Baltijos šalių šokis – didžiausioje šokio mugėje Vokietijoje

Šią savaitę Diuseldorfo mieste (Vokietija) prasidės vienas svarbiausių šokio profesionalams skirtas renginys – 14-oji Tarptautinė šokio mugė Tanzmesse NRW (Internationale Tanzmesse NRW). Po pandeminės pertraukos ir vėl gyvai vyksiantis renginys rugpjūčio 31–rugsėjo 3 d. suburs dalyvius ir svečius iš 45 pasaulio šalių.

Nuo 1994 m. kas dvejus metus Šiaurės Reino-Vestfalijos regiono sostinėje rengiama Tarptautinė šokio mugė kelioms dienoms paverčia Diuseldorfo miestą pasauline šokio sostine, mat jau seniai yra tapusi pagrindine šokio kūrėjų, atlikėjų, vadybininkų, prodiuserių, festivalių vadovų ir kitų šios srities profesionalų iš viso pasaulio susitikimų ir kūrybinių mainų vieta.

Tanzmesse, NRW-Forum / Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka

„Didžiausi rezultatai pasiekiami, kai yra veiklos tęstinumas – kiekvienos šalies šokio vardas pasaulyje randa savo vietą, ne dėl pavienių spektaklių pristatymo viename ar kitame festivalyje, o dėl gilesnio ir platesnio tos šalies šokio bendruomenės pristatymo, kūrėjų ir šokio organizacijų įsitraukimo į įvairius tarptautinius bendradarbiavimo projektus. Tarptautinė šokio mugė Tanzmesse NRW, vykstanti kas dvejus metus Diuseldorfe, yra puiki platforma ne tik megzti naujus ryšius, dalintis idėjomis, įsikvėpti, skleisti informaciją, bet ir gilinti jau esamas idėjas bei partnerystes. Per tokius susitikimus labai dažnai ne tik gimsta projektų užuominos, bet ir padedami parašai ant jau ilgesnį laiką vystomų projektų,“ – patirtimi Tarptautinėje šokio mugėje dalijasi Lietuvos šokio informacijos centro direktorė Gintarė Masteikaite.

Gintarė Mastaeikaitė / Martyno Plepio nuotrauka

Didesnis Baltijos šalių šokio scenos matomumas pasaulyje

Tarp 86 šokio organizacijų stendų šiemet Tarptautinėje šokio mugėje pirmą kartą bus pristatytas jungtinis Baltijos šalių šokio stendas, bendrai pristatantis Estijos, Latvijos ir Lietuvos šokio menininkus ir organizacijas. Šiame stende mugės svečių lauks šokio kūrėjai, šokio trupių, teatrų, kitų šokio organizacijų ir aukštųjų mokyklų atstovai, kurie supažindins su kiekvienos šalies šokiu ir bendrai pristatys Baltijos šalių šokio sceną.

Idėja šokio mugėje pristatyti ne kiekvieną šalį atskirai, o sujungti jėgas ir prisistatyti kaip regionui Lietuvos, Latvijos ir Estijos šokio organizacijoms kilo po sėkmingo bendradarbiavimo rengiant Baltijos šalių šokio platformą. Siekdami didesnio Baltijos šalių šokio scenų ir kūrėjų matomumo, Lietuvos šokio informacijos centras, Latvijos šokio informacijos centras ir Estijos šiuolaikinio šokio platforma „Sõltumatu Tantsu Lava“ jėgas suvienijo dar 2018 metais. Dar po metų Vilniuje įvyko pirmoji Baltijos šalių šokio platforma, antroji vyko šiemet Taline, o trečioji numatyta 2024 m. vasarį Rygoje. Tad Baltijos šalių šokio stendo lankytojai bus kviečiami atvykti į šį renginį ir susipažinti su menininkais bei pamatyti geriausius mūsų regiono šokio kūrinius gyvai.

„Bendras Baltijos šalių šokio pristatymas yra natūrali Baltijos šokio platformos tąsa. Po pirmosios Baltijos šokio platformos, prieš trejus metus, pamatėme, kad bendradarbiavimas neša didelę pridėtinę vertę ne tik šokio bendruomenei, bet ir užsienio profesionalams. Pristatydami regioną, turime stipresnį ir įvairesnį kontekstą, platesnį kūrėjų ratą bei įvairesnį spektrą šokio spektaklių“, – teigia G. Masteikaitė.

Baltijos šokio platforma / Aron Urb nuotrauka

Estijos šiuolaikinio šokio platformos „Sõltumatu Tantsu Lava“ vadovė Triinu Aron pabrėžia, kad Batijos šokio platforma suteikia galimybes iš naujos perspektyvos pažvelgti į Baltijos šalių šiuolaikinį šokį ir jo galimybes. „Tai, kas vakar atrodė neįmanoma, šiandien virto naujomis galimybėmis. Jau pirmosios bendros veiklos kartu su kolegomis iš Latvijos ir Lietuvos paspartino šiuolaikinio šokio vystymąsi Estijoje ir padidino jo matomumą ne tik šalies, bet ir tarptautiniu mastu. Ir tai tik pradžia“ – džiaugiasi T. Aron.

Triinu Aron / Aron Urb nuotrauka

Mugės svečių lauks Baltijos šokio organizacijų parengta programa

Rugsėjo 1 d. Tarptautinė šokio mugėje įvyks specialus Baltijos šalių šokio pristatymas, kuriame laukiama daugiau nei 100 scenos menų specialistų, prodiuserių, festivalių vadovų ir kitų organizacijų atstovų bei kūrėjų. Šis pristatymas yra įtrauktas į oficialią mugės programą ir buvo inicijuotas pačių tarptautinio renginio organizatorių, siekiant akcentuoti pirmąjį bendrą Baltijos regiono prisistatymą. Tą pačią dieną Tarptautinės šokio mugės programoje bus rodomas Vokietijoje gyvenančios lietuvių šokėjos ir choreografės Raimondos Gudavičiūtės spektaklis „M(other)“. Šis darbas atstovaus Baltijos šalių šokį ir į 30 šokio spektaklių programą mugės organizatorių buvo atrinktas iš daugiau nei 800 pateiktų paraiškų.


Raimonda Gudavičiūtė M(other) / De-Da Production nuotrauka

Iš viso Tarptautinės šokio mugės scenose, įsikūrusiose Diuseldorfo, Krėfeldo ir Lėverkuzeno mietuose, bus pristatyti 83 šokio spektakliai, eskizai, instaliacijos ir kiti projektai, sukurti menininkų iš Afrikos, Azijos, Australijos, Europos, Šiaurės, Centrinės ir Pietų Amerikos. Lietuvos atstovai mugėje prisistatys jau tryliktąjį kartą.

Baltijos šokio platformos organizatoriai: Lietuvos šokio informacijos centras, Latvijos šokio informacijos centras, Estijos šiuolaikinio šokio platforma STL.

Partneriai ir rėmėjai: Baltijos kultūros fondas, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Estijos Respublikos kultūros ministerija, Estijos kultūros fondas, Latvijos Respublikos kultūros ministerija, Valstybinis kultūros fondas (Latvija).

Skaityti daugiau