Kaip tu jauti(esi)? Low Air teatro-mokyklos renginyje – dėmesys žiūrovams, Ukrainai ir jauniesiems šokėjams

9-ajį šokio pamokų sezoną įpusėjusi Low Air Vilniaus miesto šokio teatro-mokyklos komanda vasario 4-5 dienomis Menų spaustuvėje surengė kasmetinį šokio kompozicijų ir spektaklių savaitgalį „Didysis metų įvykis“. Trijų dalių renginyje šeštadienį buvo galima išvysti vaikų, paauglių, suaugusiųjų ir senjorų šokio pasirodymus. Taip pat vakaro metu buvo pristatytas Low Air alumnės, o dabar ir šokio mokytojos Vaivos Paukštės teatro meno, režisūros magistro darbo menini tyrimas – spektaklis „Sapnuojanti gražuolė“ bei įteiktos dvi Low Air įsteigtos edukacinės stipendijos. Antrąją renginio dieną ten pat parodytas Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas šokio spektaklis  „me two / Savoj krūvoj”, atliekamas ilgamečių Low Air šokio mokyklos šokėjų.

Dainiaus Putino nuotrauka

Šiemet „Didžiajam metų įvykiui“ pasirodymus ruošė 13 hiphopo, hauso, breiko, waackingo, džiazo, šiuolaikinio ir kitų šokio stilių mokytojų. Scenoje šoko daugiau nei 200 šokėjų, iš viso pristatę 33 šokio kompozicijas. Renginyje taip pat pasirodė Vilniaus kolegijos šokio pedagogikos 3 kurso studentai, kuriuos studijų metų moko Low Air šokio mokyklos mokytojas Marius Eidrigevičius. Tarp vakaro svečių – ir mokytojai iš Ukrainos, renginiui paruošę šokio kompoziciją karo tema. Fizinio teatro atstovai iš Ukrainos Maria Koreneva ir Sandro Garibashvili, šiuo metu gyvenantys ir dirbantys Vilniuje, su Low Air šokio mokyklos mokiniais dirbo sausį ir savo programą tęs vasario mėnesį.

„Kaip tu jauti(esi)?“ – tokiu neįprastu klausimu buvo pasitikti ir išlydėti renginio žiūrovai. Integravusi išmaniąsias technologijas, Low Air komanda du kartus, prieš prasidedant renginiui ir po jo, kvietė kiekvieną atėjusį telefonu skenuoti QR kodą ir atsidarius nuorodai įrašyti tris žodžius, išreiškiančius žiūrovo tuometinę būseną. Visi žiūrovų atsiliepimai realiuoju laiku buvo rodomi pagrindiniame renginio ekrane.

Vienas Low Air įkūrėjų, Laurynas Žakevičius, teigia, kad „kultūros reikšmę mes, visuomenė, prisiminėme pandemijos pradžioje, kuomet žmonės neteko galimybės fiziškai prisiliesti prie kultūros, ėmė prastėti mūsų psichologinė sveikata. Atitinkamai pradėjome kelti klausimus, kas gali mums padėti, atstatyti emocinę ar net fizinę būklę. Ir šioje vietoje pirmiausia į pagalbą atėjo kultūros ir kūrybinių industrijų sektorius, ėmęs dalintis viskuo, ką turi – organizavęs nemokamus nuotolinius renginius, veiklas, siūlęs įvairias idėjas. Tai padėjo žmonėms nepalūžti, stabilizuoti savijautą. Tik tuomet vėl ėmėme pastebėti, kad galbūt kultūra gali tapti ne tik terpe gerai praleisti laiką, bet ir yra vienas iš veiksnių, darančių įtaką mūsų sveikatai. Apie tai privalom kalbėti dar garsiau.” Žiūrovams virtualiai pasidalinus savo emocijomis ir mintimis, jie buvo kviečiami dar kuriam laikui neišjungti savo mobiliųjų telefonų – Low Air įkūrėjai L. Žakevčius ir Airida Gudaitė skatino kiekvieną susimąstyti ir apie karo žiaurumus patiriančius Ukrainos gyventojus, jų savijautą, bei kolektyviai prisidėti prie akcijos „Radarom”.

Svarbiu renginio akcentu, kaip ir kasmet, tapo edukacinių stipendijų įteikimas. Low Air šokio mokykloje didelis dėmesys skiriamas šokėjų tobulėjimui ir jų motyvacijos didinimui, tad skatinamosiomis stipendijomis už sukauptą patirtį, šokio technikos pažangą ir aktyvų dalyvavimą įvairiose šokio veiklose apdovanotos dvi šokėjos. Šiemet stipendijas laureatėms įteikė Vilniaus mero patarėjų grupės vadovė Ieva Dirmaitė.

Dainiaus Putino nuotrauka

Perspektyviausia mokyklos šokėja tapo Saulė Taločkaitė, besidalinanti, kad gauta stipendija „be galo daug reiškia. Tai ne tik motyvacija, paskatinimas šokti toliau – tai ir raktas į naujus patyrimus, galimybes. Nors ir šiek tiek gėda pripažinti, bet tai man yra didelis asmeninis „patvirtinimas”, kad esu verta. Nekantrauju vis labiau įsilieti į šokio gyvenimą, tobulėti, patirti, jausti ir ateity studijuoti šokį!”

Pažangiausia mokine buvo paskelbta Smiltė Kavoliūnaitė, kuri gautą stipendiją planuoja panaudoti šokio pamokoms ar spektakliams, kad galėtų išbandyti dar daugiau šokio stilių ir technikų bei gilinti jau turimą patirtį. „Nemeluosiu, jaučiu ir didelę atsakomybę įgyvendinti tuos tikslus. Sužinojusi, kad esu viena iš nominantų, buvau labai nustebusi, nes įrodžiau sau, jog galiu pasiekti tai, kas atrodo nepasiekiama” – sako S. Kavoliūnaitė.

Dainiaus Putino nuotrauka

Stipendijas pažangiausiems ir perspektyviausiems paskatinti skiria Low Air Vilniaus miesto šokio teatro ir to paties pavadinimo šokio mokyklos įkūrėjai A. Gudaitė ir L. Žakevičius, kurie yra apdovanoti Boriso Dauguviečio auskaru už sėkmingas naujų sceninės išraiškos formų paieškas, jungiant gatvės šokį ir teatrą spektakliuose bei Lietuvos šiuolaikinio šokio veidą keičiančią pedagoginę veiklą.

„Didysis metų įvykis” žymį pirmojo Low Air šokio pamokų sezono semestro pabaigą ir skelbia kvietimą visus judesio mylėtojus, nepriklausomai nuo jų amžiaus ir turimos patirties, nuo vasario mėnesio jungtis į šokio pamokas Low Air šokio mokykloje. Daugiau informacijos apie Low Air veiklą bei registracija į pamokas: www.lowair.lt

Skaityti daugiau