„Dance Well“ projektas skatintis Parkinsono ir judėjimo sutrikimų turinčių žmonių fizinės ir psichologinės sveikatos stiprinimą

2022 m. rugpjūčio 1 dieną Lietuvos šokio informacijos centras kartu su užsienio partneriais pradėjo vykdyti Kūrybiškos Europos projektą „Dance Well“.

„Dance Well“ – tai tarptautinis projektas, vienijantis 8 organizacijas iš 5 Europos šalių (nevyriausybines kultūros įstaigas, atstovaujančias šiuolaikinį šokį ir šokio bendruomenę, akademines bendruomenes bei organizacijas, užsiimančias tyrimais, mokymais, analizėmis, metodikų rengimu ir kt.). Šių partnerių bendradarbiavimo tikslas yra remti šokio menininkų ir šokio organizacijų kompetencijų kėlimą bei profesinio meistriškumo didinimą, siekiant pakviesti ir įtraukti parkinsono liga sergančius ar kitų judėjimo sutrikimų turinčius žmones į partnerių organizacijų veiklas, ir tokiu būdu skatinti judėjimo sutrikimų turinčių žmonių fizinės ir psichologinės sveikatos stiprinimą.

Dauguma judėjimo sutrikimų yra sunkiai gydomi arba visai neišgydomi, tačiau yra įmanoma stabdyti simptomų progresą. Covid-19 pandemija ypač sustiprino judėjimo sutrikimų turinčių asmenų socialinę atskirtį, kuri gali lemti jų gyvenimo kokybės pablogėjimą: fizinis neaktyvumas, stresas ir vienatvė gali apsunkinti sutrikimų eigą, sukelti įvairias komplikacijas (pvz. širdies ir kraujagyslių ligos, osteoporozė, nemiga, depresija, kognityvinių funkcijų suprastėjimas ir kt.). Todėl projekto partneriai siekia ne tik užtikrinti judėjimo sutrikimų turintiems žmonėms pritaikytų fizinio aktyvumo veiklų organizavimą (šios veiklos padeda puoselėti „pozityvią raumenų atmintį“), bet ir sukurti sąlygas jų emociniam gerbūviui, sukurti erdvę jų kūrybai, bendruomenių kūrimui, turiningam laisvalaikio leidimui.

Šokio integravimas Parkinsono ligos ir kitų judėjimo sutrikimų gydymui ir šių ligų pasekmių švelninimui yra pasaulinė praktika, populiarėjanti nuo 2000-ųjų pradžios. Įvairios tarptautinės organizacijos kaupia ir dalijasi metodais, gerosiomis patirtimis, tačiau šios veiklos dažnai yra fragmentiškos, lokalios. Kol kas Europoje nėra didelio organizacijų tinklo, gebančio inicijuoti tiriamąją – metodinę veiklą, užtikrinančią šokio pritaikomumą ir prieinamumą, teigiamos įtakos didinimą judėjimo sutrikimų turintiems žmonėms. „Dance Well“ taip pat prasidėjo kaip lokali iniciatyva 2013 m. Italijoje (daugiau informacijos čia: shorturl.at/iswIY; shorturl.at/cpsQW), o iki 2019 metų jau buvo išplėsta tarptautiniu mastu ir Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbta, kaip gerasis pavyzdys, išryškinantis kultūros ir meno svarbą įvairių visuomenės narių sveikatai ir gerovei.

Projekto misija – suvienyti ir puoselėti Europos choreografų, menininkų, šokio organizacijose dirbančių specialistų, mokslininkų ir medicinos atstovų bendruomenę, pasižyminčią aukštomis kompetencijomis ir žiniomis neurologinių judėjimo sutrikimų problematikos srityje. Ši bendruomenė, pasitelkdama kūrybos procesus, šokio technikas bei tarptautinę patirtį, skatins judėjimo sutrikimų turinčių žmonių integraciją visuomenėje, marginalizuotų grupių įtraukimą, kultūrinį dialogą bei kultūros, kaip vieno iš (savi)pagalbos įrankių, įgalinimą. Projekto metu, atliekant šokio praktikos ir kūrybinių procesų tyrimus ir plėtrą, tikimasi atrasti ir aktyvuoti  naujas praktikas ir kūrybinius metodus, galinčius sukurti sąlygas judėjimo sutrikimų turinčių žmonių gyvenimo kokybei gerinti.

Projekto metu bus organizuojami mokymai profesionaliems šokėjams, kurie vėliau organizuos kūrybinius šokio užsiėmimus judėjimo sutrikimų turintiems žmonėms savo šalyse. Iš Lietuvos prie projekto prisijungia šie šokėjai:

  1. Adrian Carlo Bibiano
  2. Erika Vizbaraitė
  3. Gabija Blochina
  4. Goda Laurinavičiūtė
  5. Mantas Stabačinskas
  6. Marius Pinigis

Projekto partneriai:

  1. Comune Di Bassano Del Grappa (Italija, koordinuojanti įstaiga)
  2. Kampnagel Internationale Kulturfabrik GMBH (Vokietija)
  3. Danse A Lille – Le Gymnase – Centre De Developpement Choregraphique (Prancūzija)
  4. La Briqueterie Centre De Developpement Choregraphique Du Val De Marne Association (Prancūzija)
  5. Lietuvos šokio informacijos centras (Lietuva)
  6. Tanec Praha Z.U. (Čekija)
  7. Fondazione Fitzcarraldo (Italija)
  8. Fondazione Universita Ca Foscari Venezia (Italija)

Projektą dalinai finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“.

Skaityti daugiau