Pažadas nustebinti: iš Nidos švyturio nužengusi instaliacija „Salos“ SPOT festivalio žiūrovus pasitiks neeilinėje lokacijoje Vilniuje

Kiekvienais metais SPOT festivalio organizatorių komanda itin atidžiai ir kruopščiai parenka kiekvieno pasirodymo lokaciją, o daugelis festivalio metu vykstančių užsienio ir lietuvių kūrėjų darbų yra specialiai pritaikomi ir adaptuojami parinktoms Vilniaus viešosioms erdvėms. Visgi, festivalio organizatoriai neslepia, jog ilgai ieškojo būtent tos kūrybinės salos Vilniuje, kurioje galėtų atkartoti Šeiko šokio teatro pasirodymui taip svarbų Nidos švyturio jausmą. Ir rado!

Donato Bielkausko nuotr.

Žiūrovus pasitiks Tparke

Tparkas (arba geriau žinomas kaip Taksi parkas) jau šį penktadienį taps namais muzikos ir judesio instaliacijai „Salos“. „Labai norėjome perkelti originalų sumanymą ir rasti būtent jam tinkamą vietą sostinėje. „Salos“ skirtos švyturiui, tad turbūt akivaizdu, kodėl šios paieškos taip užtruko. Buvo ir Liepkalnio vandens saugykla, išieškotos gamtinės zonos bei privačių pastatų erdvės, tačiau galiausiai pasirinktas būtent Tparkas.“ – apie šio projekto įgyvendinimo iššūkius atsiliepia viena SPOT festivalio organizatorė ir programos sudarytoja  Judita Strumilaitė.

„Man labai svarbi šio kūrinio komanda ir turinys. Kūrėme jį  drauge su pasaulinio garso kompozitore Žibuokle Martinaityte, scenografe Sigita Šimkūnaite, kostiumų dailininke Sandra Straukaite ir violončelininku Mindaugu Bačkumi. Instaliacija į Vilnių atkeliauja iš unikalaus Nidos švyturio, todėl labai džiaugiuosi, kad festivalio komanda priėmė šį didžiulį iššūkį pastatyti bokštą bei sugebėjo rasti jam puikiai tinkančią, unikalią lokaciją – Taksi parką, kur šis labai gamtiškas ir jautrus spektaklis taps tarsi gyvybes oaze industrinėje sostinės erdvėje. SPOT festivalis visada labai netikėtas, todėl mums, kaip kūrėjams, itin svarbu ir malonu tapti jo dalimi.“ – artėjant pasirodymui pasidalino ir Šeiko šokio teatro vadovė Agnija Šeiko.

Justinos Knyzelytės nuotr.

Neišvengiamybė kalbėti tvarumo temomis

Nuo Baltijos jūros kranto nužengusio Šeiko šokio teatro kūryboje dažnai paliečiamos aplinkosaugos bei tvarumo temos, skatinama susimąstyti apie žmogaus įtaką mus supančiam pasauliui ir trapiam gamtos grožiui. Pasitelkdamos Kuršių nerijos pavyzdį, „Salos“ klibina tvarumo, aplinkos apsaugos ir žmonijos ateities temas.

Ši instaliacija – tai duoklė Neringos istorijai, dabarčiai ir rūpestį keliančiai ateičiai. Pati instaliacija kviečia pasinerti į stichišką būseną, kuriamą iš minimalistinės muzikos, judesio, šviesų ir abstrakčių kostiumų. Įžengus į erdvę, apima laipsniško užpustymo jausmas – tarsi būtum smėlio laikrodžio viduje. Žmogų pasitinka audra, ausis pasiekia iš smilčių ir violončelės beriama meditatyvi muzika, o ją papildo gyvai griežiama violončelė. Žymios kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės minimalistinė kompozicija sudėliota iš analoginių smėlio ir violončelės garsų ir daugiakanaliu garsu užpildo visą erdvę.

Žiūrovą pasitinka žmones primenančios figūros, tačiau jų tapatybės tarsi ištrintos, o kūnus palaipsniui pasiglemžia smėlis. Nors laiptai veda aukštyn, nuojauta sako, kad pranykimas smėlyje neišvengiamas. Taip instaliacija įtraukia į sapnišką ir poetišką būvį, kuriame tarsi atsikartoja Neringos legendos ir istorija. Tik dabar salą pila ne milžinė Neringa, o neatsakingi turistai, užpusto ne smėlis, o šiukšlės.

Naujas galimybes žiūrovui atveriantis menas viešosiose erdvėse 

Tai ne pirmas kartas, kai Šeiko šokio teatro komanda kviečia savo žiūrovus į konkrečiai vietai pritaikytus (site-specific) pasirodymus. Anot Šeiko šokio teatro vadovės Agnijos Šeiko, tokio tipo kūriniai  yra itin mylimi auditorijos, kadangi suteikia galimybę dar stipriau patirti ir išgyventi pasirodymo metu pasakojamą istoriją bei galimybę iš naujo pažinti ir kitaip pamatyti pačią vietą, kurioje jis rodomas. Vietos architektūra, lokaciją supanti aura, skambantis tekstas, muzika, choreografija, šokėjų judesiai… Instaliacijos metu žiūrovas tarsi pats tampa šios  istorijos dalimi, stebi ją realiu laiku ir išgyvena jos dramatiškumą.

Donato Bielkausko nuotr.

„Be to, tai ne pirmas kartas, kai konkrečiai vietai įvietintus  pasirodymus siūlome patirti ir SPOT festivalio svečiams. Dar 2020 metais pakvietėme visus į istorinę ekskursiją „Užpustyti“. Tąkart, vietoj Neringos kopų pasitikome žiūrovus Bartkuškio žemyninėje kopoje, Vilniaus apskrityje  (Širvintų raj. sav.). Šis pasirodymas festivalio lankytojus pakvietė trumpam ištrūkti iš miesto ir aplankyti unikalų gamtos kampelį – žemyninę kopą Bartkuškio miške. Kuršių Nerijos kaimų ir juose gyvenusių ar besilankiusių ypatingų asmenybių istorijas pasakojantys „Užpustyti“ tais metais savo žiūrovams siūlė kartu leistis į garso bei šokio kelionę įsivaizduojamame pajūryje bei  transformavo Bartkuškio miško reljefą į Nidos kopas.

Muzikos ir judesio instaliacija „Salos“ TParke savo žiūrovų lauks jau šį savaitgalį!
Pasirodymo datos ir laikas:

Birželio 30 d. 19:00 / 20:00 / 21:00 / 22:00

Liepos 1 d. 15:00 / 16:00 / 17:00 / 18:00

Papildoma informacija:
Vieta: T. parkas (Pelesos g. 1)

Trukmė: 30 min.

Būtina registracija – https://bit.ly/SALOS_registracija
Daugiau informacijos apie renginį – https://www.facebook.com/events/1363888081134844/1363889024468083/?active_tab=about
Visa festivalio programa – menuspaustuve.lt

Prie festivalio programos prisideda: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Šveicarų kultūros fondas.

Skaityti daugiau