Festivalio „Plartforma“ savaitgalis: šokis – tėvams, cirkas – vaikams

Jau šį ketvirtadienį, rugsėjo 8 d., startuoja XVI tarptautinis menų festivalis „Plartforma“. Šįmet jis pasitinka nauju formatu – vyksta visus metus, o rugsėjo mėnesį laukia net du savaitgaliai su cirko, šokio ir teatro programa. Pirmasis savaitgalis skirtas tėvams ir vaikams: nuo jautraus mamos-sūnaus šokio dueto „(M)other“ iki muzikinio cirko pasirodymo „Man Strikes Back“, kuriame susiduria žmogus ir technologijos.

Man Strikes Back / Organizatorių nuotraukų archyvas

Šiųmetinė festivalio tema – namai – tai nuoroda į nepaliaujamai keliaujančius ar migruojančius, į neišsenkantį vaikų-tėvų diskursą, į sugrįžimą į save, o gal ir į ateitį. Tad ir festivalio rudens sezoną atidarys lenkų Teatr Nowszy spektaklis „Odisėjas“. Pasak kūrėjų vis rečiau išsiruošiame į kelionę, kuri yra ne tik nuotykis, bet ir vidinio virsmo kelias. Galime nuskristi į pasaulio galą, bet tai nereiškia, kad peržengiame kokias nors asmenines ribas. Tai – yra ne tik nuoroda į Homero Odisėjo keliones. Tai taip pat kūrybinis kelias nuo mitologinio chaoso iki Kubricko kosmoso poezijos.

Kiekvienas dalyvis gaus ausines, kurios taps vartais į atlikėjų sukurtą šokio ir teatro pasaulį, nepasiekiamą atsitiktiniams praeiviams. „Odisėjas“ kviečia atrasti drąsą kelionei į save. Spektaklis bus rodomas rugsėjo 8 ir 9 d. Klaipėdos autobusų stotyje. Iš anksto rezervuojamų vietų į spektaklius nebeliko, tačiau norintys pamatyti kviečiami į „gyvą“ eilę prieš spektaklį. Neatvykus užsiregistravusiems, laisvos vietos bus perduodamos laukiantiems.

Odisėjas / Organizatorių nuotraukų archyvas

Rugsėjo 9 d. 19 val. Klaipėdos kultūros fabrike „Plartforma“ pristatys puikiai kritikų įvertintą šokio spektaklį „M(other)“, kuriame choreografė Raimonda Gudavičiūtė šoka su sūnumi Elias ir kelia klausimą, kaip suderinti šeimą ir karjerą. Mamai šokant su sūnumi, kuris spektaklį papildo savo įtakomis ir patirtimis, scenoje vyksta nuolatiniai mainai, susiję su daugeliu tapsmo ir buvimo mama aspektų. Tai, kas prasideda kaip šeimos istorija, perauga į empatišką dialogą tarp dviejų ekspertų, kurie ne tik dalijasi savo žiniomis apie breiką ir šiuolaikinį šokį, bet pasiūlo ir visiškai naujas požiūrio į motiną ir sūnų, lyčių vaidmenis bei meno ir gyvenimo santykį perspektyvas. Rezultatas – emocingas, jaudinantis, bet kartu ir kritiškas mamos ir sūnaus duetas, kuriame stengiamasi ne tik atsakyti į esminius klausimus, bet ir atverti nuostabų motinystės kompleksiškumą. Tačiau „M(other)“ skirtas ne tik tėvams ir jų vaikams, bet ir kiekvienam, žongliruojančiam su skirtingais gyvenimo vaidmenimis ir bandančiam atrasti balansą.

M(other) / Organizatorių nuotraukų archyvas

Savaitgalio programą rugsėjo 11 d. 18 val. užbaigs belgų trupės Post uit Hessdalen cirko spektaklis „Man Strikes Back“. Tai – muzikinis žmonių ir robotų cirko pasirodymas, skirtas 6 metų ir vyresniems žmonėms bei robotams. Scenoje tik penki mediniai trikampiai, žonglierius ir būgnininkas. Spektaklyje viskas priklauso nuo žonglieriaus tikslumo ir jėgos, nuo būgnininko greičio ir reakcijos. Iki kol įsimaišo mediniai trikampiai ir užima savo pozicijas. Tuomet koncertas virsta įspūdinga choreografija, bet kas kam vadovauja? Ir kuriam kurio reikia? Kuo gyvesni trikampiai, tuo žonglieriui sunkiau išlaikyti kamuoliukus ore… Anot šokio kritiko Jacoba Waumans „Šis pasirodymas yra visiškas gaivalas,  linksma ir jaudinanti kova tarp žmonijos ir technologijų.“

Ateinančią savaitę festivalio lankytojai kviečiami į trupės Wauhaus (Suomija) spektaklį „Flashdance“, dedikuotą tamsai; Soňa Ferienčíková, Mária Júdová, Alexandra Timpau (Čekija, Slovakija) spektaklį „Inbetween“, kurio ašimi tampa milžiniškas it burė audinys ir Auksiniu scenos kryžiumi kategorijoje „Geriausias metų spektaklis vaikams ir jaunimui“ apdovanotą „Me two / Savoj krūvoj“ (Vilniaus miesto šokio teatras Low Air). Organizatoriai primena, kad festivalis šiemet tęsiasi visą rudenį. Išsamiau apie pasirodymus spalio ir lapkričio mėnesiais ateinančiuose spaudos pranešimuose.

***

Tarptautinio menų festivalio „Plartforma“ misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti skirtingų šalių meninę patirtį bei kūrėjų kūrybinį potencialą. Festivalyje pristatomi šiuolaikinio šokio ir teatro, naujojo cirko, performanso, muzikos ir vizualaus meno kūrėjai bei jų grupės. Tai – vienintelis interdisciplinaraus pobūdžio festivalis Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje, be kultūrinės vykdantis ir edukacinę funkciją – supažindina ir ugdo publiką suprasti ir vertinti šiuolaikinę meno raišką.

„Plartforma“ ilgametis Klaipėdos miesto reprezentacinis festivalis, 2019-2021 m. įtrauktas į Strateginių Lietuvos festivalių sąrašą, o nuo 2015 m. jis apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“. Festivalį organizuoja Menininkų grupė „Žuvies akis“ ir finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Klaipėdos miesto savivaldybė.

Organizatoriai pasilieka teisę keisti festivalio programą. Naujausią informaciją rasite FB puslapyje „Menų festivalis Plartforma“ arba internetinėje svetainėje www.plartforma.lt

Bilietus į mokamus festivalio renginius platina www.bilietai.lt

Skaityti daugiau