Tarptautinę šokio dieną – renginiai, kalbantys apie šokio galias

Tarptautinę šokio dieną, balandžio 29 d. Lietuvos šokio informacijos centras kviečia visus į renginius, dedikuotus keturiems pagrindiniams šokio aspektams: šokiui kaip kūrybiniam procesui, saviraiškai, komunikacijai tarp žmonių ir sričių, bei šokiui, kaip gyvenimo šventei.

Dance Well šokio bendruomenės užsiėmimas. Gintarės Žaltkauskaitės nuotr.

Šokiui kviečiantis festivalis

„Švęsdami šokio dieną skelbiame žinutę, kurią bandome perteikti visais mūsų organizuotais renginiais – šokis gali be galo daug! Savy talpindamas kuriantį, komunikuojantį, patyrimą ir pažinimą skatinantį poveikį – šokis, kaip meno rūšis, yra prieinamas kiekvienam! Todėl sveikiname visus šokančius, kuriančius šokį, mėgstančius jį ir dar neatradusius šokėjų savyje!“ – šiuolaikinio šokio bendruomenės vardu visuomenę sveikina Lietuvos šokio informacijos centro ir šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ vadovė Gintarė Masteikaitė.

Tarptautinė šokio diena sutampa ir su Vilniuje, Ukmergėje ir Žagarėje vyksiančio tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ pirmosiomis dienomis (04.26 – 05.14). Po dienos renginių vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami į festivalio spektaklius – Nacionalinėje dailės galerijoje 18 val. vyks katalonų šokėjos Ainos Alegre FANDANGO & OTHER CADENCES – STUDY 4 spektaklis, o iš karto po jo, 19 val., Menų spaustuvėje bus pristatytas itin jautrus Norvegijos kūrėjo Daniel Mariblanca darbas – 71BODIES 1DANCE.

Aina Alegre kartu su draugu ir choreografu Yannicko Hugrono papasakos apie baskų liaudies šokių šokėjo patirtį, ners į savo praeitį, į fizinę atmintį ir sukurs istoriją su keliomis spragomis ir laiko kišenėmis, leidžiančiomis suaktyvinti vaizduotę. Tuo tarpu 71BODIES 1DANCE tarpdisciplininė, choreografinė Danielio Mariblancos iniciatyva papasakos 71 asmeninę istoriją, kuriomis pasidalino Norvegijoje, Švedijoje, Danijoje ir Ispanijoje gyvenantys translyčiai ir lyties neatitinkantys asmenys. Šokio spektaklis bus palydėtas „Black (Little) Boxes“ instaliacijomis, skirtomis ištrinti atstumą ir kurti artumo emociją tarp veikėjo ir žiūrovo. Žiūrovai taps vieno iš 12 veikėjų pasakojimo ir (arba) gyvenimo akimirkos dalyviais.

Ainos Alegre FANDANGO & OTHER CADENCES – STUDY 4 spektaklis. Nathalie Sternalski nuotr.

Gydantis šokis

Apie šokį, kaip saviraišką ir būdą gerinti fizinę bei emocinę būklę, jau dešimtmetį kalba bendruomenė „Dance Well“, kuri šiais metais, minėdama šokio dieną, pakvietė savo narius, judėjimo sutrikimus turinčius žmones, dovanoti šokį pėsčiųjų perėjose ir kartu kurti trumpus vaizdo klipus. Visi „Dance Well“ bendruomenės partneriai pasidalins sukurtais filmais savo kanaluose. Projekte dalyvavo 8 organizacijos iš 5 Europos šalių (tarp kurių yra ir Lietuva). Lietuvos „Dance Well“ užsiėmimų dalyviams šis šokis perėjose buvo pirmasis projekto pagrindu įvykdytas viešas pasirodymas.

„Būdami iniciatyvos „Dance Well“ dalimi, jau ne pirmus metus jaučiame prasmę komunikuoti būtent šį šokio aspektą – išryškinti šokio svarbą įvairių visuomenės narių sveikatai ir gerovei“, – kalba Lietuvos šokio informacijos centro vadovė Gintarė Masteikaitė.

