Berlyne sėkmingai prasidėjo Lietuvos šiuolaikinio šokio festivalis

Sekmadienį, lapkričio 23d., prasidėjo Lietuvos šokio informacijos centro ir Lietuvos Respublikos ambasados Vokietijoje organizuojamas šiuolaikinio šokio festivalis „Litauen tanzt contemporary“ (liet. Lietuva šoka šiuolaikinį). Pirmieji pasirodė šokio teatro Padi Dapi Fish kūrėjai ir atlikėjai iš Klaipėdos Agnija Šeiko, Dovilė Binkauskaitė, Inga Kuznecova ir Darius Berulis spektaklyje „Baltoji lopšinė“. Berlyno valstybinis vaikų ir jaunimo teatras Parkaue spektaklį parodė net tris kartus. Jautri spektaklio istorija apie užsienyje ar Lietuvoje iki išnaktų dirbančias mamas ir artimųjų auginamus vaikus palietė ne tik mažuosius Berlyno žiūrovus, bet ir jų tėvus. Po spektaklių tėveliai atvirai dalinosi savo atžalų įspūdžiais, gyrė šokio spektaklių, skirtų vaikams, svarbą ir idėją pristatyti Lietuvos šokį Berlyne.

„Šiuolaikinio šokio spektaklių vaikams nėra daug, todėl labai apsidžiaugiau pamačiusi „Baltąją lopšinę“ teatro programoje“, – atviravo šešemetės mama. „Nuostabu, kad istorija pasakojama judesiais, todėl ją supranta visi. Mano draugės sūnus labai įsijautė ir vėliau be galo nustebo, kad viskas baigėsi taip greitai – po keturiasdešimties minučių“, – įspūdžiais dalinosi berlynietė.

Valstybiniame vaikų ir jaunimo teatre Parkaue Lietuvos šokis mažiesiems buvo pristatytas jau antrą kartą – praeitais metais didžiulio pasisekimo susilaukė šokio teatro Dansema spektaklis „Mozaika“. Teatro gamybos direktorius Friedemannas Windhorstas džiaugėsi sėkmingais abiejų metų pasirodymais ir atvirai kalbėjo apie galimą tolesnį bendradarbiavimą.

Trečius metus iš eilės rengiamas festivalis „Litauen tanzt contemporary“ pagrindinę programą pristatys Berlyno šokio centre Dock 11 gruodžio 10-13 d. Festivalio programoje – šių ir praeitų metų lietuvių choreografų darbai: Mariaus Pinigio ir Manto Stabačinsko „ID: D&G“, Loretos Juodkaitės „Atmintis“, Andriaus Katino „WORK“ ir Auksiniu scenos kryžiumi už geriausią 2013 m. debiutą apdovanotas Agnės Ramanauskaitės, Manto Stabačinsko ir Pauliaus Tamolės „Contemporary?“. „Berlyne, kur šiuolaikinio šokio pasiūla yra be galo didelė, svarbu rasti šokio aikštelę ir būti matomais, todėl labai džiaugiamės, galintys jau trečius metus iš eilės Berlyne pristatyti tai, kas šiuo metu aktualu Lietuvos šokio lauke, – sakė festivalio meno vadovė Ingrida Gerbutavičiūtė.

Šokio teatras Padi Dapi Fish ir menininkų grupė Žuvies akis festivalyje lankosi jau antrą kartą, choreografė ir atlikėja Loreta Juodkaitė taip pat lankysis antrą kartą, o geriausio 2013 m. šokėjo kategorijoje Auksinį scenos kryžių pelnęs Mantas Stabačinskas šių metų festivalyje šoks net trečią kartą. Festivalio bendroji organizatorė kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabrielė Žaidytė džiaugiasi, kad garsiausios Lietuvos šokio kūrėjų pavardės pamažu tampa žinomos ne tik mūsų šalies, bet ir Vokietijos žiūrovams, o festivalio populiarumas sėkmingai auga šokio metropoliu vadinamoje Vokietijos sostinėje.

Festivalį remia Lietuvos Kultūros Taryba.

Lietuvos šokio informacijos centro ir Lietuvos Respublikos kultūros atašato Vokietijoje informacija
LŠIC nuotraukos

Skaityti daugiau