Vasaros šokio mokykla „Summer Dance Intensive Vilnius“ atveria duris naujoms patirtims

Sostinėje startavo didžiausias Lietuvoje edukacinis šokio renginys „Summer Dance Intensive Vilnius“. Iš viso pasaulio atvykę pedagogai rugpjūčio 22-27 dienomis pasidalins su dalyviais savo sukauptomis žiniomis apie šokio praktikas ir neribotas kūno galimybes. Šokio mėgėjų ir profesionalų lauks produktyvus ir įsimintinas laikas tobulėjant „Menų spaustuvės“ bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos erdvėse.

Ypatingi edukacinės programos kuratoriai

Lietuvos šokio informacijos centras šių metų programai sudaryti pakvietė Lietuvos šokio profesionalus – choreografus ir pedagogus Vytį Jankauską ir Giedrę Jankauskienę. Rengdami „Summer Dance Intensive Vilnius“ programą jie atsižvelgė į tikslinę auditoriją, kurioje dominuoja jaunasis šokėjas, tačiau seminarai taip pat skirti patyrusiems profesionalams. Įvairių interesų šokio laukas kuria skirtingų seminarų poreikį, todėl šalia užsiėmimų, reikalaujančių stiprios profesinės pasiruošimo bazės, atsirado vietos įvairaus lygio šokėjams bei mėgėjams.

Dar vienas šių metų šokio mokyklos išskirtinumas – bendradarbiavimas su Lietuvos muzikos ir teatro akademija, siekiantis įtraukti dėstytojus, bei paskatinti ne tik lietuvių studentų dalyvavimą seminaruose, bet ir kitų Baltijos šalių aukštųjų mokyklų atstovus.

Platus seminarų pasirinkimas

Šokėjų, kurie domisi improvizacija bei žmogaus anatomija, laukia susitikimai su prancūzų kilmės menininku Antoine Ragot seminaruose: “Your Inner Fish” ir “Our enses, the essence of the dance”. Dalyviai susipažins su kontaktinės improvizacijos principais bei edukacine judėjimo ir kūno suvokimo praktika. Antoine intriguoja netikėtomis mokslo bei meno jungtimis, perkeldamas į šokio lauką mokslinius tyrimus paleoantropologijos ir funkcinės morfologijos srityse bei sportininko karjeros patirtį. Vienas iš esminių mokytojo tikslų – atskleisti potencialą, kuris jau glūdi žmoguje, o ne vaikytis „tobulumo“.


Antoine Ragot. Cristina Crippa nuotr.

Renginio metu sulauksime ir GN | MC kompanijos įkūrėjų Libano ir Ispanijos menininkų Guy Nader bei Marios Campos. Kūrėjų darbus galime išvysti tarptautiniu mastu įvairiuose festivaliuose, o rugpjūčio 22-27 dienomis jie reziduos Vilniuje, kviesdami susipažinti net su trimis seminarais: „Partnering and Creation tools“, „Available Body“ bei „Falling & Rolling“. Maria ir Guy profesionalius kūrėjus skatins ieškoti naujų šokio kontekstų ir formų, atkreips dalyvių dėmesį į partnerystės ir nuolatinio eksperimentavimo svarbą.

Guy Nader ir Maria Campos.Daniel Dömölky nuotr.

Summer Intensive Dance Vilnius programos sudarytojai nepamiršo įtraukti ir baleto praktikos, kurią šiais metais pristatys šokėjas, choreografas, šiuolaikinio šokio kompanijos „Of Curious Nature“, įsikūrusios Brėmene, repeticijų režisierius Paul Pui Wo Lee. Menininkas seminaro metu į baleto praktiką kvies pažvelgti kitaip – pasitelkus vaizduotę transformuoti klasikinį baleto suvokimą ir atrasti kiekvienam individualiai priimtiną judesio interpretaciją. Tiesa, tai ne vienintelė praktika, kurią pasiūlys Paul Pui Wo Lee, dalyviai turės galimybę susipažinti su Feldenkrais metodu, kuris stimuliuoja nervų sistemą ir padeda atrasti daugiau paprastesnių, saugesnių ir efektyvesnių judėjimo būdų.


Paul Pui Wo Lee. Norm Yip nuotr.

Šiais metais dalyvių laukia kūrybinė dirbtuvė „Ecosystem Practice”, kurią pristatys islandų šokėja, choreografė Rósa Ómarsdóttir, gyvenanti ir kurianti Briuselyje. Menininkės paruoštos praktikos bus paremtos improvizacija, kuri dalyvius kvies ieškoti žmonių ir daiktų galios santykių, tyrinėti, koks yra aplinkos poveikis žmogui. Kaip teigia Rósa, po šių kūrybinių dirbtuvių dalyviai pradeda jausti savo kūną kitaip, pažvelgia į jį iš netradicinių perspektyvų.

Rósa Ómarsdóttir. Owen Fiene nuotr.

Dar daugiau renginių dalyviams ir svečiams

Intensyvią savaitę papildys ir kiti renginiai, kuriuose galės dalyvauti dalyviai bei visi norintys iš arčiau susipažinti su šių metų programos mokytojais.

Rugpjūčio 23 d., 19.30 val., Caffeine kavinėje (Didžioji g. 10, Vilnius) dalyviai ir svečiai kviečiami į diskusiją su seminarų mokytojais ir programos kuratore Giedre Jankauskiene. Susitikimas skatins gilintis į klausimus susijusius su šokio lauku ir bus puiki proga atsipalaiduoti po seminarų neformalioje aplinkoje.

Visi seminarų dalyviai taip pat turės galimybę susitikti bendrame, kontaktinės improvizacijos jamm‘e, kuris padės geriau pažinti vienas kitą, išbandyti naujas žinias, gautas pamokų metu, ir smagiai praleisti laiką kartu.

Savaitę vainikuos uždarymo susitikimas, kuris vyks rugpjūčio 27 d., 19.00 val., Shinzo barо kiemelyje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius).

„Summer Dance Intensive Vilnius“ organizatoriai kviečia plėsti savo žinias, akiratį bei pasisemti įkvėpimo naujam sezonui. Kaip teigia Giedrė Jankauskienė: „Manau, kad dalyvių laukia geras laikas, juk šokis yra malonumas ir galimybė atrasti ryšį su kitu“.

Daugiau informacijos apie programą bei mokytojus galite rasti dance.lt puslapyje.

Renginį organizuoja: Lietuvos šokio informacijos centras

Renginį ir Lietuvos šokio informacijos centro veiklą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Skaityti daugiau