Lietuvos pajūrio įkvėptas šokis: Užpustyta Neringos istorija Portugalijos kopose

Jau rugsėjo 16 d., Lietuvos pajūrio publikai puikiai pažįstamas Šeiko šokio teatro spektaklis – poetinė istorinė ekskursija „Užpustyti“, su Kuršių nerijos kaimų istorija kvies susipažinti ir žiūrovus kitame Europos krašte – Sinese, Portugalijoje, „Mostra de Artes de Rua“ gatvės menų festivalyje. Magiška Kuršių nerijos istorija festivalio dalyviams skleisis per ausines klausant atmosferinių garsų, istorijų, o šokėjų kūnams judant įspūdingame Portugalijos pajūrio kraštovaizdyje.

Donato Bielkausko nuotr.

Kvies išgyventi ypatingą istorijos tėkmę būti užpustytam ir būti atrastam

„Užpustyti“ – tai poetinis pasakojimas apie Neringos kaimus ir čia gyvenusias ar trumpam stabtelėjusias įdomias asmenybes, kurių istorijos, kaip ir Neringos kaimai jau užpustyti vėjyje dūzgiančių smilčių. Spektaklis lakoniškomis judesio, muzikos ir balso kalbomis perteikia čia gyvenusių žmonių likimus kintančio gamtos kraštovaizdžio fone.

Spektaklio siužetas sudarytas iš paslaptingų fragmentų – išnykę kaimai, Liudviko Rėzos dainos, Pašto kelias Prūsija – Peterburgas, karalienės Luizės gestas, Tomo Manno buitis ir būtis, Simonos de Beauvoir ir Žano Polio Sartro pėdos, Nidos dailininkų kolonijos potėpiai. Šokėjų kūnų ir gamtos vaizdinys atliepia istorinį-poetinį-muzikinį pasakojimą, girdimą per ausines ir leidžia pasinerti į magiškąjį Kuršių nerijos realizmą.

2019 metais spektaklio kūrybinė komanda nominuota „Auksiniam scenos kryžiui“, kostiumų dizainerė Sandra Straukaitė nominuota „Padėkos kaukei“.

Unikalus ir mylimas spektaklio formatas. Ekskursijoje tarsi kine.

„Užpustyti“ – tai jau penktasis tokio formato Šeiko šokio teatro spektaklis. Per ausines skleidžiami paslaptingi garsai, ausyse ošianti muzika ir balsai, susiliejantys su kvapą gniaužiančiu pajūrio kraštovaizdžiu, į kurį netikėtai, bet organiškai įsilieja šokėjų kūnai ir hipnotizuojančios choreografinės kompozicijos. Nedidelis žiūrovų skaičius spektaklyje pasirinktas ne tik dėl techninės jo specifikos, tačiau ir siekiant užtikrinti atstumą bei minimalų tarpusavio kontaktą tarp žmonių.

Spektaklio kūrybinė grupė – šokio spektaklio-poetinės istorinės ekskursijos „išradėjai“: daugkartinė „Auksinio scenos kryžiaus“ ir B. Dauguviečio auskaro laureatė, choreografė Agnija Šeiko, garso režisierius, kompozitorius Kristijonas Lučinskas, tekstų kūrėja Sondra Simana bei kostiumų dizainerė Sandra Straukaitė.

Nuo Parnidžio kopos iki Praia da Costa do Norte Sinese

Gastrolės su šiuo spektakliu Lietuvoje – jau ne naujiena, tačiau į kitą Europos kraštą „Užpustyti“ nusikels pirmą kartą.

Spektaklio kūrėjai neslepia, kad nors pasirodymas skirtas Neringos kraštui ir jo istorijai, o vasaros sezonu jį išvysti būtent Nidos Parnidžio kopoje, kuriame įvyko šio spektaklio premjera bei didžioji dauguma šių poetinių ekskursijų – ypatinga patirtis, rodomas naujose vietose spektaklis įgauna dar didesnę prasmę ir leidžia prie šio unikalaus ir intriguojančio krašto istorijos prisiliesti dar platesnei auditorijai.

„Labai džiaugiuosi, jog dramatišką Neringos istoriją šįkart vežame į Portugalijos kopas. Leisdami kitiems tokiu būdu prisiliesti prie šio krašto istorijos, tarsi išplečiame tą mažą pajūrio lopinėlį, kurį čia turime.“ – prieš išvykstant į Portugaliją dalinosi spektaklio choreografė, Šeiko šokio teatro vadovė ir šio formato autorė Agnija Šeiko.

Naujas galimybes žiūrovui atveriantis menas viešosiose erdvėse

Tai taip pat ne pirmas kartas, kai Šeiko šokio teatro komanda kviečia savo žiūrovus į konkrečiai vietai pritaikytus (site-specific) pasirodymus. Anot Agnijos Šeiko, tokio tipo kūriniai yra itin mylimi auditorijos, kadangi suteikia galimybę dar stipriau patirti ir išgyventi pasirodymo metu pasakojamą istoriją bei leidžia iš naujo pažinti ir kitaip pamatyti pačią vietą, kurioje jis rodomas. Vietos architektūra, lokacija, skambantis tekstas, muzika, choreografija, šokėjų judesiai… Šiame kontekste žiūrovas tarsi pats tampa istorijos dalimi, stebi ir išgyvena ją realiu laiku.

Šią idėją puoselėja ir „Mostra de Artes de Rua“ gatvės menų festivalis, jau nuo 2016 m. kviečiantis kūrėjus iš viso pasaulio susitikti Sinese, o žiūrovus – bent trumpam iškeisti patogią teatro salės kėdę į kartais mažiau patogią, tačiau gyvą ir visada intriguojančią miesto aplinką.

Spektaklis – istorinė ekskursija „Užpustyti“ Sinese savo žiūrovų lauks jau šį šeštadienį

Pasirodymo data ir laikas: Rugsėjo 16 d. | 10:20 | 16:25
Vieta: Praia da Costa do Norte
https://goo.gl/maps/VH3W7htymFa5NUfCA
Trukmė: 60 min.
Daugiau informacijos apie renginį ir festivalio programa

Skaityti daugiau