LŠIC geografija: birželį veiklos vyks net keturiose šalyse

Lietuvos šokio informacijos centras (LŠIC) atidaro vasaros sezoną itin aktyviai – birželio mėnesį tarptautiniai ir edukacijos projektai pasieks Suomijos, Čekijos, Portugalijos ir Lietuvos žiūrovus bei šokio profesionalus!

Birželio 7-11 dienomis Suomijoje įvyks ilgai lauktas tarptautinio bendradarbiavimo projekto rezultatas – festivalis „Baltic Take Over“. Jo metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos šokio menininkai žengs į skirtingas Helsinkio erdves ir pristatys Baltijos šokio meną miesto žiūrovams, tarptautiniams svečiams bei scenos menų profesionalams.

Festivalį atidarys lietuvių menininko Povilo Basčio (Miss Plastica) premjera – spektaklis „Concent“, analizuojantis sutikimo svarbą ir jo nebuvimą mūsų visuomenėje. Šveicarijoje reziduojanti lietuvių menininkė Anna-Marija Adomaitytė pristatys spektaklį „workpiece“. 2022 metais Europos šokio tinklas “Aerowaves” išrinko A. Adomaitytę į geriausių jaunųjų šokio menininkų dvidešimtuką.Nepriklausoma šiuolaikinio šokio meno organizacija „Be kompanijos“ (kūrybinė komanda: Agnietė Lisičkinaitė ir Greta Grinevičiūtė) scenoje pasirodys su savo naujausiu spektakliu „I SLAVE: šiuolaikinė meilės istorija“, kuriuo menininkės klausia, ar ieškodami santykių nepamirštame mylėti, ir ką labiausiai mylėti reikia – kitą ar save?

 

„Baltic Take Over“ – yra Baltijos šalių projektas, kurį organizuoja Latvijos naujojo teatro institutas kartu su Lietuvos šokio informacijos centru ir Kanuti Gildi SAAL/MTÜ Teine Tants (Estija). Projektas siekia dar labiau sustiprinti ryšius tarp Baltijos šalių šokio kūrėjų ir padėti jiems užmegzti ilgalaikes partnerystes su Europoje veikiančiomis scenos meno erdvėmis bei skirtingomis institucijomis, pristatyti Baltijos šalių šokio meną kitų šalių auditorijai. Visą informaciją apie „Baltic Take Over“ projektą galite rasti: www.baltictakeover.com

Birželio 8-12 dienomis šokėja, mokytoja ir pradedanti choreografė Oksana Griaznova vyks į šiuolaikinio šokio festivalį „Tanec Praha“ Čekijoje. Kartu su šokio menininkais iš Švedijos, Suomijos, Italijos ir Ispanijos ji dalyvaus šokio menininkų mainų programoje, kurią organizuoja Europos šokio festivalius ir institucijas vienijantis tinklas „Big Pulse Dance Alliance“. Tinklas siekia plėtoti ir stiprinti šiuolaikinio šokio sektorių visoje Europoje, todėl suteikia galimybę jauniems šokio kūrėjams apsilankyti partnerių festivaliuose ir padeda užmegzti naujų profesinių kontaktų. LŠIC, vienas iš tinklo narių, džiaugiasi, galėjęs pakviesti O. Griaznovą dalyvauti šiuose mainuose ir pristatyti savo kūrybą ir Lietuvos šokio lauką tarptautiniams kolegoms. Sužinokite daugiau apie „Big Pulse Dance Alliance“: www.bigpulsedance.eu

Oksana Griaznova.Šeiko šokio teatro archyvas

Birželio 9-11 dienomis Vilniaus Menų spaustuvėje vyks LŠIC organizuojama tęstinė edukacinė programa „Kūrybinė judesio laboratorija“ kartu su choreografu ir šokėju Mantu Stabačinsku. Šios programos užsiėmimai vykdomi jau ketvertus metus iš eilės ir yra skirti žmonėms su fizine, protine ar kompleksine negalia, bei šokio profesionalams, norintiems savo pačių praktikoje taikyti integruoto šokio principus. Pasak jau vykusių laboratorijų dalyvių, tokie susitikimai vertinami kaip labai reikalinga veikla, didinanti žmonių su skirtingais gebėjimais integraciją į kultūrines veiklas, skatinanti kūrybiškumą, prisidedanti prie komunikacinių bei socialinių gebėjimų vystymo.  Jau ne pirmus metus organizuojant „Kūrybinę judesio laboratoriją“ LŠIC bendradarbiauja su aktyvaus užimtumo centru „Eik“, Lietuvos žmonių su negalia sąjunga, Pal. J. Matulaičio socialiniu centru, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“ ir kitomis organizacijomis.

LŠIC archyvas

Birželio pradžia taip pat bus svarbi LŠIC pasirengimui 2024-ųjų metų tarptautiniam šiuolaikinio šokio festivaliui „Naujasis Baltijos šokis“. LŠIC direktorė Gintarė Masteikaitė dalyvaus Portugalijos scenos meno platformoje, kurioje išvys naujausius šios šalies šokio spektaklius ir susitiks su šokio menininkais bei profesionalais, todėl abejingų nepaliekantis Portugalijos šiuolaikinis šokis gali sužibėti kitų metų festivalio programoje Lietuvoje. Sekite naujienas: www.newbalticdance.lt

Marco da Silva Ferreira (Portugalija) Naujajame Baltijo šokyje. Donato Ališausko nuotr.

Dar daugiau šokio rasite: www.dance.lt

Mūsų veiklą ir projektus finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Baltijos kultūros fondas, Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“.

Skaityti daugiau