„Kaip šokti antropoceno epochoje?“ Seminarų ciklas su Vyčiu Jankausku

Žinomas šokėjas ir choreografas Vytis Jankauskas rengia teorinių ir praktinių seminarų ciklą „Kaip šokti antropoceno epochoje?“.

Menininkas, kviesdamas į seminarų ciklą ne vien šokėjus ir choreografus, skatina pastebėti, kad šiandien vis dažniau vartojamas antropoceno – žmogaus amžiaus – terminas. Šia sąvoka akcentuojama, kad mūsų gyvenamuoju laiku destruktyvi žmogaus veikla generuoja pokyčius, kurie daro negrįžtamą įtaką planetai, jos klimatui, biologinei įvairovei.

Antropocentrizmas kritikuojamas kaip žmogaus išskirtinumo ir viršenybės prieš kitas gyvybės rūšis ideologija. Kalbama apie naują žmogaus tapatybę. Išsiplečia etikos sfera.

„Visoms  mūsų gyvenimo sritims, taipogi ir menui svarbu  apmąstyti antropoceną kaip radikaliai kitokį aktualybės režimą“, teigia Vytis Jankauskas. „Antropocenas verčia mūsų poetiką pereiti nuo „aš“ prie „mes“. Tačiau šokio meno kontekstuose, ypač Lietuvoje, antropoceno fenomenas bei su juo susijusi problematika dar nėra deramai suvokta, apmąstyta bei atspindėta. Kaip šokis galėtų reprezentuoti ir apmąstyti antropoceną? Kaip naujos žmogaus kūniškumo sampratos gali įtakoti mūsų šokį? Kaip apskritai šokyje galėtų būti įkūnyta ne antropocentristinė perspektyva?“

Vytis Jankauskas per šiuos seminarus nepretenduoja pateikti išsamių ir galutinių atsakymų.  Menininko rengiamų seminarų tikslas –  suaktyvinti  mąstymą šia tema, išryškinti problemas, tirti, diskutuoti, liūdėti, svajoti, veikti, šokti, eksperimentuoti, taip pat – paskatinti ne tik ieškoti naujų meninių temų ir raiškos būdų, bet pasirūpinti ir savo veiklos tvarumo principais.

Seminarai skirti visiems – šiai temai neabejingiems menininkams, įvairaus pasirengimo šokėjams, choreografams, pedagogams, šokio teoretikams, vadybininkams, prodiuseriams, tiesiog smalsiems ir neabejingiems žmonėms.

Seminarų ciklas vyks ištisus metus, įvairiais formatais – nuo virtualių teorinių iki praktinių, vyksiančių šokio salėse ir gyvoje aplinkoje. Kiekvienas atskiras susitikimas turės savo temą ir bus susijęs su šokio, choreografijos ar somatinėmis praktikomis. Temos apims ekologiją ir ekosistemas, transkūniškumą ir simbiotinius ryšius, kintančią žmogaus ir gyvūno skirtį, išplėstą choreografijos sampratą ir kt.

Įvadinis teorinis nemokamas seminaras vyks virtualiu zoom formatu vasario 23 d. 18 val.

Norinčiuosius dalyvauti seminare Vytis Jankauskas kviečia registruotis adresu: info@vytisdc.lt

D. Putino nuotr.

Šokėjas, choreografas ir pedagogas Vytis Jankauskas laikomas vienu įdomiausių šiuolaikinio šokio kūrėjų Lietuvoje. Dukart pagrindiniu šalies profesionalaus teatro apdovanojimu – „Auksiniu scenos kryžiumi“ – už geriausią choreografiją apdovanoto kūrėjo darbai ne tik nuolat rodomi Lietuvoje: jie pristatyti ir įvairiuose užsienio šokio ir teatro festivaliuose. V. Jankausko šokio veikla neapsiriboja vien menine kūryba, jis dėsto šiuolaikinio šokio praktiką bei teoriją būsimiems šokio profesionalams Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Taip pat rengia įvairius viešus seminarus šokio profesionalams ir mėgėjams.

Seminarų apie šokį antropoceno epochoje parengimą ir įgyvendinimą remia Lietuvos kultūros taryba.

Skaityti daugiau