„Low Air“ gastrolių amplitudė – nuo Klaipėdos, Kelno iki Maljorkos

Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air” vienuoliktasis sezonas priartėjo prie finišo tiesiosios. Jį užbaigę spektakliu ritualu „Su(si)tikimas“ bei Tarptautinės šokio dienos renginiais sostinės  erdvėse, trupė leidžiasi į beveik du mėnesius truksiančią kelionę po skirtingus šalies miestus bei skleis savo vardą ir už jos ribų.

Festivalių scenose – tapatybės tyrinėjimai 

Sulaukusio didelio tarptautinės ir vietinės publikos bei kritikų dėmesio, „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanoto spektaklio (ne)paaugliams „me two / Savoj krūvoj“ kūrybinė komanda gegužės ir birželio mėnesiais leisis į turą po skirtingus šalies miestus ir juose vyksiančius festivalius.

Pasak choreografės Airidos Gudaitės, spektaklyje paliečiamos lytiškumo, santykių su tėvais, patyčių, seksualinio priekabiavimo temos nėra svetimos net ir svetur.

Martyno Plepio nuotr.

„Spektaklis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje priimamas ypatingai šiltai, vyresnę auditoriją stebina jaunuolių drąsa, ne vienas po spektaklio dėkoja, kad iškeliamos nepatogios temos ir jomis šokio tekstų, kodų, simbolių kalba atveriame nelengvą paauglio virsmą į suaugusįjį.“

Prasidėjęs nuo jaunų šokančių paauglių noro sukurti kūrinį ir kalbėti apie jų pasaulį jiems artima kalba, „me two / Savoj krūvoj“ gegužės 28 d. aplankys tarptautinio teatro festivalio „TheATRIUM“ publiką Klaipėdoje, o birželio 15 d. pakvies susitikti „Šokančios Ignalinos“ festivalyje.

Tapatybės paieškų estafetę perims choreografas ir šokėjas Marius Eidrigevičius, kuris naujausiame „Low Air“ ir Kauno kamerinio teatro koprodukcijos darbe „Vyrsmas“ pasakos apie emocinę kelionę iš aplinkos sudarytų vyriškumo stereotipų, savęs priėmimo link. Monospektaklis aplankys gegužės 25 d. Anykščiuose vyksiantį tarptautinį šokio festivalį „Pėdos“. Birželio 3 d. jis bus rodomas Suomijoje vyksiančio festivalio „Nordic Culture Club – Summer Festival“ metu.

Dainiaus Putino nuotr.

Kita stotelė – Maljorka ir Kelnas

Toliau šokio teatro gastrolių geografija plėsis ir į kitas šalis. Gegužės 1014 d. Airidos Gudaitės, Lauryno Žakevičiaus ir Roko Šaltenio kūrybinis trio pristatys būsimo spektaklio „Vienudu“ eskizą tarptautinio šokio festivalio „Palma Dansa“ publikai Maljorkoje.

Pasakodami apie gimstantį spektaklį, kūrėjai teigia, kad šokis pirmiausiai atspindi žmogaus santykį su savimi pačiu.

Dainiaus Putino nuotr.

„Jautrumas nuo pat pradžių tapo atspirties tašku: kaip mes reaguojame, kai mus myli, kaip atsakome, kai susitinkame su išbandymais, ką darome, kai mus suerzina, kaip elgiamės ir ar galvojame, kai paprasčiausiai žaidžiame? Matant visa tai, šis santykis su kitu iš tiesų atsiskleidžia kaip santykis su mumis pačiais“, – pažymi L. Žakevičius.

Lauryno ir Roko tandemas leisdamasis į breiko šokio judesių ir judėjimo tėkmės tyrinėjimus, gretindamas juos su lietuvių liaudies šokiu, ieškos kūniškos, apčiuopiamos formos šokėjo identitetui skleistis. Tampant vienas kito veidrodiniais atspindžiais, šiandieniniame išankstinių nuomonių ir stereotipų šurmulyje, spektaklyje šokėjai mėgins atsigręžti į save, tvirtumą jautrume bei savęs jausmą kitame.

Kita svarbi stotelė – Kelno mieste gegužės 1921 d. vyksiantis tarptautinis festivalis „Sharing Across Borders“. Choreografų, prodiuserių ir šokio organizacijų tinklo „Studiotrade“, kuriam priklauso ir „Low Air“, dėka kūrėjų kolektyvai iš Švedijos, Islandijos, Vokietijos, Ispanijos ir Lietuvos pristatys savo darbus bei dalyvaus tinklaveikoje. Į pagrindinę programą taip pat įtrauktas  spektaklis „me two / Savoj krūvoj“. Jis bus rodomas gegužės 20 d. Edukacinėje „Sharing Across Borders“ dalyje numatytos kūrybinės dirbtuvės profesionalams. Vieną jų ves ir „Low Air“ komanda.

Martyno Plepio nuotr.

Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ siekia populiarinti šokio meną, pristatant profesionalius šokio spektaklius ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Vertindami palaikymą bei bendradarbiavimą su šalies valstybinėmis ir kultūros institucijomis, teatro kūrėjai yra dėkingi Lietuvos kultūros tarybai. „Low Air“ tikisi ir toliau ateityje reprezentuoti Lietuvos šokėjų darbus bei šalies vardą tarptautiniu lygiu.

Plačiau: https://lowair.lt/

Skaityti daugiau