Europos choreografų, menininkų, šokio organizacijose dirbančių specialistų, mokslininkų ir medicinos atstovų bendruomenė, pasitelkdama kūrybos procesus, šokio technikas bei tarptautinę patirtį, skatina Parkinsono liga sergančių ir kitų judėjimo sutrikimų turinčių žmonių integraciją visuomenėje, kultūrinį dialogą bei kultūros, kaip vieno iš (savi)pagalbos įrankių, įgalinimą.

Dance Well šokio bendruomenės užsiėmimas. Gintarės Žaltkauskaitės nuotr.

Kuriantis šokis

Trečiasis tarptautinės šokio dienos akcentas – šokio dramaturgo ir kuratoriaus Thomas’o Schaupp’o (Vokietija) sugrįžimas į Lietuvą! Balandžio 29 d. 10.30 – 13.30 Menų spaustuvėje vyks nemokamas T. Schauppo seminaras, kuriuo metu visi norintys profesionalūs ir pradedantys šokio menininkai, šokio mokytojai, kitų scenos meno atstovai ners gilyn į dramaturgijos vandenis ir bandys tiesti tiltus tarp meno kūrinio ir žiūrovo, bei ugdyti kūrybinį ir kritinį mąstymą. Šokio dramaturgas Thomas Schaupp, dėstantis aukštosiose meno mokyklose Berlyne, Reikjavike, Pekine, yra vienas iš seminarų bei tinklalaidžių „Kontekstualizuojant šokį“ kuratorių.

Thomaso Schauppo seminaras Kauno mieste

Komunikuojantis šokis

Na, o 15 val. Vilniaus miesto žiūrovai kviečiami į ypatingą kino seansą MO muziejuje. Ekrane – Lietuvos šiuolaikinio šokio ir kino kūrėjų sukurti filmai. Filmų programą parengė ir pristato trys scenos meno organizacijos: Lietuvos šokio informacijos centras, „Be kompanijos“ ir MMLAB (Meno ir mokslo laboratorija). Pasak renginio organizatorių, tai puiki proga praplėsti suvokimą apie šokio ir kino galimybę veikti kartu, kurti naują šokio ir kino kalbą. Po peržiūros žiūrovai kviečiami pasilikti pokalbiui su filmų kūrėjais ir herojais apie šokio filmų žanrą, paliečiant ir asmenines šokio menininkų kūrybines tendencijas ir kūrimo procesus.

Filmų premjera Skalvijos kino centreGintarės Žaltkauskaitės nuotr.

Šiuolaikinio šokio menininkė Greta Grinevičiūtė šokio filmų programoje pristatys net du naujausius savo kūrinius. Pirmasis – kartu su režisiere Marija Kavtaradze ir vaizdo operatoriumi Vytautu Katkumi kuriamo šokio filmo „Šokis tėčiui“ kūrybinio proceso pristatymas. Tai filmas apie du labai skirtingus, vienas kitam brangius žmones, kurie judesio, tylos pauzių ir žvilgsnių pagalba bando parodyti vienas kitam meilę.

Kadras iš šokio filmo „Šokis tėčiui“

Antrasis G. Grinevičiūtės kūrinys – dokumentinis šokio portretas „Airos šokis“, prodiusuojamas Lietuvos šokio informacijos centro. Šis filmas kvies žiūrovą pažinti vieną garsiausių Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjų Airą Naginevičiūtę nekonvenciniu būdu. Filmo realybėje susidurs šokio kūrėjai, vienu ar kitu būdu dalyvavę ir/ar vis dar dalyvaujantys menininkės gyvenime.

Kadras iš filmo „Airos šokis“

Trijų dalių psichologinės biografijos „Atsinešiau su savimi“ filmą pristatantis kūrėjas Marius Paplauskas filmu kviečia naujai pažinti Lietuvoje žinomus šiuolaikinio šokio menininkus Airidą Gudaitę, Mantą Stabačinską ir Agnietę Lisičkinaitę. Įdėmiu, tačiau itin jautriu žvilgsniu, bus tyrinėjamos asmeninėje erdvėje atsiveriančios šokio meno kūrėjų istorijos žmogiškumo pusės, paženklintos stiprių, dažnai ribinių išgyvenimų.

Daugiau apie visus renginius ir projektus galite sužinoti dance.lt

Mūsų veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė.

Skaityti daugiau