Šokio diena: „Low Air“ kviečia atrasti poilsį judesyje

Tarptautinė šokio diena kasmet minima balandžio 29 d., siekiant populiarinti šokio meną bei didinti supratimą apie jo kultūrinę, fizinę bei emocinę vertę.

Dainiaus Putino nuotr.

Vilniaus miesto šokio teatras ir mokykla „Low Air“ šią progą švenčia muzikalaus judesio fragmentus perkeldami į sostinės gatves. Tai jau kasmetine miesto tradicija tapęs būdas plačiai liudyti apie šokio naudą ir savo pavyzdžiu praeivius kviesti prisiminti arba naujai atrasti, ką žmogui dovanoja šokis. Šiemet programa bus dar ypatingesnė  – skiriama minėti Vilniaus 700 metų jubiliejų. Kad miestiečiams būtų lengviau įsitraukti į šventę, „Low Air“ visus norinčius kvies ne tik stebėti skirtingose lauko erdvėse vyksiančius šokėjų pasirodymus, bet ir sudalyvauti nemokamose šokio improvizacijose, pamokose ir laisvų pasirodymų rateliuose.

Istoriškai, šokis visada buvo neatsiejama žmogiškosios prigimties dalis. Nuo genčių ritualų iki modernesnes kultūras vienijančių judesio papročių, šokis atliko svarbų vaidmenį, kaip išraiškos forma, leidžianti žmonėms bendrauti, užmegzti ryšius ir pasakoti istorijas, peržengiant kalbos barjerus.

Pati kūno fiziologija sutverta iš atsikartojančių ritmų: greitėjantys ir nurimstantys širdies dūžiai, kraujo pulsavimas galūnėse, įkvėpimas ir iškvėpimas, choreografiškai tikslūs kūno atsinaujinimo ciklai. Gyvybė šoka, net kai patys to nejaučiate.

Tomo Bražinsko nuotr.

Pažinus savo vidinį judėjimą ir iškėlus jį išorėn, įvyksta savotiškas susitaikymas su savo kūnu. Šokant atsipalaiduojama, išlaisvinamos mintys, išjudinami tie kaulai ir raumenys, kurie ilgai neturėjo progos veikti. Tai būdas palaikyti formą, ugdyti ištvermę ir pagerinti širdies bei kraujagyslių sveikatą. Reguliarus šokis taip pat gali pagerinti raumenų jėgą ir lankstumą, pusiausvyrą ir koordinaciją bei bendrą kūno laikyseną, sumažinti stresą ir nerimą, skatinti proto aštrumą bei pagerinti pasitikėjimą savimi. Įrodyta, kad šokio metu kūne išsiskiria endorfinai – natūralūs nuotaiką pakeliantys organizmo hormonai.

Skamba kaip oksimoronas, tačiau per fizinį aktyvumą, pasitelkiant tiek kūną, tiek ir mintis, galima pasiekti aukščiausią poilsio būseną. „Low Air“ teigia, kad tik pailsėjęs – o svarbiausia, leidžiantis sau pailsėti – atranda motyvacijos lyg sėklas sėti gerus darbus, gražius žodžius, pozityvumą, meilę, laisvę.

Iš čia gimė „Low Air“ sumanyta frazė „pail(sėk)“. Būtent ji ir tampa pagrindine Šokio dienos nešama žinute visuomenei: šokis leidžia pailsėti, o tik iš sklidino savo jėgų resurso turime jėgų skleisti gėrį kitiems.

Tito Falkausko nuotr.

Pail(sėti) „Low Air“ balandžio 29 d. visus kvies skirtingose Vilniaus vietose. Galbūt jau visai netrukus galėsite pažvelgti, kas iš to išaugo.

Programa:

12:00 | Aikštė tarp Pylimo ir Pamėnkalnio g. (buvęs P. Cvirkos parkas).

13:00 | Reformatų parkas.

13:30 | MO muziejaus lauko erdvės: Vingrių skveras, MO pagrindinis įėjimas, MO terasa. 17:00 | Katedros aikštė

Šis renginys yra www.700vilnius.lt programos dalis.

Plačiau: www.lowair.lt

Skaityti daugiau