Choreografė Grėtė Šmitaitė naujausiu kūriniu „Laukymė“ kviečia į susitikimą tarp kartų

Spalio 8 d. Psichikos sveikatos menų festivalyje „Ryšiai” įvyks naujausio Grėtės Šmitaitės kūrinio „Laukymė” premjera Lietuvoje. Savo darbais autorė kviečia transformacijai iš skausmo, baimės, vienatvės į empatiją, švelnumą, susijungimą su savimi ir aplinka.

Grėtė Šmitaitė | Donato Ališausko nuotr., Naujasis Baltijos šokis

Jaunosios kartos lietuvių menininkė, choreografė, šokėja, rašytoja Grėtė Šmitaitė, vos baigusi bakalauro studijas Berlyne 2017-ais metais, buvo apdovanota „danceWEB” stipendija Vienoje.

„Laukymė“ – „tai jautrus choreografinis traumos ir kartas siejančio skausmo tyrimas“ (TanzRaum Berlin žurnalas). Kūrinys pasakoja apie laukymę ir senelį – apie vietą, iš kurios jis, dešimtmetis, buvo išvežtas, ištremtas Sovietų Sąjungos kareivių. Į publiką švelniai kreipiamasi monologu, siekiančiu pripažinti Sovietų Sąjungos režimo paliktą traumą Rytų Europos žmonėms ir vietoms. Monologas siekia dialogo. Su meile ir atida klausiama: ar esame pajėgūs jausti vienas kito skausmą?

Kūrinio autorė G. Šmitaitė dalijasi, kad „Laukymė” pasakoja apie senelį ir laukymę, kurią jis myli. Laukymę, iš kurios jis buvo išvežtas sovietų kareivių būdamas dešimties. „Paskutinius dvejus metus, gyvendama vakarų Europoje, sunkiai gebėdavau ramiai kalbėti apie karą Ukrainoje bei Sovietų Sąjungos režimo vykdyto smurto nepripažinimą, neatsiprašymą pasaulio už jį. „Laukyme” siekiau kreiptis būdu, kuris sakytų „Taip, mes turime skirtingas istorines patirtis, socialines terpes, tačiau visvien esame pajėgūs vieni kitus suprasti”. Apie žmonėse ir vietose likusį skausmą siekiu kalbėti per meilę”, – pasakoja kūrinio autorė.

Renginyje taip pat bus rodomas kitas autorės kūrinys „Įskilimai”. Pasirodymai vyks anglų kalba. Bus pateikiamas vertimas į lietuvių kalbą.

Grėtė Šmitaitė | Donato Ališausko nuotr., Naujasis Baltijos šokis

Po šokio spektaklių vyks diskusija „Tarpgeneracinės traumos – kaip formuojame savo ir senelių santykį?”. Pokalbyje dalyvaus choreografė, šokėja Grėtė Šmitaitė ir Depresijos įveikimo centro vadovė ir klinikinė psichologė Aušra Mockuvienė. Spalio 9 ir 10 dienomis vyks kūrinį lydinčios judesio dirbtuvės. Visi renginiai nemokami, su registracija. Daugiau informacijos apie dirbtuves ir registracijos nuorodą rasite https://www.rysiaifest.lt/dirbtuves

 

Psichikos sveikatos menų festivalio „Ryšiai” programa kviečia pažinti skirtingas psichikos sveikatos temas per meno įvykius, susitikimus tarp menininkų, mokslininkų, akademikų, psichologų, aktyvistų ir bendruomenių. Festivalis finansuojamas Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija.
Daugiau informacijos apie kitus festivalio renginius www.rysiaifest.lt

Skaityti daugiau