LRT PLIUS kviečia šokiui: prasideda dokumentikos ciklas „Pašokim“

Nuo rugsėjo 6 d., pirmadieniais 19.30 val., LRT PLIUS ima rodyti žinomo ARTE kanalo kurtą dokumentinių filmų, skirtų šokiui, ciklą „Pašokim“. Šešiose dokumentikos dalyse nagrinėjama ne tik XX a. šokio istorija, bet ir skirtingos šokio formos, technikos, atkreipiamas dėmesys į šokio, kaip disciplinos, padėtį visuomenėje.

Kiekviena ciklo dalis gilinsis į vis kitą šokio srities aspektą: pėdas, nuogumą, netipiškus kūnus, grupinį šokį, duetus ir solo šokį. Filmuose analizuojamos skirtingos šokio technikos, kūno raiška, fiziškumas. Žiūrovui suteikiama galimybė iš arti stebėti, kaip vyksta kūrybinis choreografijos procesas, kaip gimsta solo, duetas ar grupės šokis.

Pirmadienį, rugsėjo 6 d., LRT PLIUS parodys dvi ciklo dalis – filmus „Basa!“ ir suaugusiesiems skirtą dalį „Nuogi!“. Dar keturi dokumentikos epizodai bus parodyti pirmadieniais 19.30 val. Visus filmus 60 dienų po jų premjeros per televiziją bus galima rasti ir LRT.lt mediatekoje.

„Lietuvos šokio laukas yra labai įvairus. Baleto trupė Vilniuje, Žemutinėje pilyje, veikė jau XVII a., klasikinio baleto pamokas Kaune 1919 m. pirmoji pasiūlė balerina Olga Dubeneckienė. Pirmasis Lietuvos profesionalus šiuolaikinio šokio teatras „Aura“ Kaune veikia nuo 1980 m. Šiandien daugybė žmonių profesionaliai ar tiesiog savo malonumui mokosi gatvės šokio, flamenko, argentinietiško tango, salsos. Lietuvos sportinių šokių federacijai priklauso 92 klubai visoje Lietuvoje. Lietuva neabejotinai mėgsta šokti ir todėl tikiu, kad dokumentinis ciklas „Pašokim“ sudomins visų įmanomų stilių šokėjus ir šokio mėgėjus“, – pristatydama filmus sako LRT kultūros turinio redaktorė Agnė Biliūnaitė.


A.-Biliūnaitė-J.-Stacevičiaus-LRT-nuotr.

Ciklą pirmadienį pradės filmas „Basa!“ (Footloose), šokį tyrinėjantis pėdų kontekste: dėmesys skiriamas šokėjo batams, žmogaus fiziologijai, istoriškai susiklosčiusioms pėdų lavinimo technikoms, treniruočių metu patiriamam skausmui ir šokio sukeliamam malonumui. Šioje dalyje supažindinama su pėdų padėtimi įvairių šokių stilių istorijoje: nuo klasikinio šokio iki post-modernaus judesio, nuo afrikietiško šokio iki breiko, nuo flamenko iki šiuolaikinio šokio, kabareto ar džiazo.

Tą pačią dieną žiūrovai išvys ir suaugusiesiems skirtą ciklo filmą „Nuogi!“ (Undressed), kuriame kalbama apie šokį nusirengus, nes šokti nuogam – taip pat pirmapradiška, kaip ir šokti apskritai. Nors nuogumas šokyje – joks modernumas, tačiau būtent XX a. tai tapo esmine choreografine priemone. Visgi nuogumas nėra tikslas savaime: jį choreografai ir šokėjai visada pasitelkia tam, kad išreikštų ir perteiktų šį tą daugiau. Nuogumas šokyje skatina susimąstyti apie moralę, politiką, erotiškumą, pažeminimą, protestą ir provokaciją.

Trečiojoje ciklo dalyje „Tai mano kūnas“ (Body remix) analizuojamos netipiškos kūno formos. Šokis ne visada buvo išskirtinė tobulų, atletiškų, puikiai funkcionuojančių kūnų privilegija. Pastaraisiais metais šokio bendruomenė vis dažniau kvestionuoja mūsų santykį su savo ir kito kūnu. Baleto šokėjo kūnas neretai yra laikomas fizine objektyvaus ir universalaus idealo išraiška. Tobulu kūnu dažniausiai laikome liekną, raumeningą, tvirtą, sveiką kūną, kitaip sakant, rusiško baleto šokėjo tipažą, kuris išplito po visą pasaulį. Tačiau XX a. scenoje šokti pradeda ir kitokie kūnai: turintys viršsvorio, labai jauni ar labai seni, pakeisti fizinės negalios, transseksualūs, suluošinti kūnai… Filme gilinamasi į visuomenės santykį su šiais kūnais istoriniame kontekste. Čia per šokį atskleidžiama XX a. grožio suvokimo istorija.

Ciklo žiūrovai taip pat išvys filmą „Visi į sceną“ (Group dance), pristatysiantį šokio grupėje istoriją ir iššūkius, kylančius šokant būryje. Kiek vėliau ekranus pasieks filmas „Dviese“ (Duet), žvelgiantis į duetą ne tik kaip į esminį elementą tam tikruose šokio žanruose, bet ir kaip į atvirą kvietimą. Ciklą baigs „Solo“ (Solo), kviesiantis žiūrovus kartu pasvarstyti, ką reiškia ant scenos būti vienam, kai šokėjas – vienintelis ir esminis dėmesio objektas.

„Pašokim“ – jau antrasis LRT PLIUS dokumentikos ciklas, pristatytas naujajame LRT sezone. Nuo šio rudens pirmadieniais, 21.30 val., žiūrovai mėgaujasi ir „Žmogiško mastelio“ filmais, pasakojančiais tikras ir abejingų nepaliekančias žmonių istorijas iš viso pasaulio. Žiūrovams premjerų nepraleisti padeda savaitinis LRT.lt kino, dokumentikos ir serialų naujienlaiškis, kurį nemokamai prenumeruoti galima adresu lrt.lt/kinonaujienos.

Skaityti daugiau