Šokio ir cirko spektaklyje – Olimpinių žaidynių dvasia

Lapkričio 25 d. Kaune žiūrovus į šokio ir cirko spektaklį „4 Viktorai“ pakvies už savo kūrybinę veiklą ne sykį svarbiausiems Lietuvos ir Kauno miesto scenos menų apdovanojimams nominuota bei jais apdovanota trupė „Nuepiko“. Sporto namuose „Šešios trim“ vyksiantis pasirodymas žaismingai perteiks Olimpinių žaidynių dvasią, sportą bei judesį siūlydamas pamatyti kitaip.

Donato Ališausko nuotraukos

Sporto namai „Šešios trim“ spektaklio scena pasirinkti neatsitiktinai. Sporto entuziastus buriančioje ir aktyvaus laisvalaikio supratimą keičiančioje bendruomenės erdvėje dar sykį sugrius stereotipai apie judesį ir patį sporto fenomeną. Spektaklis kiekvieną kartą rodomas sporto salėse ar net lauko stadionuose, kuriuose šokėjai negali pasislėpti už šviesų ar dekoracijų. Anot vieno iš trupės narių, šokėjo Mariaus Pinigio, taip pasirodymas atnešamas į patogesnę žiūrovams aplinką, o tuo pačiu leidžia susitapatinti su kūrinio tema.

Šokio ir cirko spektaklio ašimi taps Olimpinių žaidynių dvasia – olimpinė ugnis, olimpiniai žiedai, šventė, vieningumas ir tuo pačiu noras tapti tuo vieninteliu nugalėtoju. Visgi kitaip nei didžiausioje sporto šventėje pasaulyje, „Nuepiko“ trupė žiūrovų klaus: kas, jeigu Olimpinių žaidynių ašimi būtų ne sportas ar konkrečios sporto šakos, o šokis, cirkas, žaismingas, kūrybiškas požiūris į judesio žaidimus ir į sportą apskritai?

„Idėją apie Olimpines žaidynes nešiojausi jau seniai – galbūt galvoje ji sukosi dėl to, kad nemažai dirbu su jaunimu. Pastebiu, kad sportas, judėjimas, savo kūno pažinimas yra pakankamai siauras – kūną suprantame kaip mašiną, mechanizmą, neintelektualią sferą ar net laikiną indą, iš kurio siekiame išsivaduoti. Kadangi nuo mažumės pasaulį pažįstu per judesį, manau, kad mes mąstome ir veikiame visu kūnu. Norėčiau, kad ir mokyklose šokis taptų kūno kultūros ir kultūros plačiąja prasme dalimi“, – teigia M. Pinigis.

Šokėjas pasakoja, kad spektaklio atspirties tašku tapusios Olimpinės žaidynės sužavėjo ir savo istoriniu bei mitologiniu pradu. „Olimpines žaidynes pasirinkome kaip vieną seniausių fizinės raiškos būdų, tobulėjimo formų. Antikinės Olimpinės žaidynės turi aiškų rituališkumą, jose meninis aspektas labai svarbus. Ir šiandien daug dėmesio šiame sporto renginyje skiriama simboliams – Olimpinė ugnis, žiedai, atidarymo ir uždarymo ceremonijos yra svarbūs šventės akcentai.

Kita vertus, norisi kalbėti ir apie tai, kad, nepaisant konkurencijos, visi gali tapti nugalėtojais, „Viktorais“, jei į dalykus pažvelgs kūrybiškai, o ne buitiškai, jei išdrįs išbandyti ką nors naujo. Kaip ir už kiekvieno profesionalaus atleto, taip ir už kiekvieno šiame spektaklyje veikiančio atlikėjo slepiasi individualūs ir saviti žmonės, su savomis istorijomis, motyvais ir intencijomis. Kartais laimėtojas, tam tikra prasme, gali tapti ir pralaimėtoju, nes kuo aukštesniame lygmenyje esi, tuo didesnė atsakomybė ir lūkesčiai, su kuriais tenka susidoroti. Olimpinėse žaidynėse neretai matome sportininko, stovinčio ant pjedestalo su medaliu, įvaizdį, bet kitą dieną jis gali būti tas, kuriam nepasiseka. Tai anaiptol nereiškia, kad esi kažkuo blogesnis. Spektaklis nenagrinėja gilių egzistencinių klausimų, mes dekonstruojame sportą ir patį konkuravimo aspektą, varžomės susikibę rankomis, taip sportą paversdami žaismingu įvykiu, neigdami norą sunaikinti varžovą ir būti tuo vieninteliu. Galima ir  šiek tiek konkuruoti, ir nesustoti žaisti“, – pasakoja M. Pinigis.

Spektaklyje žiūrovai išvys keturis šiuolaikinio šokio šokėjus: Marių Pinigį, Adrianą Carlo Bibiano, Andrių Stakelę ir Džiugą Kunsmaną. Jau ne vienerius metus, trupė „Nuepiko“ ne tik užsiima kūrybiniais šokio spektaklių projektais, bendradarbiauja su Lietuvos, užsienio scenos menų ir kultūros institucijomis bei organizacijomis, bet ir aktyviai įsitraukia į edukacines, bendruomenines, šiuolaikinio šokio sklaidą vykdančias iniciatyvas, ieško naujų formatų savo veikloms plėtoti.

Spektaklis „4 Viktorai“ bus rodomas lapkričio 25 d., Kaune, sporto namuose „Šešios trim“.

Skaityti daugiau