Lietuvos šokis uždarys didžiausią šokio mugę Europoje

Lietuvos šokio organizacijų ir trupių atstovai ruošiasi kelionei į didžiausią Europoje tarptautinę šokio mugę „Internationale Tanzmesse NRW”, rugpjūčio 29 – rugsėjo 1 dienomis vyksiančią trijuose Vokietijos miestuose: Diuseldorfe, Krefede ir Leverkuzene. Su Lietuvos šokio atstovų delegacija, šiemet į Vokietiją vyksta Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“, kurio spektaklis „Žaidimas baigtas“ įtrauktas į meninę programą ir uždaro bienalę.

Vilniaus miesto šokio teatras Low Air, garso instaliacija „Žaidimas baigtas“ ©LauraVansevičienė

Anot Lietuvos šokio informacijos centro projektų koordinatorės Anastasijos Dichtiar, dalyvavimas tokio lygio renginyje itin svarbus dėl vienos didžiausių pasaulio šokio lauko atstovų koncentracijos, galimybių megzti tarptautinius ryšius ir pristatyti Lietuvos šokio bendruomenę plačiausiam profesionalų ratui. Tradiciškai nuo 1994-ųjų paskutinę rugpjūčio savaitę prasidedanti tarptautinė šokio bienalė Vokietijoje šiemet vyks jau tryliktą kartą. Joje bus įrengta per 100 stendų, kuriuose bus pristatyta daugiau kaip 1000 trupių ir šokio organizacijų. Skirtingose miestuose ir erdvėse bus pristatyta 50 spektaklių. Iš viso mugėje laukiama apie 1900 svečių.

Spektaklių pristatymas mugės metu @Dmitrijus Matvejevas

Pristatys Lietuvos ir Latvijos šokį

Jau vienuoliktą kartą Lietuvos šokio pristatymą mugėje organizuojantis Lietuvos šokio informacijos centras (LŠIC), viename iš šimto mugės stendų atstovaus Lietuvos šokio trupes ir organizacijas, taip pat pristatys informaciją apie kolegų, Latvijos šokio informacijos centro, vykdomą veiklą. Trijų Baltijos šalių šokio organizacijų atstovai planuoja vykdyti glaudesnį bendradarbiavimą ateityje su galimybe pristatyti Baltijos šalių šokio platformą, kartu dalyvauti tarptautiniuose tinkluose, šokio mugėse.

Tanzmesse NRW parodų salė NRW-Forum @Dmitrijus Matvejevas

Kartu su LŠIC komanda, į Vokietiją taip pat vyksta Šiuolaikinio šokio asociacijos atstovai: kūrėjos, choreografės, atlikėjos Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė, Kauno atstovė Birutė Letukaitė (Kauno šokio teatras AURA) bei Klaipėdos atstovė Agnija Šeiko (Šokio teatras PADI DAPI Fish). Be minėtų organizacijų atstovų Lietuvos stende bus pristatomi Lietuvos šokio festivaliai, šokio kompanijos, organizacijos, individualūs šokio menininkai ir tarptautinių rezidencijų programos. Rugpjūčio 31 d. Lietuvos stende vyks mugės lankytojų ir svečių priėmimas.

Lietuvos šokio delegacijos svečių priėmimas, vykdytas 2016 metais @Dmitrijus Matvejevas

„Low Air“ šokio teatras – pagrindinėje meninėje programoje

„Internationale Tanzmesse NRW“ visas keturias dienas svečius kvies į meninę programą, kurioje pasirodys 50 atrinktų trupių iš viso pasaulio, tarp kurių tokie įspūdingi vardai kaip „Cloude Gate“ ir „TAO dance theatre“. Pasirodymų sąraše – ir Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ su naujausiu savo spektakliu „Žaidimas baigtas“, už kurį jo kūrėjai 2016  metais apdovanoti Auksiniu scenos kryžiumi. „Jaučiamės pakylėti, labai džiaugiamės, kad buvome pastebėti ir atrinkti iš daugiau nei 700 dalyvių, patekome į laimingųjų 50-uką, kurie gyvai galės pristatyti savo darbus. Labai tikime jo sėkme ir ateitimi. Brangu tai, ką su dideliu tikėjimu kuriame, ruošiamės mugei ir tikimės pastebimai ir reprezentatyviai atstovauti Lietuvos šokio lauką.“ – apie pasirodymą mugėje kalba Airida Gudaitė, viena iš spektaklio kūrėjų ir atlikėjų. „Low Air“ šokio teatro įkūrėjams Laurynui Žakevičiui ir Airidai Gudaitei tai – jau atras kartas šioje mugėje: prieš šešerius metus čia jie pristatė savo pirmąjį urbanistinio šokio spektaklį „Feel link“, sukurtą „Menų spaustuvėje“, dar prieš įsikuriant pačiam šokio teatrui. “Žaidimas baigtas” bus rodomas rugsėjo 1 dieną Diuseldorfo mieste.

Spektaklių pristatymas mugės metu @Dmitrijus Matvejevas

Prieš dvejus metus „Internationale Tanzmesse NRW“ pasirodžiusio PADI DAPI Fish šokio teatro meno vadovė Agnija Šeiko teigia, kad savos produkcijos pristatymas meninėje programoje yra itin svarbus tolesniam tarptautinių ryšių vystymui: „Po pasirodymo buvome pakviesti į keletą festivalių, jau spėjome pasirodyti Prahos „Bozar“ scenos menų festivalyje, tačiau svarbiausia yra ne konkretūs pakvietimai, o tai, kad pasirodymas „Tanzmesse“ mugėje tavo vardą ryškiai pažymi Europos ir viso pasaulio šokio žemėlapyje. Tai – tam tikras kokybės rodiklis, padedantis lengviau užmegzti naujus ryšius visame šokio pasaulyje.“

Šokio teatro Padi Dapi Fish pasirodymas Tanzmesse NRW 2016 metais @Dmitrijus Matvejevas

Tanzmesse šokio bienalė, kurią nuo 1994 m. rengia Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės šokio biuras, yra svarbiausias ir didžiausias pasaulinis šokio bendruomenę vienijantis susitikimas. Joje dalyvauja ne tik šokėjai, choreografai ir jų vadybininkai, bet ir šokį prodiusuojančios organizacijos, agentūros, informacijos centrai, mokyklos, universitetai, šokio aprangos ir šokiui skirtos įrangos gamintojai bei prekiautojai, valdžios institucijų atstovai, besirūpinantys šokio menu įvairiose šalyse.

Lietuvos delegacijos kelionę į mugę dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Skaityti daugiau