rodomi urbanistinio ir šiuolaikinio šokio etiudai bei teikiamos edukacinės stipendijos pažangiausiems ir perspektyviausiems „Low Air“ šokio bendruomenės nariams ir mokiniams.

Vienas laukiamiausių ir didžiausių „Low Air“ metų renginių šįkart įvyko kitu laiku ir kitu formatu – šokių sezono pabaigoje atlaisvėjus karantino ribojimams, be žiūrovų, su video kamera priešakyje. Per dvi intensyvias filmavimų dienas profesionalų komanda įamžino visų „Low Air“ šokio grupių pasirodymus bei dviem šokėjams įteikė edukacines stipendijas, kuriomis jie galės pasinaudoti tobulindami savo šokio gebėjimus Lietuvoje ir užsienyje. Šis renginys yra vienas iš teatro profesionalų organizuojamų ir kuruojamų bendruomenei skirtų šokio renginių, prisidedančių prie šokio sklaidos ir auditorijos plėtros.

„Nominuoti stipendijoms šiemet simboliškai buvo visi „Low Air“ šokio mokyklos šokėjai – juos visus mes, choreografų ir mokytojų komanda, laikome herojais. Net pusę metų šokome nuotoliu ir filmavimų metu įsitikinome, kiek daug visi paaugome per šį neįprastą šokių sezoną kaip šokėjai ir pedagogai. Džiaugiamės ir esame dėkingi bendruomenei, kuri šoko ir toliau šoka kartu. Pastarieji šokio metai tikrai ne eiliniai, bet rezultatai – nuostabūs. Jais šokio video formatu dalinsimės jau netrukus“, – dalijasi „Low Air“ kūrybos vadovė, choreografė, Auksinių scenos kryžių laureatė Airida Gudaitė.

Idėja įsteigti edukacines stipendijas kilo iš noro motyvuoti šokančius dar drąsiau ir plačiau susipažinti su šokio lauku ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, taip pat kaip paskata gabiausiems jaunuoliams aktyviau įsitraukti į šokio meno lauką. Stipendija skiriama už sukauptą patirtį, šokio technikos pažangą įvairiose šokio veiklose tiek šokio mokykloje ir teatre, tiek ir už jų ribų.

Šiemet perspektyviausiu „Low Air“ mokyklos šokėju tapo Rokas Bugys, pažangiausiu metų mokiniu – Arminas Kazanavičius. Tiek Rokas, tiek Arminas yra aktyvūs, ilgamečiai „Low Air“ bendruomenės nariai, pastaraisiais metais šokantys ir „Low Air“ trupės, choreografės Airidos Gudaitės spektaklyje „Savoj krūvoj“, kuris metų pabaigoje bus rodomas Kanų šokio festivalyje. Šiuo metu Arminas taip pat laukia stojamųjų egzaminų į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją atsakymų, dalyvauja šokio tyrinėjimo platformoje „bitės“ bei tarptautiniame šokio ir teatro projekte „People Power Partnership“. „Tokie pavyzdžiai atskleidžia, kad vaikystėję prasidėjusi būrelio veikla, laikyta laisvalaikio praleidimo būdu, motyvuotų mentorių ir choreografų paskatinimo bei kuravimo dėka šiems jaunuoliams tampa ateities profesija. Labai džiugina ir tai, kad „Low Air“ edukacijos kryptis ir programos bei choreografų ir pedagogų indėlis pasiteisina ir prisideda prie jaunųjų scenos meno profesionalų rato gausėjimo. Užsienio ir Lietuvos aukštosiose meno mokyklose jau studijuoja daugiau nei 10 „Low Air“ alumnų. Dar labiau džiugina tai, kad šiais metais savo išskirtine motyvacija ir pažanga šokio veiklose išsiskyrė du vaikinai, kas dar vis neretai traktuojama kaip labiau moteriška profesija. Gal pamažu paveiksime ir šią tendenciją“, – su šypsena dalinasi prodiuseris, choreografas, NKIKIA valdybos narys Laurynas Žakevičius.


Dainiaus Putino nuotrauka

Skaityti daugiau